Ρεπορτάζ Efsyn: Προεκλογικά παιχνίδια με το φράγμα της Μεσοχώρας

Εκτενές ρεπορτάζ του Efsyn και του έγκριτου δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή, κάνει λόγο για προεκλογικά παιχνίδια στο Φράγμα της Μεσοχώρας αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Το άρθρο έχει ως εξής:
Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που θυροκόλλησε η ΔΕΗ στο κοινοτικό γραφείο Μεσοχώρας και πώς αυτή η εξέλιξη σχετίζεται με τις γενικόλογες εξαγγελίες του Κώστα Σκρέκα, που προσπαθεί να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων του στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια

Με ψευδείς και παραπλανητικές προεκλογικές εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα και με μια… θυροκόλληση ανακοίνωσης της ΔΕΗ για αναγκαστική απαλλοτρίωση, η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας γίνεται εργαλείο ψηφοθηρίας σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Στις 28/12/2022 θυροκολλήθηκε στο κοινοτικό γραφείο Μεσοχώρας ανακοίνωση της ΔΕΗ Α.Ε. από δικαστικό επιμελητή με θέμα «Δημοσίευση πρότασης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 1.744.962.55 τ.μ. οι οποίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων του Υδροηλεκτρικού Εργου Μεσοχώρας με βάση τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Ορους».

Αυτή η ανακοίνωση παρουσιάστηκε ως η έναρξη των απαραίτητων διαδικασιών για τη «νεκρανάσταση» του φράγματος της Μεσοχώρας, κάτι που αποδεικνύεται παντελώς έωλο. Κι αυτό διότι η ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν είναι παρά μια πρόταση για αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αναφέρεται αρχικά στην περίληψή της, μια τυπική διαδικασία που έχει επαναλάβει και στο παρελθόν η ΔΕΗ με πανομοιότυπη ανακοίνωση η οποία θυροκολλήθηκε τον Αύγουστο του 2020.

Ενδεικτικό δε του τρόπου με τον οποίο η ΔΕΗ προσπαθεί να «τελειώνει» με το ζήτημα του φράγματος της Μεσοχώρας είναι ότι η ανακοίνωση που θυροκόλλησε ένας δικαστικός επιμελητής βρέθηκε από κατοίκους του χωριού στον δρόμο, καθώς την είχε πάρει ο αέρας! Πέραν αυτού, η ανακοίνωση της ΔΕΗ εκδόθηκε χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί το παραμικρό για το ζήτημα των αποζημιώσεων που θα δοθούν για τις απαλλοτριώσεις και που θα λάβουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια και η γη θα σκεπαστούν από τα νερά.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της ΔΕΗ, Δημήτρη Πίσπα, στον σταθμό «Ραδιοφωνική Λέσχη Λέσχη 97,6» των Τρικάλων στις 29/12: «Αυτή η ανακοίνωση είναι η προϋπόθεση για το επόμενο βήμα, αυτό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Ακόμα αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω ποιος είναι που θα καταβάλει το ποσό, αλλά και ποιο ακριβώς θα είναι το ποσό, γιατί αυτό θα οριστεί στο Εφετείο. Εκεί θα γίνει και ο προσδιορισμός των δικαιούχων και θα είναι τελεσίδικη η απόφαση».

Γενικολογίες

Ωστόσο, οι πρόσφατες εξαγγελίες του Κώστα Σκρέκα για απαλλοτριώσεις/αποζημιώσεις έγιναν χωρίς καμία δέσμευση από τον ίδιο, καμία μέριμνα για το μέλλον των κατοίκων και την τύχη του χωριού καθώς και καμία αναφορά στις επιπτώσεις της λειτουργίας του έργου.

«Η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι μια διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα δημόσια έργα, όπου βεβαίως πριν φτάσουμε στον ορισμό της τιμής από δικαστήριο υπάρχει και δυνατότητα να οριστεί και τιμή από την εταιρεία προς τους κατοίκους. Είχα ήδη επισκεφθεί τον οικισμό και είχα πει ότι η αποζημίωση θα είναι διπλάσια της αντικειμενικής αξίας και περίπου 30% πάνω από την εμπορική αξία, και αυτό ισχύει ακόμη. Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν λοιπόν και τα χρήματα της αποζημίωσης αυτής», ανέφερε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο υπουργός, παραμένοντας «στα λόγια», δίχως συγκεκριμενοποιημένα χρηματικά ποσά και γενικολογώντας για τον χρόνο κατά τον οποίο θα συμβεί αυτό. Και συνέχισε: «Είναι μια τεράστια ευκαιρία το φράγμα και η λίμνη που θα δημιουργηθεί, για να δώσουμε ζωή στην περιοχή και στα γύρω χωριά. Και το σημαντικότερο, βέβαια, για την ενέργεια που θα κερδίσουμε από το νερό που αυτή τη στιγμή χάνεται. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και ο στόχος μας είναι να υπάρξει η έμφραξη του φράγματος τον Ιούλιο του 2024».

«Είναι μια διαδικασία την οποία περιμέναμε, αλλά νομίζαμε ότι θα παίρναμε και τον πίνακα τιμών που θα λέει τα ποσά που θα πάρει κάθε σπίτι. Θα θέλαμε να έχουμε μια εικόνα από το ύψος των αποζημιώσεων, αλλά η ΔΕΗ ακόμα δεν μας δίνει κάτι τέτοιο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάποια παρέμβαση στην περιοχή μας, αν δεν πάρουν οι κάτοικοι τις αποζημιώσεις που πρέπει να πάρουν», σχολίασε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πύλης, Κώστας Ούτρας, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος καμώνεται ότι αγνοεί τα δεδομένα και την υπάρχουσα κατάσταση. Κατ’ αρχάς, επιχειρεί να προσπεράσει το γεγονός ότι την 1η Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί στο E΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Κατακλυζομένων Μεσοχώρας τον Φεβρουάριο του 2022 κατά της νέας Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας («Νέα προσφυγή για το φράγμα Μεσοχώρας», «Εφ.Συν.», 18.03.2022») και δείχνει να «ξεχνάει» ότι στο παρελθόν ο Σύνδεσμος έχει επανειλημμένα δικαιωθεί, έχοντας προχωρήσει σε συνολικά οκτώ προσφυγές, επτά στο Ανώτατο Δικαστήριο και μία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μαζί με τις οικολογικές οργανώσεις που συνεργάστηκε. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε κριθεί ότι το έργο παραβιάζει την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ανάλογα ο κ. Σκρέκας παραποιεί την πραγματικότητα (και την αλήθεια) σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα κατάσταση και τις επιπτώσεις της στη λειτουργία του έργου.

Δηλαδή, ότι το φράγμα Μεσοχώρας είναι έργο κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου που αρχικά σχεδιάστηκε από τη ΔΕΗ ως αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο, με ύψος στάθμης 60 μέτρων, που, όμως, ως έργο εκτροπής «απογειώθηκε» στα 155 μ. ύψος, με πολύ μεγάλη ποσότητα αποθήκευσης νερού το οποίο το καλοκαίρι θα διοχετεύεται στον Θεσσαλικό κάμπο για άρδευση.

Οτι ένα τέτοιο τεράστιο έργο θα καταστρέψει ολόκληρο τον άνω ρου του Αχελώου, με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της περιοχής και τη σχετική χλωρίδα και πανίδα, που θα κατακλύσει τη Μεσοχώρα, το Αρματολικό και τρεις ακόμη συνοικισμούς, λόγοι για τους οποίους η κοινωνική συνοχή τής γύρω περιοχής θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Οτι η διάρκεια ζωής αυτού του παράνομου μέχρι σήμερα έργου είναι ολιγοετής λόγω της εδαφικής μορφολογίας και του μεγάλου όγκου φερτών υλικών και ότι η αυξομείωση της στάθμης του νερού θα δημιουργήσει μία επιπλέον νεκρή ζώνη περιμετρικά, ύψους 40 μέτρων. Και ότι, λόγω της ύπαρξης ενός ρήγματος πολύ ψηλότερα από το σημείο του φράγματος, στο αριστερό αντέρεισμα κατά μήκος της φυσικής ροής του Αχελώου, και ελλείψει σεισμολογικών μελετών, δεν παρέχεται καμία φερεγγυότητα για το μέλλον του φράγματος.

Με ασύστολα ψεύδη επιχειρηματολόγησε ο υπουργός και στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (15/11/2022), όπου ανέφερε ότι ο κόσμος έφυγε από τη Μεσοχώρα λόγω έλλειψης ασχολιών, παρουσιάζοντάς την ως ένα ερημωμένο χωριό και ότι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης του έργου θα είναι η επιστροφή των κατοίκων στο χωριό, μετά τη δημιουργία της υπέροχης λίμνης και τις θέσεις εργασίας στις ξενοδοχειακές μονάδες που θα προκύψουν ως ανάπτυξη ανάλογη της λίμνης Πλαστήρα.

Αν και στην εκλογική του περιφέρεια, ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε να αγνοεί ότι η Μεσοχώρα τον χειμώνα έχει και κατοίκους και επισκέπτες, λόγος για τον οποίο παραμένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο τουλάχιστον τέσσερα μαγαζιά εστίασης, ένα περίπτερο, ένα παντοπωλείο και ένας μικρός ξενώνας. Εξάλλου, δεν αποσαφήνισε πώς θα επανέλθουν οι κάτοικοι στο χωριό τους μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Διότι, στα βυθισμένα στα νερά της λίμνης σπίτια τους θα είναι αδύνατον να επιστρέψουν, ενώ παραμένει παραπάνω από αμφίβολο αν θα μπορούν κάποτε να γυρίσουν στον πρότυπο οικισμό που έχει εξαγγείλει αόριστα ότι θα οικοδομήσει η ΔΕΗ, κάτι που δεν εγγυάται κανείς ότι θα γίνει.

Χαϊδεύοντας τα αυτιά του πολιτικού του ακροατηρίου στο πλαίσιο της εκλογολογίας, ο υπουργός ανέφερε στην ίδια εκπομπή ότι στην ολοκλήρωση του έργου αντιδρά μια μικρή ομάδα Μεσοχωριτών που ανήκουν ή υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κάτι που, εκτός του ότι υποτιμά τους Μεσοχωρίτες συνολικά, θεωρώντας τους κομματικό κοπάδι, καταρρέει από το γεγονός ότι η λύση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι ίδια με τη λύση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του.

Δηλαδή, τη διατήρηση ενός τμήματος του χωριού (του «Τομέα Δ») και αποζημιώσεις για όλο το υπόλοιπο χωριό.

Πάντως, στο ερώτημα στο οποίο δεν έδωσε απάντηση ο κ. Σκρέκας είναι το πώς προέκυψε ο «Τομέας Δ», πώς οριοθετήθηκε, πώς τροποποιείται διαρκώς με τεθλασμένες γραμμές για να συμπεριληφθούν σπίτια τοπικών παραγόντων και γενικά ποιος ελέγχει τις υπηρεσίες της ΔΕΗ ή της Περιφέρειας που ασχολούνται με αυτό το θέμα χωρίς καμία βασική αρχή, κανέναν ειρμό και καμία διαφάνεια. Αλλά πώς να απαντήσει ο υπουργός σε ένα τέτοιο ερώτημα, όταν δεν του τέθηκε ποτέ κατά τις προεκλογικές του για το ζήτημα εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης;

Efsyn. Τάσος Σαραντής