να από τα πιο κοινά γλυκαντικά στον κόσμο αναμένεται να χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από διεθνή υπηρεσία υγείας, όπως αναφέρουν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.
H ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων -αναψυκτικά, όπως η Coca-cola light, τρόφιμα, τσίχλες κ.α- θα χαρακτηριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανό καρκινογόνο για τους ανθρώπους» από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.
Η απόφαση της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.
Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψιν πόση ποσότητα ενός συγκεκριμένου προϊόντος μπορεί ένα άτομο να καταναλώσει με ασφάλεια. Αυτή η πληροφορία αξιολογείται και προέρχεται από διαφορετικό σώμα του ΠΟΥ, την επιτροπή ειδικών για προσθετικά τροφίμων, γνωστή ως JECFA, από κοινού με τον εθνικό ρυθμιστικό φορέα.
Παράλληλα, η JECFA επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης. Η συνάντηση των μελών της ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της την ίδια μέρα που θα γνωστοποιήσει την απόφασή της και η IARC, στις 14 Ιουλίου.
Από το 1981, η JECFA δηλώνει πως η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Ενδεικτικά, ένας ενήλικας 60 κιλών θα πρέπει να πιει 12-36 κουτάκια αναψυκτικού diet -αναλόγως της ποσότητας ασπαρτάμης που περιέχει καθένα από αυτά- για να θέσει την υγεία του σε κίνδυνο.
Πηγή: Reuters