Τέρμα οι “80χρονοι πολιτευτές” διοικητές νοσοκομείων επειδή είναι “γαλάζιοι”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην αρχή του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε συνοπτικά στις δυο μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο κοινοβούλιο. Δηλαδή στην αλλαγή του τρόπου επιλογής των διοικητών των δημοσίων οργανισμών, όπου τίθενται αξιοκρατικά κριτήρια, ώστε να πάψουν να διορίζονται πολιτευτές με μόνο προσόν την κομματική ταυτότητα, αλλά και στα ειδικά κέντρα διαχείρισης των εγκεφαλικών επεισοδίων που συστήνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Από τη σημερινή ατζέντα θέλω να ξεχωρίσω δυο μεταρρυθμίσεις του κράτους, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα δώσει απάντηση στο διαχρονικό πρόβλημα της ποιότητας του ποιος διορίζεται επικεφαλής δημοσίων οργανισμών. Τέλος στο φαινόμενο να διορίζεται διοικητής νοσοκομείου κάποιος, μόνο και μόνο γιατί έχει κομματικές περγαμηνές. Θα υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια, θα ελέγχονται για τους στόχους που εκπληρώνουν και ανάλογα θα παρατείνεται η θητεία τους ή θα αποχωρούν.

Για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, η αλλαγή αφορά την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα αν γίνει γρήγορα η μεταφορά στο νοσοκομείο ή σε ειδικό κέντρο, αντίθετα ο κίνδυνος για θάνατο ή για βαρειές συνέπειες σε περίπτωση καθυστέρησης, αυξάνεται εκθετικά. Θα δημιουργηθούν ειδικές μονάδες του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Να επαναλάβω την προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές. Αναλώνουμε πολύ χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων αλλά οφείλουμε ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το κράτος.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στη συνεχιζόμενη κακοκαιρία Elias αλλά και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel.

Εκανε λόγο για πρωτοφανή ένταση του φαινομένου και ευχαρίστησε τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που εργάστηκαν στο πεδίο. Οι συνομιλίες για την ευρωπαϊκή βοήθεια συνεχίζονται είπε.