Τα δύο εμπόδια για την αυτοδυναμία Μητσοτάκη: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νίκη

Αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου διεξάγονταν με οποιοδήποτε σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία θα ήταν σήμερα αυτοδύναμη.

“Η αυτοδυναμία δεν είναι περίπατος”, λένε κομματικά στελέχη, τα οποία μελετώντας όλα τα στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων εκτιμούν ότι δεν είναι αδύνατη η είσοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή. Ενός ακόμη κόμματος, δηλαδή, καθιστώντας τη Βουλή εξακομματική.

Δεύτερο… αγκάθι στον δρόμο για την αυτοδυναμία είναι η Νίκη, η οποία πήρε “κεφάλι” στη Βόρειο Ελλάδα, με ποσοστά κοντά στο 5% αλλά και στο 6% σε κάποιες περιφέρειες, όπως στην Ημαθία, την Πιερρία, την Α’ και τη Β’ Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν μπορεί σήμερα να αποκλείσει ότι τελικά η Νίκη δεν θα καταφέρει να περάσει την πόρτα του κοινοβουλίου, γεγονός που αν συμβεί, ανεβάζει τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία στο 39,3% .

Το ζητούμενο έτσι για τη νικήτρια του πρώτου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης είναι να διατηρήσει το συντριπτικό ποσοστό της που άγγιξε το 40,8% με… νύχια και με δόντια. Γιατί την ίδια ώρα ελλοχεύουν ακόμη δύο παγίδες: πρώτον ο εφησυχασμός και η… ανάπαυση στις δάφνες της νίκης και δεύτερον ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός κεντρώων, πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που είδαν την Χαριλάου Τρικούπη να νεκραναστένεται με διψήφιο ποσοστό και τον Αλέξη Τσίπρα να ηττάται συντριπτικά.

Οι… κακοτοπιές είναι πολλές και στην Πειραίως οι φύλακες έχουν γνώση. Οι στοχεύσεις έχουν ήδη ξεκαθαριστεί και η μάχη σε όλα τα επίπεδα έχει ξεκινήσει με… μπροστάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άτυπα, άνοιξε χθες τον δεύτερο γύρο της προεκλογικής περιόδου με μία βόλτα για καφέ στο Μοσχάτο.

“Ψηφίζουμε δεν πάμε παραλία”

Χωρίς μικρόφωνο, συνοδεία συνεργατών και βουλευτών, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βασίλης Σπανάκης, ο Τάσος Γαϊτάνης και ο Παύλος Μαρινάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία βόλτα στην πλατεία της Μεταμόρφωσης, μιλώντας με πολίτες και βγάζοντας φωτογραφίες.

Το περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας ήταν ανοιχτό, όπως και άλλα περίπτερα του κόμματος σε κεντρικά σημεία, τα οποία διανέμουν το πρόγραμμα- “κάτι δειχνει αυτό”, ειπε ο Κυριάκος Μητσοτακης- “δεν εφησυχάζουμε”.

Ήδη κυκλοφόρησε και το πρώτο βίντεο στο Tik Tok με το σύνθημα κατά της αποχής: “στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε, δεν πάμε παραλία”, λέει σε αυτο με νόημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα του Kυριάκου Mητσοτάκη είναι ήδη κλεισμένο για τις δύο εβδομάδες που έρχονται, εντός και εκτός Αττικής, με μικρές ομιλίες και περισσότερη συναναστροφή με τον κόσμο. Η πρώτη εβδομάδα περιλαμβάνει το Περιστέρι, την Κρήτη από άκρη σε άκρη και τη Θεσσαλία, ενώ η δεύτερη τη Θεσσαλονίκη, όπου θα ριχθεί μεγάλο βάρος λόγω των εκροών προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή στην Ελληνική Λύση και την πρώτο-εμφανιζόμενη Νίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σταθμός είναι και η Χαλκιδική, όπου η Νέα Δημοκρατία κατέκτησε ποσοστό 39.92%, με την Ελληνική Λύση στο 6,79% και τη Νίκη στο 5,39%. Δεν αποκλείεται αυτός να είναι ο λόγος που Κυριάκος Μητσοτάκης σκέπτεται να επισκεφθεί με τον γιο του το Άγιο Όρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μετά και τις πληροφορίες που θέλουν τη Νίκη να διατείνεται οτι διατηρεί δεσμούς με κάποιες μονές.

 

thetoc