Τελευταίες δημοσκοπήσεις: Έως και 44% η ΝΔ-Πόσα κόμματα μπαίνουν στην Βουλή

Μια μακρά προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται απόψε και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την εικόνα που αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των μεγάλων εταιρειών ενόψει των εκλογών 2023 της Κυριακής.

Το τελευταίο διήμερο όλες οι γνωστές δημοσκοπικές εταιρείες διενέργησαν έρευνες για την πρόθεση ψήφου και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων της κάλπης, που παρουσιάστηκαν στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια της τηλεόρασης.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι η άνετη νίκη της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι θα φτάσει ξανά το ποσοστό του 40%, με αυξητικές τάσεις, διευρύνοντας παράλληλα τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω από τις 20 μονάδες.

Σε θρίλερ ωστόσο εξελίσσεται η μάχη εισόδου στη Βουλή, αφού μπορεί το πιο πιθανό σενάριο να θέλει 7 κόμματα να φτάνουν το όριο του 3%, όμως κανείς δεν αποκλείει και το ακραίο ενδεχόμενο μιας εννιακομματικής Βουλής, που μπορεί να τινάξει στον αέρα την αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης…

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 40% η ΝΔ – Πιθανή η παρουσία ακόμα και 9 κομμάτων στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, παρατηρείται μια κάμψη στα ποσοστά της ΝΔ, μια σταθερότητα σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και μια σκληρή μάχη για Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, ΜέΡΑ 25 και τους νεοεμφανιζόμενους “Σπαρτιάτες” που υποστηρίζονται από τον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη, να ξεπεράσουν το 3%.

Δημοσκόπηση Mega

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33,9%, χάνοντας από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας 1,5 μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόλις στο 17,6%, αλλά 0.5% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τη διαφορά να υποχωρεί από τις 18,3 μονάδες στις 16,3 μονάδες.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9.9% (από 10.1%) με εμφανή σταθερότητα στα ποσοστά, αλλά χωρίς μεγάλη δυναμική, ακολουθεί το ΚΚΕ με 6.2% ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2% και το κόμμα Νίκη με 3%. Εκτός Βουλής στην πρόθεση ψήφου μένει η Ελληνική Λύση με 2,6%, το ΜέΡΑ 25 με 2,5% και οι Σπαρτιάτες με 2,4%.

Παρατηρεί κανείς μια σκληρή μάχη των μικρών κομμάτων για να περάσουν τον πήχη του 3% με τη δεξαμενή των ψήφων που διεκδικούν να είναι ίδια για τα τρία κόμματα πέραν της ΝΔ ενώ για Πλεύση και ΜέΡΑ υπάρχουν όπως φαίνεται πολλές μετακινήσεις.

Δημοσκόπηση Mega

Η αδιευκρίνιστη ψήφος, δύο 24ωρα πριν από τις εκλογές, είναι σχεδόν στις 10 μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 10 ψηφοφόρους δεν έχει ακόμη αποφασίσει που θα ρίξει την ψήφο του, αλλάζοντας τα δεδομένα κυρίως ως προς την αυτοδυναμία της ΝΔ και ως προς τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Εκτίμηση ψήφου

Δημοσκόπηση Mega

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και ως προς την εκτίμηση ψήφου και σύμφωνα με την έρευνα μπορούμε να έχουμε 7κομματική Βουλή η οποία δεν αποκλείεται να γίνει… 9κομματική.

Η ΝΔ βρίσκεται ακριβώς στο 40%, χάνοντας 0,8 μονάδες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 20,7% από 20.1%, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα είναι τα δύο κόμματα με τη διαφορά κοντά στις 20 μονάδες.

Η ΝΔ, όμως, που κυνηγά μια άνετη πλειοψηφία δεν ξέρει αν μπορεί να το πετύχει αυτό, ανάλογα με το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή κι αν αυτή θα “γράψει” 4 μπροστά στο ποσοστό της.

Το ΠΑΣΟΚ επίσης στα ίδια επίπεδα με 11,7% ενώ το ΚΚΕ είναι στο 7,4%.

Η υποχώρηση της Ελληνικής Λύσης και στην εκτίμηση ψήφου είναι εμφανής καθώς πέφτει στο 3,1% από 4,5% αλλά οριακά μπορεί να μπει στη Βουλή.

Η Πλεύση Ελευθερίας ακολουθεί με 3,8% (2,9% στις εκλογές του Μαΐου), το κόμμα Νίκη με 3,6% (από 2,9% επίσης) ενώ οριακά εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,9% και οι “Σπαρτιάτες” με 2,8%, μόνο που το τελευταίο κόμματα δεν είχε μετρηθεί καν πριν από έναν μήνα, κερδίζοντας αυτό το ποσοστό και την ελπίδα να ξεπεράσει το 3%, τις τελευταίες ημέρες.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, μπορεί να έχει ξεκαθαριστεί ο νικητής και το κόμμα που θα είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση (αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά είναι πολλά τα ερωτήματα που θα απαντηθούν μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Κυρίως πόσο ισχυρή θα είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ξεκολλήσει από το 20%, ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή και τι θα γίνει βεβαίως με τους ακροδεξιούς “Σπαρτιάτες”.

Δημοσκόπηση Mega

Σχετικά με την εκτίμηση ψήφου και τις έδρες που μπορούν να πάρουν τα κόμματα βλέπουμε ότι:

Η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 37,3% έως 42,7% και να πάρει 161 έδρες στο καλό σενάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από 18,5% έως 22,9% και 57 έδρες. Το κακό σενάριο ασφαλώς δρομολογεί και εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καλό με ποσοστό κοντά στο 23% είναι μεν εξαιρετικά χαμηλό αλλά δίνει και ελπίδες ανάτασης του κόμματος.

To ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 10% και 13,4%. Το καλό σενάριο για τον Ν. Ανδρουλάκη θα ήταν να πάρει το υψηλότερο ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στο χαμηλότερο ώστε η διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 5 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 32 έδρες.

Το ΚΚΕ κινείται από 6,6% έως 8,8% με ισχυρή δυναμική λόγω της καλής προεκλογικής εκστρατείας που έχει κάνει και του καλού προφίλ του Δ. Κουτσούμπα. Στη Βουλή θα είναι με 20 έδρες.

Η Ελληνική Λύση κινείται από 2,2% έως 4%, άρα ακόμη δεν έχει εξασφαλισμένο εισιτήριο για τη νέα Βουλή αλλά αν το καταφέρει θα έχει 9 έδρες

Η Νίκη κινείται μεταξύ 2,6% και 4,6%, και στο καλό σενάριο ασφαλώς παίρνει εντυπωσιακό ποσοστό ως πρωτοεμφανιζόμενο κόμματα. Οι έδρες του κόμματος εκτιμώνται σε 10.

Η Πλεύση Ελευθερίας κινείται από 2,8% έως 4,8% και δείχνει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες εισόδου με 10 εκτιμώμενες έδρες.

Το ΜέΡΑ 25 κινείται από 2% έως 3,8% και δίνει μάχη για να βρεθεί ξανά στη Βουλή.

Οι δε “Σπαρτιάτες” κινούνται μεταξύ 1,9% και 3,7% και στο καλό σενάριο γι’ αυτούς θα έχουν μια καλή δύναμη μέσα στη Βουλή. Ενδεχομένως δε οι ερωτηθέντες στις έρευνες που θέλουν να ψηφίσουν το νέο ακροδεξιό κόμμα, να μην αποκαλύπτονται κρατώντας κρυφή την ψήφο τους.

Δημοσκόπηση Mega
thetoc