Μέχρι και χθες, Τρίτη, υπήρχαν περιοχές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν οι διασώστες, τόνισε στο Mega ο Κώστας Συνολάκης, ακαδημαϊκός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα, καθώς ήδη έχουν συμπληρωθεί 72 ώρες και τα περιθώρια της διάσωσής τους στενεύουν, σχολίασε ο κ. Συνολάκης.
«Το “παράθυρο” είναι συνήθως μέχρι 72 ώρες. Μπορεί και μακάρι να υπάρξουν εκπλήξεις, έστω για μία και δύο ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχίζουν οι προσπάθειες των διασωστών, όμως οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές», δήλωσε ο καθηγητής.
Συνολάκης: Τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια
Μάλιστα ο κ. Συνολάκης σχολίασε την ανάρτηση Τούρκου σεισμολόγου ο οποίος έκανε λόγο για 184.000 ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με υπολογισμούς του. «Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Τούρκος σεισμολόγος. Το σενάριο αυτό μπορεί να είναι ακραίο, όμως μπορεί να επιβεβαιωθεί, σχολίασε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης. Ο καθηγητής τόνισε πως στις πόλεις θα υπάρξουν τα περισσότερα θύματα, καθώς εκεί βρίσκονταν πολυώροφες πολυκατοικίες.
Τέλος, ο κ. Συνολάκης τόνισε πως τέτοιοι μετασεισμοί γίνονται κάθε 600 χρόνια και αναφέρθηκε στον σεισμό στην Κρήτη το 365 π.Χ., τονίζοντας πως το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης. «Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κρήτη έγινε το 1403 και υπολογίζεται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Είμαστε ήδη στο “παράθυρο” του αιώνα που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ»
iefimerida.gr