Υπό έρευνα ένα νέο τεστ που ανιχνεύει ταυτόχρονα 4 γυναικολογικούς καρκίνους

Mια πολύ σημαντική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications» σύμφωνα με την οποία ένα νέο και πολλά υποσχόμενο τεστ θα μπορεί να ανιχνεύει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει τέσσερις γυναικολογικούς καρκίνους (ωοθηκών, μαστού, μήτρας και τραχήλου).

Το τεστ βασίζεται στο δείγμα κυττάρων που λαμβάνεται από τον τράχηλο επομένως, με αυτή τη συνηθισμένη πρακτική, ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη διάγνωση αυτών των επικίνδυνων καρκίνων που απειλούν τη γυναικεία υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Βιτσβέντερ του αυστριακού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ, εκτιμούν ότι το λεγόμενο τεστ WID θα επιτρέψει τελικά την πιο έγκαιρη διάγνωση των πιο συνηθισμένων γυναικολογικών καρκίνων σε νεαρότερη ηλικία. Το τεστ συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη πρόληψη της νόσου, παράγοντας πολύ σημαντικός για την υγεία των γυναικών κάθε ηλικίας. Έτσι θα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μπει «φρένο» στον καρκίνο πριν αυτός προχωρήσε, κάτι που θα ήταν πραγματικά σημαντική πρόοδος για την υγεία των γυναικών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα κυττάρων από 242 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και 869 χωρίς, εντοπίζοντας τελικά – με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης – μια μοναδική «υπογραφή» DNA που μπορεί να αξιοποιηθεί για να γίνει ανίχνευση του καρκίνου ή πρόγνωση ότι θα εμφανιστεί στο μέλλον. Το τεστ «έπιασε» το 71,54% των γυναικών έως 50 ετών και το 54,5% των γυναικών άνω των 50 ετών που είχαν καρκίνο των ωοθηκών. Ακολούθησε ανάλογη μελέτη σε δείγματα κυττάρων από 329 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 869 χωρίς, με ανάλογα θετικά αποτελέσματα.

O καρκίνος του μαστού είναι εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως από γυναικολογικούς καρκίνους, εξαιτίας του ότι διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν δίνει έγκαιρα συμπτώματα

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίπτωση καρκίνου στις γυναίκες, αλλά η ανίχνευση του έγκαιρα είναι πιο εύκολη χάρη στις μαστογραφίες και στις βιοψίες., επομένως είναι και καλύτερη η πρόγνωσή του

Τέλος, η ερευνητική ομάδα τόνισε πως χρειάζονται μεγαλύτερης κλίμακας δοκιμές για να επιβεβαιωθεί η προγνωστική αποτελεσματικότητα του τεστ WID, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα ως προς την αξιοποίησή του.

therapies.gr