«Όπως κατά τη διάρκεια του έτους (2022) η αγορά έδωσε αυξήσεις 54% στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος, έτσι η ίδια αγορά φέρνει τώρα μείωση στις τιμές, με βάση τη ζήτηση και τα αδιάθετα αποθέματα». Αυτό επισημαίνει η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (ΟΛΥΜΠΟΣ-ΡΟΔΟΠΗ), αιτιολογώντας μέσω του powergame.grτην κίνησή της να ενημερώσει τους παραγωγούς-συνεργάτες της για τη νέα τιμολογιακή της πολιτική, η οποία προβλέπει μείωση 2 λεπτά στο κιλό τον Δεκέμβριο και περαιτέρω μειώσεις το 2023.
«Η τιμή του αγελαδινού γάλακτος πριν από περίπου 1,5 χρόνο βρισκόταν στα επίπεδα των 38 λεπτών/κιλό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασε στα επίπεδα των 60 λεπτών/κιλό. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 53,8%. Εν τω μεταξύ, όμως, η κατανάλωση, μετά τις αυξήσεις των τιμών των τελικών προϊόντων με αγελαδινή πρώτη ύλη στα ράφια, μειώθηκε κατά τουλάχιστον 9% (με βάση τα στοιχεία από τη ΝΙΕLSEN) και η μείωση των όγκων συνεχίζεται και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς», επισημαίνει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Τονίζοντας ότι «τις τιμές αγοράς του γάλακτος τις καθορίζει η ίδια η αγορά, με βάση την ζήτηση που έχει το κάθε προϊόν-πρώτη ύλη», η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αναδεικνύει τη μεγάλη μείωση στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος στη Γερμανία, η οποία αποτελεί την πρώτη χώρα σε παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ και συνεπώς τον μεγαλύτερο εξαγωγέα γάλακτος. «Στη Γερμανία οι τιμές έχουν μειωθεί σε ποσοστά που αγγίζουν το 65% και λόγω αυτού τα τυροκομικά παραγωγής της Γερμανίας αλλά και των λοιπών χωρών της Δυτικής Ευρώπης εισάγονται στην Ελλάδα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα τυριών και λοιπών τυροκομικών στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες», υπογραμμίζει η εταιρεία.
«Πράγματι, επειδή θέλουμε οι συνεργάτες παραγωγοί μας να γνωρίζουν κάθε διακύμανση στην αγορά του γάλακτος και πρωτίστως τις τρέχουσες τιμές, τους ενημερώσαμε για την τρέχουσα κατάσταση και τις προβλέψεις μας για τους επόμενους μήνες. Όπως, λοιπόν, κατά τη διάρκεια του έτους η αγορά έδωσε αυξήσεις 54% στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος, έτσι η ίδια αγορά φέρνει τώρα μείωση στις τιμές με βάση τη ζήτηση και τα αδιάθετα αποθέματα», εξηγεί η εταιρεία και αναφέρει με έμφαση:
«Γενικά, πάντως, οι τιμές του γάλακτος, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Ούτε οι κυβερνήσεις τις ανεβάζουν, ούτε οι γαλακτοβιομηχανίες τις κατεβάζουν».
Οι νέες τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα
Σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών στο powergame.gr, η ΟΛΥΜΠΟΣ προχώρησε ήδη σε μείωση της τιμής παραγωγού κατά 2 λεπτά για τις ποσότητες που παρέλαβε τον Δεκέμβριο, ενώ κατά 1 λεπτό μείωσε την τιμή και η ΔΕΛΤΑ. Πληροφορίες για μείωση τιμής κατά 1 λεπτό υπάρχουν για μία ακόμη μικρότερη εταιρεία.
Οι ίδιοι παραγωγοί αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί και για νέες μειώσεις τιμών στις ποσότητες που παραδίδουν τον Ιανουάριο, στα ίδια επίπεδα, 1-2 λεπτών/κιλό, ενώ εκφράζουν φόβους ότι αφενός οι μειώσεις μπορεί να συνεχιστούν και αφετέρου να γενικευθούν στην αγορά.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, που αριθμεί 157 αγελαδοτρόφους, η οποία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της «τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) και ΔΕΛΤΑ για τις μειώσεις που πραγματοποίησαν στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος για τον μήνα Δεκέμβριο και τη δεδηλωμένη πρόθεσή τους για περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες! Προειδοποιούμε το σύνολο των υπόλοιπων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών να μην παρασυρθούν επιπόλαια σε παρεμφερείς τακτικές, που είναι εγκληματικές για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, αφού η εθνική αγροτική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία!», αναφέρει η Ένωση.
Πάντως, πληροφορίες για άλλες εταιρείες που να έχουν εκφράσει πρόθεση μείωσης τιμών στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται δεν υπάρχουν -προς το παρόν, τουλάχιστον. Αντίθετα, παραγωγοί αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί από άλλες εταιρείες πως προτίθενται να διατηρήσουν τα τιμολόγιά τους σταθερά έως τον Μάρτιο.
Ράλι στην τιμή του γάλακτος, αλλά και το κόστος ζωοτροφών
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η τιμή του αγελαδινού, όπως συνολικά του γάλακτος, έχει αυξηθεί σημαντικά το 2022. Το Νοέμβριο του 2022 η μέση τιμή του αγελαδινού γάλακτος είχε διαμορφωθεί στα 58,76 λεπτά το κιλό ενώ μεγάλες μονάδες διέθεταν το γάλα στα 60, ακόμη και στα 62 λεπτά/κιλό. Η μέση τιμή το Νοέμβριο του 2021 ήταν 41,34 λεπτά και τον Δεκέμβριο του 2021 42,6 λεπτά. Δηλαδή, σε 11 μήνες (τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2022 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί), η μέση τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 17,42 λεπτά -ποσοστό 40,8%.
Παράλληλα, βεβαίως, πολύ μεγάλη είναι η αύξηση και στο κόστος παραγωγής, κυρίως λόγω του ράλι στις τιμές των ζωοτροφών (υπολογίζεται από τους κτηνοτρόφους στο 70%), αλλά και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Για παράδειγμα, το ενσιρωμένο καλαμπόκι, που είναι βασική τροφή για τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, έχει αυξηθεί στα 10 λεπτά το κιλό από 6 λεπτά κατά το παρελθόν. Το καλαμπόκι (καρπός) πωλείται τώρα προς 32,5 λεπτά, ενώ πριν από λίγους μήνες, όταν οι περισσότεροι αγελαδοτρόφοι έκαναν τις αγορές τους, είχε φθάσει ακόμη και τα 38-40 λεπτά, όταν το 2021 πωλούνταν προς 18-25 λεπτά. Σημαντική είναι η αύξηση και στην τιμή της σόγιας.
Πέραν τούτου, οι κτηνοτροφικές μονάδες με αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, μεγάλες επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους, ωθήθηκαν, όπως δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, από τη βιομηχανία να επενδύσουν στην αύξηση του ζωικού κεφαλαίου και την αναβάθμιση των υποδομών τους, προκειμένου να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή, που ούτως ή άλλως είναι ελλειμματική, καλύπτοντας μόλις το 1/3 της κατανάλωσης. Συνεπώς, τώρα, πέραν του σημαντικά αυξημένου κόστους παραγωγής, καλούνται να επωμιστούν και τις αυξημένες δαπάνες απόσβεσης.
Άρα, προειδοποιούν ότι η μείωση των τιμών παραγωγού θα έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της ελληνικής παραγωγής, η οποία στο 11μηνο του 2022 είναι μειωμένη κατά 26.269 τόνους, ποσοστό 4,2% συγκριτικά με το 11μηνο του 2021, ενώ η Ένωση Φυλής Χολστάιν την υπολογίζει στο 10% περίπου για το σύνολο του έτους.
Επισημαίνεται ότι το 2022, για πρώτη φορά μετά το 2016, έχει ανακοπεί η αυξητική τάση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος (η παραγωγή στο 11μηνο φέτος κυμάνθηκε στους 587.728 τόνους έναντι 668.339 στο σύνολο του 2021 και 652.878 στο σύνολο του 2020), ενώ μειώθηκε ακόμη περισσότερο ο αριθμός παραγωγών, στους 2.303, από 2.355 το 2021, 2.443 το 2020 και 3.572 το 2013.
Κτηνοτρόφοι: «Χαώδης η διαφορά στην τιμή παραγωγού-ραφιού»
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι θέτουν και τη μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού και πώλησης του γάλακτος στο ράφι. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στην οποία εκφράζεται «έντονος προβληματισμός για τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο ράφι των σούπερ μάρκετ».
«Οι κτηνοτρόφοι -επισημαίνει ο ΣΕΚ- βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Η διαφορά τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στο ράφι είναι χαώδης. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας. Ας αναλογισθούν και οι μεταποιητές και τα σούπερ μάρκετ αν θα έχουν κερδοφορία χωρίς γάλα. Ας αναλογισθεί η κυβέρνηση πού θα οδηγηθεί η αγροτική παραγωγή χωρίς παραγωγούς. Απαιτούμε πραγματική στήριξη των κτηνοτρόφων. Είναι αναγκαία η στήριξη με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ, πέραν των 89 που έχουν προγραμματισθεί. Ας ενισχυθούν οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥΠΑΑΤ τη διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το “ΑΡΤΕΜΙΣ 2″».
powergame.gr