Χρήστος Ζερεφός: Κίνδυνος ερημοποίησης της Θεσσαλίας

Συνέντευξη στον Χρήστο Μπεχλιβάνο και στα “Πρόσωπα” έδωσε ο Χρήστος Ζερεφός όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κίνδυνο ερημοποίησης της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικά είπε:

“Σύμφωνα με τις κλιματικές προβλέψεις και την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τις Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα (ΕΜΕΚΑ) μεγάλα τμήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ερημοποίησης κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Ερημοποίηση δεν σημαίνει κυριολεκτικά την μετατροπή σε έρημο, αλλά την υποβάθμιση της γης σε άνυδρες, ημιάνυδρες και ξηρές υποϋγρές περιοχές.

Ο κίνδυνος αυτός εκτός από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σχετίζεται και με την αλάτωση των εδαφών εξαιτίας των υπεραντλήσεων που πραγματοποιούνται για πολλά χρόνια και έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση των μονίμων αποθεμάτων της υπόγειας υδροφορίας.

Χρειάζονται εξειδικευμένα μέτρα που να στοχεύουν στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης νερού για αρδεύσεις αξιοποιώντας παράλληλα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κατασκευή έργων ταμίευσης νερού και αντικατάσταση της χρήσης των υπόγειων υδάτων με επιφανειακά νερά π.χ. από τη λεκάνη του Πηνειού.”

 

*Ο κ. Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή