Χριστουγεννιάτικο δώρο Μητσοτάκη: Τι θα ανακοινώσει σήμερα στον…Πορτοσάλτε

Άλλο ένα πακέτο έκτακτων μέτρων στήριξης ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση. Ώρες μετά την δημοσίευση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο, η σκυτάλη περνάει στον πρωθυπουργό ο οποίος το πρωί αναμένεται ότι θα εξαγγείλει την διάθεση των υπερ-εσόδων για την ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα θα έχουν προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ, πόροι που θα διατεθούν για επιμέρους απολύτως στοχευμένες παρεμβάσεις. Την εξειδίκευση θα την αναλάβει το οικονομικό επιτελείο ωστόσο είναι δεδομένο ότι το σύνολο των μέτρων που θα ανακοινωθούν, θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Εξαιρετικά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις πέραν των βασικών σεναρίων που έχουν έρθει στο φως τις τελευταίες ημέρες και τα οποία προβλέπουν την χορήγηση -και φέτος- επιταγής ακρίβειας ή και την πίστωση επιπλέον ποσών μέσω της πλατφόρμας του market pass.

To οικονομικό επιτελείο περίμενε την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο για να βεβαιωθεί ότι δεν θα θιγεί ο δημοσιονομικός στόχος της φετινής χρονιάς (πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ) αλλά και για να υπολογίσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορέσει να διαθέσει για τα μέτρα.

Μόνο τον Οκτώβριο, έχει παραχθεί υπερ-πλεόνασμα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Κατά κύριο λόγο οφείλεται στον ΦΠΑ της καλοκαιρινής περίοδου. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο όλες οι εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία υποβάλλουν τις δηλώσεις ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Είναι το πιο “δυνατό” τρίμηνο καθώς περιλαμβάνει τα έσοδα του τουρισμού. Μάλιστα, το γεγονός ότι καταγράφηκε υπεραπόδοση τον συγκεκριμένο μήνα, σημαίνει ότι έπεται συνέχεια και τον Νοέμβριο. (σ.σ ο ΦΠΑ εισπράττεται σε δύο δόσεις) κάτι που προφανώς έχει συνυπολογιστεί για την κοστολόγηση των νέων μέτρων στήριξης.

Το χρονοδιάγραμμα έχει “κλειδώσει”: Αναμένονται αναφορές από τον πρωθυπουργό στην πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και τον Αρη Πορτοσάλτε, εξειδίκευση αμέσως μετά από το οικονομικό επιτελείο, θεσμοθέτηση με διαδικασίες εξπρές και καταβολή των πόρων πριν από τα Χριστούγεννα.

Και αυτό το νέο πακέτο εντάσσεται στην στρατηγική της κυβέρνησης όλα τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί εδώ και μήνες, να ενεργοποιηθούν μέσα στις γιορτές αφενός για να πέσει ρευστό στην αγορά και αφετέρου για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων φέρνει αποτελέσματα όσον αφορά στην στήριξη των πιο ευάλωτων.