Οταν η Ελλάδα είχε drone η Τουρκία σήκωνε αερόστατα (+video)

Μπορεί σήμερα να βλέπουμε τα Τούρκικα drones να αλωνίζουν στο Αιγαίο, όμως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των drones σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για μία ακόμα από τις συνηθισμένες και τόσο προβλέψιμες πλέον “χαμένες ευκαιρίες” της ελληνικής αμυντικής -και όχι μόνο- βιομηχανίας.

Οι εγχώριες αντιπαλότητες, οι λάθος αποφάσεις, τα αντικρουόμενα συμφέροντα, o κακός προγραμματισμός και όλες οι ελληνικές κακοδαιμονίες μας έφεραν από την πρώτη γραμμή στην θέση του ουραγού και στον τομέα της εξέλιξης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η ιστορία του ΠΗΓΑΣΟΥ πηγαίνει πίσω στο μακρινό 1979όταν άρχισε η εξέλιξή του στο Κ.Ε.Τ.Α. της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις ενάμιση χρόνο. Στόχο είχε την εναέρια παρακολούθηση και την συλλογή πληροφοριών.

Το αεροσκάφος ήταν πρωτοποριακό για τα δεδομένα της τεχνολογίας της εποχής, καθώς ελάχιστοι σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνταν τότε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και είχε την πρώτη του πτήση το 1982 με επιτυχία, παρά τον ακόμα ερασιτεχνικό εξοπλισμό για την τηλεκατεύθυνση.

Η πρώτη γενιά, το ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, είχε μήκος 2,1 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, αυτονομία κοντά στις 3,5 ώρες και βάρος απογείωσης 130 κιλά.

Την σχεδίαση και την εξέλιξή του είχε αναλάβει μία ομάδα αξιωματικών του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας Αεροπορίας. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι ήταν μηχανικοί της ΠΑ μαζί με φανατικούς αερομοντελιστές που αξιοποίησαν τις γνώσεις και το μεράκι τους, όντας πρωτοπόροι στην εξέλιξη των drones σε όλο τον κόσμο.

 

newsauto