Α. Μπλίνκεν προς υπαλλήλους: Να αποφεύγεται όρους όπως «μητέρα-πατέρας»

424954986_441094938250603_7642546637196149075_n

Ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α κ. Άντονι Μπλίνκεν έδωσε εντολή στους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφεύγουν τη χρήση έμφυλων όρων όπως «μητέρα» και «πατέρας», μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο εσωτερικό υπόμνημα, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν υποστήριξε στο υπόμνημα ότι το φύλο είναι μια κοινωνική κατασκευή και ότι η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «μπορεί να αντιστοιχεί ή να μην αντιστοιχεί στο φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση», σύμφωνα με έγγραφο της 5ης Φεβρουαρίου.

Το υπόμνημα περιήλθε στην κατοχή του National Review και φέρει τον τίτλο: «Μοντελοποίηση της DEIA: Ταυτότητα φύλου: Βέλτιστες πρακτικές».

O Μπλίνκεν ζητά ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα

Ο Μπλίνκεν ενθάρρυνε τους συναδέλφους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χρησιμοποιούν «γλώσσα ουδέτερη ως προς το φύλο, όποτε είναι δυνατόν» για να «δείχνουν σεβασμό και να αποφεύγουν παρεξηγήσεις», μεταδίδει η New York Post επικαλούμενη το δημοσίευμα. Πρότεινε επίσης στους υπαλλήλους να προσδιορίζουν τις προτιμώμενες αντωνυμίες τους στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όταν συστήνονται σε συναντήσεις.

Η παραδοχή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου απλώς βάσει της εμφάνισης ή του ονόματός του «μπορεί να είναι προβληματική» και να μεταφέρει ένα «επιβλαβές, μήνυμα», αναφέρει ο Μπλίνκεν στο υπόμνημα.

Ωστόσο, ζητά από τους υπαλλήλους να μην «πιέζουν κάποιον να δηλώσει τις ”αντωνυμίες” του».

Ποιες εκφράσεις πρέπει να αποφεύγονται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ευρέως χρησιμοποιούμενες εκφράσεις όπως «ανθρώπινο δυναμικό» (σ.σ. «manpower» στα αγγλικά, δηλαδή αριθμός ανδρών σε ακριβή μετάφραση), «κυρίες και κύριοι», «μητέρα/πατέρας», «γιος/κόρη» κ.ά. θα πρέπει να αποφεύγονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και να αντικαθίστανται με λέξεις όπως, «εργατικό δυναμικό», «όλοι», «όλοι σας», «γονέας», «παιδί», «σύζυγος» ή «σύντροφος».

«Όταν μιλάτε, αποφύγετε τη χρήση φράσεων όπως “γενναίοι άνδρες και γυναίκες στην πρώτη γραμμή”», συνεχίζει το υπόμνημα.

Όταν οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν ακούσια τις λάθος αντωνυμίες για να απευθυνθούν σε κάποιον, ο Μπλίνκεν ζητά να χειριστούν το ολίσθημα με «διακριτικότητα και χάρη», έχοντας παράλληλα κατά νου ότι η ταυτότητα φύλου «μπορεί να είναι ρευστή, οπότε παραμείνετε συντονισμένοι και υποστηρικτικοί στις αλλαγές των αντωνυμιών», αναφέρει το υπόμνημα σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

iefimerida