Αντί για κρέας τρώτε ρέγγα, σαρδέλα και γαύρο-Η διατροφή που σώζει ζωές

434019275_469090062117757_8842437192397580859_n

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια όπως η ρέγγα, οι σαρδέλες και ο γαύρος, θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές το χρόνο και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα επιστημονικά στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών στον άνθρωπο καθώς και σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον. Αντίθετα, τα μικρά ψάρια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, φιλικά προς το περιβάλλον ενώ βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία από ό,τι τα ψάρια των ωκεανών και των θαλασσών.

Ενώ η επιστημονική έρευνα έχει δείξει και στο παρελθόν τα οφέλη των μικρών ψαριών, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να μειώσουν τις επιπτώσεις παγκοσμίως από ασθένειες εάν αντικαταστούσαν το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας.

Μία νέα μελέτη Ιαπώνων και Αυστραλών ερευνητών δίνει λοιπόν την απάντηση, μετά τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης ανάλυσης του είδους, που περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερες από 130 χώρες.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια μπορεί να αποτρέψει 750 χιλιάδες θανάτους ετησίως

Το βασικό εύρημα τους είναι ότι η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως και να μειώσει σημαντικά τον επιπολασμό της αναπηρίας, ως αποτέλεσμα ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Η υιοθέτηση αυτού του τύπου διατροφής θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αυτά τα ψάρια είναι φθηνά και άφθονα, και όπου ο αριθμός των καρδιακών παθήσεων ιδιαίτερα είναι υψηλός, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

“Για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία και την υγεία του πλανήτη, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να στραφούμε προς τρόφιμα που είναι και υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον”, αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό BMJ Global Health. “Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, αλλά επίσης προλαμβάνουν τις μη μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή”.

Και εξηγούν: “Η μελέτη μας δείχνει ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτικής λύσης αντί για το κόκκινο κρέας θα προσφέρει δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία (με την αποφυγή παγκοσμίως 0,5-0,75 εκατομμυρίων θανάτων από νόσους που σχετίζονται με τη διατροφή), ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση της ισχαιμικής καρδιακής νόσου”.

Τα ψάρια από είναι πλούσια σε ωμέγα-3, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας- η πρόσληψη των οποίων μπορεί να αποτρέψει τη στεφανιαία νόσο- καθώς και σε ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Έχουν επίσης το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιαδήποτε πηγή ζωικής τροφής, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα τρία τέταρτα των αλιευμάτων μικρών ψαριών αλέθονται σε ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια – προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν τέσσερα σενάρια, το καθένα αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό μοτίβο κατανομής ψαριών παγκοσμίως. Χρησιμοποίησαν δεδομένα για την προβλεπόμενη κατανάλωση κόκκινου κρέατος το 2050 σε 137 χώρες και ιστορικά δεδομένα για τα αλιεύματα μικρών ψαριών από θαλάσσιους οικοτόπους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 750.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή έως το 2050 και να αποτρέψει πολλά χρόνια ζωής με αναπηρία.

Ωστόσο, η περιορισμένη προσφορά μικρών ψαριών δεν επαρκεί για να αντικαταστήσει όλη την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αναγνώρισαν οι ερευνητές. Αλλά η αντικατάστασή του θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το βάρος από ασθένειες παγκοσμίως.

“Η ανάλυσή μας δείχνει ότι τα μικρά ψάρια είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας”, κατέληξαν οι ερευνητές. “Αυτή η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη για κατευθυντήριες γραμμές πολιτικών τροφίμων με βάση τα ψάρια και πολιτικές με έμφαση στη διατροφή, για να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις αναλογίες της μελλοντικής πρόσληψης ψαριών και να προωθηθεί η κατανάλωση μικρών ψαριών”.

 

thetoc.gr