Από τα 13 προϊόντα που προτείνει η Περιφέρεια για ΠΟΠ-ΠΓΕ, κανένα δεν είναι Τρικαλινό

431237986_453472237012873_7319462983931333455_n

Σημαντική εξέλιξη σε ότι έχει να κάνει με την πιστοποίηση προϊόντων από περιοχές της Θεσσαλίας, γεγονός που θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σ΄αυτά, ανακοίνωσε σήμερα – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου – ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.

Αναλυτικά, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την υποβολή 13 ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ  (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) προϊόντων από τη Θεσσαλία»

Οι φάκελοι των προϊόντων, που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

  • Μήλο Αγιάς / Milo Agias ΠΓΕ
  • Ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ
  • Κάστανα:
    • Κάστανα Πηλίου / Chestnuts of Pelion ΠΟΠ
    • Κάστανα Μελιβοίας / Kastano Melivias ΠΟΠ
    • Κάστανα Αμπελακίων / Kastano Ampelakion ΠΟΠ
    • Κάστανο Καρίτσας ΠΟΠ
  • Αμύγδαλο Τεμπών / Amygdalo Tempon ΠΓΕ
  • Εντόπιο Σκόρδο Πλατυκάμπου / Entopio Skordo Platykampou ΠΟΠ
  • Ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού / Aktinidio Delta Pineiou ΠΓΕ
  • Αχλάδι Κρυστάλι Τυρνάβου / Achladi Kristalli Tyrnavou ΠΟΠ
  • Βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ
  • Οινικά Προϊόντα:
    • Τύρναβος / Tyrnavos ΠΓΕ
    • Προποδες Αγράφων / Agrafa Foothills ΠΟΠ

Επισημαίνεται πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιδιώκοντας την ανάπτυξη και ανάδειξη της πρωτογενούς της παραγωγής και έχοντας ως βασικές προτεραιότητες την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την αύξηση της οικονομικής ανταποδοτικότητας των εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, ενέκρινε την επιχορήγηση 13 φακέλων, που αφορούν ποιοτικά θεσσαλικά προϊόντα σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του έργου «Δράσεις προώθησης τοπικών Προϊόντων της Θεσσαλίας»».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε ότι «η  Περιφέρεια θεωρώντας την πολιτική ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής, δημιούργησε μια καινοτόμα υποστηρικτική υπηρεσία προς τους δικαιούχους των φακέλων αλλά και προς τους συνεργαζόμενους αγροτικούς συμβούλους. Στόχος της υποστήριξης αυτής- όπως είπε – είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας, ως προς το περιεχόμενο και τη σύνταξη των φακέλων, προς τους δικαιούχους ή/και προς τους εντεταλμένους αγροτικούς συμβούλους.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας δίαυλος εποικοδομητικής επικοινωνίας και πραγματοποιούνται ενέργειες όπως:

  • συνεχής επικοινωνία με τους δικαιούχους και ανταπόκριση στα αιτήματα τους,
  • παροχή ιστορικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης,
  • παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης και τεχνογνωσίας.
  • Σκοπός όλων των παραπάνω είναι η ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από την Πρόσκληση ενεργειών, η υλοποίηση των Ημερίδων διαβούλευσης των δικαιούχων και η τελική υποβολή άρτια δομημένων και στοιχειοθετημένων φακέλων προς στο ΥπΑΑΤ».Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτριου Κουρέτα, πραγματοποιήθηκε  συνάντηση με τους εκπροσώπους των δικαιούχων της Πρόσκλησης, κατά την οποία ο συνεργαζόμενος Σύμβουλος Υποστήριξης Τοπικών Φορέων για θέματα Πιστοποίησης τοπικών Προϊόντων,  Δρ. Επαμεινώντας Ευεργέτης, συζήτησε μαζί τους και τους ενημέρωσε για την εξέλιξη του έργου.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας κ. Δημήτριος Τσέτσιλας, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης.

 

 

larissanet.gr