
Αποκαλυπτική μελέτη: Ποιο λάδι προκαλεί επιθετική μορφή καρκίνου
Τι λάδι χρησιμοποιείτε όταν μαγειρεύετε; Αν είστε από αυτούς που προτιμούν το σπορέλαιο, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε μαθαίνοντας ότι περιέχει ένα λίπος που φέρεται να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού.
Νέα έρευνα της Weill Cornell Medicine ανακάλυψε ότι το λινελαϊκό οξύ -ένα λίπος που βρίσκεται στα σπορέλαια, στα φυτικά έλαια και στα έλαια ξηρών καρπών- προκαλεί τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.
Η συνεχής χρήση λινολεϊκού οξέος συνδέεται με επιθετικό καρκίνο του μαστού
Υπάρχουν διάφορες μορφές καρκίνου του μαστού – και η συνεχής χρήση λινολεϊκού οξέος θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο να αναπτύξουν τον πιο επιθετικό τύπο: τον τριπλά αρνητικό. Και, δυστυχώς, αυτή η μορφή εξαπλώνεται ταχύτερα και απαιτεί ένα πιο επιθετικό σχέδιο θεραπείας – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας, χειρουργικής επέμβασης και μερικές φορές ακτινοθεραπείας.
Το ποσοστό επιβίωσης είναι επίσης χαμηλότερο – στο 77%, σε σύγκριση με τον «κανονικό» καρκίνο του μαστού, που κυμαίνεται περίπου στο 90%.
«Γνωρίζουμε πλέον ότι λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο», δήλωσε ο δρ Τζον Μπλένις, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του καρκίνου στο Weill Cornell Medicine.
Πώς μπορεί να βοηθήσει αυτή η έρευνα;
Ωστόσο, ο Μπλένις εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανακάλυψη αυτή, διότι θεωρεί ότι «ρίχνει φως στο πώς να καθορίσουμε ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις».
Και προτού πανικοβληθείτε με αυτή την είδηση, «τα ευρήματα δεν δικαιολογούν την καθολική αποφυγή των σπορέλαιων, αλλά προτείνουν μέτρο και επιλεκτικότητα, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου», διαβεβαίωσε ο Μπλένις.
Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ. «Μια ισορροπημένη, ολόπλευρη διατροφή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης του καρκίνου και μια στρατηγική που μπορεί ο καθένας να υιοθετήσει», εξήγησε ο γιατρός.
Πού έγκειται το πρόβλημα
Τα σπορέλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλότερη σε ωμέγα-3, και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.
«Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται στις αναλογίες των δύο λιπαρών που προσλαμβάνουμε», δήλωσε στην εφημερίδα The Post η Στέφανι Σκιφ, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Northwell Huntington.
«Τείνουμε να παίρνουμε μια αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μεγαλύτερη από την υγιή, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με φλεγμονές στο σώμα», επισήμανε.
iefimerida.gr