H Γη θα αποκτήσει απόψε (29.09) ένα δεύτερο «μίνι φεγγάρι», το οποίο θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας για δύο μήνες.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ένας μικρός αστεροειδής πρόκειται να «αιχμαλωτιστεί» από τη βαρυτική έλξη της Γης και να γίνει προσωρινά ένα «μίνι φεγγάρι». Δυστυχώς, το δεύτερο «φεγγάρι» θα είναι πολύ μικρό και αμυδρό για να το δει κανείς, εκτός αν διαθέτει επαγγελματικό τηλεσκόπιο.
Ο αστεροειδής εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) της NASA στις 7 Αυγούστου.
Ο αστεροειδής, τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρουν ως 2024 PT5, προέρχεται από τη ζώνη αστεροειδών Arjuna, η οποία περιέχει βράχους που ακολουθούν τροχιά αρκετά παρόμοια με αυτή της Γης.
Περιστασιακά, ορισμένοι από αυτούς τους αστεροειδείς πλησιάζουν σχετικά κοντά, φτάνοντας μέχρι και 4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, εάν ένας τέτοιος αστεροειδής κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα περίπου 3.540 χλμ/ώρα, το βαρυτικό πεδίο της Γης μπορεί να ασκήσει ισχυρή επιρροή, αρκετή για να τον παγιδεύσει προσωρινά.
Οι αστρονόμοι εξηγούν ότι ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν θα ολοκληρώσει πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη. Ωστόσο, αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα δούμε τον διαστημικό βράχο για λίγο καιρό, καθώς δεν θα ξαναμπεί σε γήινη τροχιά πριν από το 2055.
gazzeta.gr