Τις αιτήσεις τους για δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να υποβάλουν από τις 13 Ιανουαρίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» και για το «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις». Το πρώτο αφορά την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα και νέου συστήματος αντλίας θερμότητας, ενώ το δεύτερο την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή σε ήδη υφιστάμενα ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
- Από τον Βασ. Παπακωνσταντόπουλο
Ειδικότερα το πρώτο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 223.200.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 44.600.000 ευρώ κατευθύνονται σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, επιχορηγεί:
1) Την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας, σε ποσοστό 50% ή 60%. Το ακριβές ποσοστό διαμορφώνεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, για δικαιούχους με ετήσιο ατομικό κάτω από 5.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.000, το ποσοστό είναι 60%, με το πλαφόν ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 840 ευρώ (προ ΦΠΑ). Για οικιακούς καταναλωτές με μεγαλύτερο ετήσιο εισόδημα το ποσοστό επιδότησης είναι 50%, με το πλαφόν για αγορά εξοπλισμού να είναι 600 ευρώ
2) την αγορά νέου συστήματος αντλίας θερμότητας, σε ποσοστό 50%
3) Την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών τοποθέτησης επιλέξιμου εξοπλισμού (π.χ., κόστος μεταφοράς, κόστος τοποθέτησης, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.), σε ποσοστό 50% ή 60% (αναλόγως των εισοδηματικών κριτηρίων και αν πρόκειται για θερμοσίφωνα ή αντλία θερμότητας).
∆ικαιούχοι είναι νοικοκυριά που επιθυμούν να τοποθετήσουν τον παραπάνω εξοπλισμό στην οικία τους (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη). Προτεραιότητα δίνεται στους δυνητικούς ωφελουμένους του προηγούμενου κύκλου του προγράμματος, του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», οι οποίοι δεν προχώρησαν σε εξαργύρωση των voucher τους. Θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ΑΦΜ. Η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά έως και τις 31/3/2025, μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://allazosistimathermansis-thermosifona.gov.gr). Οι αιτήσεις χρηματοδότησης αξιολογούνται συγκριτικά. Λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ή μη μέλους/μελών ΑμεΑ στην οικογένεια, αν η αίτηση αφορά οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, αν η κατοικία είναι σε ατμοσφαιρικά επιβαρυμένες περιφέρειες (μόνο για το νέο σύστημα αντλίας θερμότητας) και σε περιοχές με υψηλό αριθμό βαθμοημερών.
Όσον αφορά το «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 153.700.000 ευρώ, επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, αποκλειστικά για εγκατάσταση μπαταρίας. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης που θα υποβάλει την αίτηση και διαμορφώνεται για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες σε ποσοστό 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες και 50% για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνο ηλεκτρονικά έως και τις 28 Φεβρουαρίου, μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος (https://exoikonomo-epixeiro-fotovoltaika.gov.gr).
«Εξοικονομώ»
Παράλληλα, πολύ υψηλό ενδιαφέρον συγκεντρώνει το «Εξοικονομώ 2025», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων, μέχρι και χθες υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις (20.400).
Η πλατφόρμα του προγράμματος (https://exoikonomo2025.gov.gr) θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 20 Μαρτίου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία