Αύριο Παρασκευή στις 3 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου θα γίνει η Εξόδιος νεκρώσιμη ακολουθία του πρ. Δημάρχου Τρικκαίων Κωνσταντίνου Παπαστεργίου.
Ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, έφυγε σήμερα τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.
Ο Κων/νος Δ. Παπαστεργίου, γεννήθηκε το 1931 στην Πύλη Τρικάλων και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Τρικάλων, από όπου αποφοίτησε με το βαθμό «Άριστα».
Σπούδασε Πολ. Μηχ/κός στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο, ελθών πρώτος μεταξύ των συμμαθητών του κατά τον χρόνο αποφοίτησης, το 1955. Αμέσως προσλήφθηκε από τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. Περικλή Παρασκευόπουλο και τοποθετήθηκε ως εργοταξιάρχης υπαίθρου στη σεισμόπληκτη περιοχή Βόλου.
Υπηρέτησε ως έφεδρος αν/γός τη στρατιωτική του θητεία στην αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων δημοσίων κτιρίων Μαγνησίας. Κατά τα έτη 1959-1960 υπηρέτησε ως Δημομηχανικός Τρικκαίων και από τότε αρχίζει η ενασχόληση του με τα κοινά, ειδικότερα με το θεσμό της Τ. Αυτ/σης.
Εκλέχθηκε Δημοτικός σύμβουλος το 1964 και πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Τρικκαίων το 1965. Τέλος Μαΐου 1967 παραιτείται από το αξίωμα του Δ.Σ. λόγω μη ανοχής του καθεστώτος.
Επανέρχεται ως πρόεδρος του Δ.Σ. το φθινόπωρο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Το 1975 εκλέγεται για πρώτη φορά ως Δήμαρχος Τρικκαίων και για δεύτερη τετραετία το 1978.
Το 1990 εκλέγεται για τρίτη φορά ως Δήμαρχος Τρικκαίων και το 1994 ως τέταρτη, υπηρετήσας έως τις 31/12/1998, οπότε και αποσύρθηκε οριστικά.
Εκλέχθηκε αρκετές θητείες ως πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Τρικάλων και μαζί με τους άλλους συναδέλφους του των πρωτευουσών των Νομών της Θεσσαλίας ίδρυσαν την Ένωση Τ.Ε.Δ.Κ. Θεσσαλίας, το «Κοινό των Θετταλών» όπως το ονόμασαν.
Κατά τα έτη 1990-1994 υπήρξε εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΚΕ, με πρόεδρο τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση1990-1994 και με την ιδιότητα του αυτή ήταν εισηγητής πολλών και σημαντικών θεμάτων της Τ. Αυτ/σης. Ιδιαίτερα στα πανελλήνια Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ (Χαλκιδική 1992, Χανιά 1998) υπήρξε εισηγητής του Νομ/δίου για την Νομαρχιακή Αυτ/ση (β’ βαθμός Τ.Α.). Για το θέμα αυτό είχε προηγηθεί εκτεταμένη πραγματεία.
Το 1994, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, είχε προτείνει την καθιέρωση του 42% ως όριο για την εκλογή των αιρετών οργάνων της Τ.Α. θεωρώντας άσκοπο και δαπανηρό (για τη χώρα μας) το 50% + 1, όταν μάλιστα γίνονται πρωθυπουργοί με ποσοστά ακόμη και κάτω του 42%.
Ήταν τακτικό μέλος της μικτής επιτροπής ΚΕΔΚΕ – Υπ. Εσωτερικών, η οποία επεξεργάστηκε το Ν. 2218/94 για την Ν. Αυτ/ση. Διετέλεσε πρόεδρος προγραμμάτων της Ε.Ο.Κ. για την Τοπ. Αυτ/ση, θέση από την οποία βοήθησε αποτελεσματικά τα Τρίκαλα.
Επί τέσσερα χρόνια (1990-1994) μαζί με άλλους 11 δημάρχους, εκπροσώπησαν την Ελ. Τοπ. Αυτ/ση στις Βρυξέλλες, όντας μέλος της επιτροπής των Περιφερειών. Επίσης, υπήρξε μέλος πολλών επιτροπών για θέματα Τ.Α., αρμοδιότητος διαφόρων Ελληνικών Υπουργείων, της Ε. Ένωσης, του Εθνικού Κτηματολογίου, (μοναδικός έλληνας Δήμαρχος) ως μέλος της επιτροπής.
Σημαντική είναι η ανάμιξη του στα πολιτιστικά δρώμενα των Τρικάλων. Το 1961 μαζί με άλλους συμπολίτες ίδρυσαν το δραστήριο Πνευματικό Σωματείο «ΣΤΕΓΗ», του οποίου υπήρξε πρόεδρος του έως το 1975.
Ως Δήμαρχος Τρικκαίων θέσπισε την ετήσια έκδοση του «Τρικαλινού Ημερολογίου» (από το 1978), που έγινε ετήσιος θεσμός πλέον. Επίσης εγκαινίασε και την έκδοση από τον Π.Ο.Δ.Τ. και άλλων σπουδαίων βιβλίων με Τρικαλινό περιεχόμενο και εξαιρετικό ενδιαφέρον. Υπήρξε ιδρυτικό και εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΘΕΜ (=Ετ. Θεσ/κών Μελετών). Έγραψε πολλά άρθρα και μελέτες, όπως: «Εργάτες-Αγρότες και Εθνική Οικονομία», Αγροτική Τράπεζα και Γεωργ. Συν/σμός (Α’ Βραβείο), Η Τ. Α., παράμετρος ανάπτυξης της Θεσσαλίας, Οικονομική ανάπτυξη και Τοπικός Προγραμματισμός, Δήμοι και Κοινότητες της Ελλάδας, Τ.Α. και Σχολική Στέγη, Τ.Α. και συνδικαλισμός, Ε.Ο.Κ. και προβλήματα που ανακύπτουν στον τεχνικό τομέα (Α’ έπαινος ΤΕΕ).
Από το φθινόπωρο του 1974, μαζί με άλλους Δημάρχους, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου, εισηγούμενος στο Βελεστίνο το 1975, «Για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο στον ευρύτερο Θεσ/κό χώρο».
Είναι γνωστοί οι αγώνες του για την ίδρυση στα Τρίκαλα του Παν/κού Τμήματος ΤΕΦΑΑ. Επίσης αγωνίστηκε για την κατασκευή του δρόμου Τρικάλων-Άρτας. Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία, έγινε μέρος της καθημερινής ζωής του, γιατί θεωρεί ως περιβαλλοντικά επιβεβλημένο αυτό το έργο.
Τέλος έγραψε τη μονογραφία: ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, ο πρώτος Γιατρός χωρίς σύνορο, που απέσπασε το πρώτο βραβείο από το Γερουλάνειο Ίδρυμα καθώς και το επίσης πρώτο βραβείο από το ίδρυμα Ν. Λούρος, στον τομέα της ιστορίας της Ιατρικής.