Τι λέει στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στο onlarissa.gr λιγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του
Για τις σχέσεις του με τη Ν.Δ.: Αν πετύχω θα είναι «καταδικασμένοι» να με στηρίξουν και αυτό το λέω χωρίς έπαρση
«Boys pray for me» ή ελληνιστί «παιδιά προσευχηθείτε για μένα». Με τη φράση αυτή, που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Χάρι Τρούμαν, όταν του ανακοινώθηκε ο θάνατος του προέδρου Ρούσβελτ και που είχε αναπαράξει ο αείμνηστος Κώστας Καραμανλής επιστρέφοντας το 1974 από το Παρίσι, ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στέλνει το δικό του, ιδιότυπο μήνυμα στους Θεσσαλούς, λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του.
Προσομοιάζοντας τη δραματική ιστορική πρόκληση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας που αντιμετώπισε ο Καραμανλής, μ’ αυτή της επόμενης ημέρας μετά από μία βιβλική καταστροφή, ο κ. Κουρέτας μιλά στο onlarissa.gr και δηλώνει ξεκάθαρα πως έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει.
Η συζήτηση λίγες ώρες πριν τα Χριστούγεννα, στο γραφείο του στο Τμήμα Βιοχημείας στη «Γαιόπολη», βράδυ Σαββάτου, με τα φώτα όμως αναμμένα και με κόσμο να περιφέρεται με ποδιές. «Μα είναι ανοικτά απόψε το Πανεπιστήμιο;» τον ρώτησα την ώρα που με οδηγούσε προς το γραφείο του. «Φυσικά, όλες τις ημέρες, τα πειράματα και η έρευνα δε σταματά…» μου απάντησε.
Η συζήτηση περιλαμβάνει τόσο το πολιτικό σκέλος μίας ιστορικής ανατροπής με τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά και το πλάνο της επόμενης ημέρας, για το οποίο όπως λέει εργάζεται και διαβάζει 17 ώρες το εικοσιτετράωρο καθημερινά. Κυνικός, ρεαλιστής, υπερβολικά ειλικρινής για πολιτική οντότητα και αποφασισμένος να πετύχει, γιατί όπως εξηγεί, αν πετύχει αυτός, θα πετύχουν όλοι.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Απόστολο Ράιδο
Μετά τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία και το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου, η αίσθηση που έχει δοθεί πλέον είναι πως ο κόσμος σας αντιμετωπίζει με την προσδοκία ενός Μεσσία μετά από μία βιβλική καταστροφή. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην περίοδο της εισόδου «μετά βαΐων και κλάδων». Φοβάστε πως θα έχετε κι εσείς ακολούθως μία «εβδομάδα των Παθών;»
Όχι δεν φοβάμαι γιατί έχω στον υπερθετικό βαθμό το αίσθημα της ατομικής ευθύνης. Δηλαδή, εγώ θα εξηγήσω στους πολίτες το τί ακριβώς έχει συμβεί, τι ακριβώς παρέλαβα και τι θα κάνω, με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Στην ορκωμοσία θα εξηγήσω αρκετά πράγματα. Ήδη με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια εξηγήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της πολιτικής προστασίας και του πολιτισμού. Είναι ένα δείγμα του πώς ακριβώς θέλουμε να προχωρήσουμε. Έχω εξηγήσει ότι το μέλλον θα έχει «ιδρώτα και αίμα» όπως είπε ο Τσώρτσιλ. Δεν έχω κανένα μαγικό ραβδί. Είμαι όμως πάρα πολύ μεθοδικός και έχω ένα πρόγραμμα με αρχή, μέση και τέλος.
Για να γίνει αυτό, χρειάζομαι κάποια χρήματα τα οποία έχω υπολογίσει με απόκλιση ευρώ, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες μου και τα οποία επιμερίζονται σε δύο επίπεδα: Το ένα είναι η αποκατάσταση των δρόμων, κυρίως στα Τρίκαλα και στο Πήλιο. Εκεί χρειαζόμαστε περίπου 930 εκατομμύρια και τα έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με εμάς, αλλά τα πληρώνει αυτό. Μέχρι 31/12 οι συνεργάτες του κ. Ταχιάου θα μου στείλουν κι εκείνοι τη δική τους άποψη, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το δεύτερο είναι η αποκατάσταση των ποταμών και των ρεμάτων, την οποία έχουμε κάνει ήδη σε ένα βαθμό, σε ένα επίπεδο που δεν μου αρέσει, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Λειτουργικός μεν βαθμός, αλλά όχι όπως θα ήθελα. Γι’ αυτές τις αποκαταστάσεις για να φθάσουμε σε ένα επίπεδο λειτουργικότητας χρειαζόμαστε ακόμη 540 εκ. ευρώ. Είναι γύρω στο 1,5 δις που πρέπει να δοθούν για να μπορέσει να αποκτήσει νόημα η φράση περί «έμπρακτης στήριξης» που μου είπε ο πρωθυπουργός όταν συναντηθήκαμε.
Όπως θα έχετε αντιληφθεί ήδη, το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Περιφερειάρχη είναι δαιδαλώδες. Σας φοβίζει αυτό; Μήπως τελικά το μέγεθος των ευθυνών που φορτώθηκε στην απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή είναι μεγαλύτερο από αυτό που της αναλογούσε;
Κοιτάξτε, όταν γίνεται ένας πόλεμος σίγουρα τα πράγματα γίνονται σε συνθήκες πολέμου. Όταν ο πόλεμος τελειώσει, βλέπεις τα πράγματα πολύ πιο ήρεμα. Είναι αλήθεια πως την προηγούμενη δεκαπενταετία, εάν είχαν γίνει όσα περιγράφονται στο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας και σε άλλα κείμενα που είχαν περιγραφεί και από επιστήμονες και από ειδικούς, τα πράγματα στη Θεσσαλία θα ήταν τελείως διαφορετικά. Ειδικά μετά τον «Ιανό» αν είχε τελειώσει μία σειρά έργων θα μιλούσαμε διαφορετικά τώρα. Αυτό δεν είναι δικό μου ευφυολόγημα, το γράφει η έκθεση των Ολλανδών. Οι άνθρωποι βρήκαν ένα πλήρες μπάχαλο στη Θεσσαλία. Αυτό μπαίνει σε μία σειρά που δεν έχει να κάνει με τη δική μου την ικανότητα μόνο. Έχει να κάνει και με τη διάθεση της κυβέρνησης αφετέρου. Αν δεν υπήρχε η διάθεση της κυβέρνησης να στηρίξει, να δημιουργηθεί μία καινούρια κατάσταση, όσο και να χτύπαγα εγώ τον πισινό μου κάτω, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα περισσότερο.
Ο βαθμός ελευθερίας που θα έχω, δεν θέλω να είναι μεγαλύτερος από τη διαχειριστική ικανότητα που θα έχω ως Περιφερειάρχης.
Τι σας φοβίζει περισσότερο τώρα που αναλαμβάνετε τη διοίκηση της Περιφέρειας;
Απολύτως τίποτα, γιατί ξέρω τι μου γίνεται.
Τι θα γίνει αν έχουμε βροχές αντίστοιχες μ’ εκείνες του περασμένου Σεπτεμβρίου;
Αν βρέξει όπως στον «Ντάνιελ» τότε την έχουμε πατήσει, δεν το συζητάμε. Μα, δεν έχουν γίνει τα έργα! Εμείς έχουμε περιγράψει μία σειρά έργων, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται το πλάνο των Ολλανδών. Από εκεί θα ξεκινήσουν τα έργα που χρειάζονται, σε βάθος διετίας.
Σας έχει δώσει μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός τα εργαλεία που χρειάζεστε για την αναδιοργάνωση της Θεσσαλίας; Σε αυτό που προσδοκάται να γίνει, τι ποσοστό συμμετοχής θα έχετε εσείς ως Περιφέρεια και τι η κεντρική εξουσία;
Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δε μπορώ να σας απαντήσω απόλυτα, γιατί δεν το γνωρίζω αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρω είναι πως έχω μία πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση, με αρκετούς υπουργούς με τους οποίους μιλάω καθημερινά. Ο βαθμός ελευθερίας που θα έχω, δεν θέλω να είναι μεγαλύτερος από τη διαχειριστική ικανότητα που θα έχω ως Περιφερειάρχης. Αυτό που θα κάνω δεν θα είναι το μοντέλο του Κώστα Αγοραστού. Εγώ ζήτησα να υπάρχει ένας υπουργός Θεσσαλίας, όπως είναι ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ώστε να αναλάβει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι…
Για τις σχέσεις του με τη Ν.Δ.: Αν πετύχω θα είναι «καταδικασμένοι» να με στηρίξουν και αυτό το λέω χωρίς έπαρση.
Το πιστεύετε ότι θα το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης;
Μακάρι, εγώ δεν έχω κανένα απολύτως κόμπλεξ. Θέλω να αναλάβω διαχειριστικά το μέγεθος που μου αρμόζει. Δεν έχω κανέναν μικρομεγαλισμό, ούτε κάποιο κόμπλεξ να αποδείξω κάτι. Θεωρώ ότι αυτό που θα γίνει, είναι ένα συνεργατικό πράγμα στο οποίο θα συμμετέχω στο βαθμό που μπορώ. Ξέρω τι πρέπει να κάνω και τι πρέπει να γίνει. Άλλο όμως το ότι δεν μπορώ να το κάνω ο ίδιος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει.
Ρεαλιστικά μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε στοιχειωδώς οχυρωμένοι απέναντι στα φυσικά φαινόμενα τον επόμενο χειμώνα του 2024;
Αυτή τη στιγμή μέχρι και 5 Γενάρη, θα έχουμε φθάσει σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο στην επιδιόρθωση των αναχωμάτων, άρα με βροχές που δεν είναι μεγέθους «Ντάνιελ» δεν θα έχουμε κανένα θέμα. Πρέπει όμως, να γίνουν τάχιστα τα έργα τα οποία προβλέπονται, μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί μία σειρά πραγμάτων που έχουν να κάνουν με τη βατότητα, την αποκατάσταση των ρεμάτων και τα οδικά. Ειδικά στο Πήλιο, τα επτά μεγάλα ρέματα, που τα περπάτησα όλα μόνος μου μετά τον «Ντάνιελ», θεωρώ ότι πρέπει να είναι πολύ μεγάλη προτεραιότητα, μαζί με τα ορεινά Τρίκαλα. Η αποκατάσταση όλων των αναχωμάτων της Καρδίτσας και των Τρικάλων ήδη γίνεται, αλλά αυτά που σας είπα είναι άμεση προτεραιότητα. Το ίδιο, για μένα έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα και το ποια θα είναι η κατεύθυνση ως προς τα παρακάρλια χωριά. Εμείς δώσαμε μία πρόταση, με τη σήραγγα που θα βγαίνει στο Αιγαίο…
Aν δεν ολοκληρωθεί ο Αχελώος για να πάρουμε ένα μικρό μέρος νερού – καμία σχέση με την παλιά εκτροπή – μία ποσότητα γύρω στα 220 εκ. κυβικά το χρόνο να πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, το λέω ίσως για πρώτη φορά δημόσια πως η Θεσσαλία, όπως λένε όλα τα σχέδια, σε 10 με 15 χρόνια θα είναι έρημος.
Θα εισακουστείτε; Σας είδαμε να αισιοδοξείτε μιλώντας με τους αγρότες…
Δεν ξέρω. Θα πρέπει να δω πρώτα και το πλάνο της κυβέρνησης. Πρέπει να τα βάλουμε κάτω και το ένα και το άλλο, να δούμε ποια είναι η εφικτότητά τους και ποιο από αυτά έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πετύχει…
Το πλάνο των Ολλανδών έχει και κάποιες σκληρές προτάσεις, όπως για παράδειγμα να ξεχάσουμε κάποιες εκτάσεις που καλλιεργούνταν, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε το μέγεθος των υδροβόρων καλλιεργειών…
Πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο να καλλιεργούμε με το νερό το οποίο έχουμε. Αυτό το λέμε κι εμείς, απλώς δεν έχει λυθεί από κανέναν, ούτε από τους Ολλανδούς, ούτε από εμάς, το μεγάλο πρόβλημα του πώς θα αποκαταστήσουμε το τεράστιο έλλειμα του υπόγειου υδροφορέα που είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά. Αυτό το έλλειμα, αν δεν ολοκληρωθεί ο Αχελώος για να πάρουμε ένα μικρό μέρος νερού – καμία σχέση με την παλιά εκτροπή – μία ποσότητα γύρω στα 220 εκ. κυβικά το χρόνο να πηγαίνει στον υπόγειο υδροφορέα, το λέω ίσως για πρώτη φορά δημόσια πως η Θεσσαλία, όπως λένε όλα τα σχέδια, σε 10 με 15 χρόνια θα είναι έρημος.
Το θέσατε αυτό στον πρωθυπουργό;
Βεβαίως και το έθεσα.
Τι εισπράξατε;
Ο πρωθυπουργός δείχνει πως όλα αυτά τα πράγματα θέλει να τα λύσει. Περιμένουμε το σχέδιο των Ολλανδών και την τελική του απόφαση. Δεν νομίζω ότι συμφέρει κανέναν να μη πετύχουμε. Το έχω πει και σε ανθρώπους της κυβέρνησης πως συμφέρει και σε αυτούς να πετύχω, γιατί αν πετύχω εγώ θα πετύχουν κι αυτοί. Αν δεν πετύχω εγώ, δεν θα πετύχουν κι αυτοί.
Όταν ξεκίνησα την 1η Αυγούστου, απευθύνθηκα σε 58 στελέχη, υποψήφιους βουλευτές στη Θεσσαλία από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και εισέπραξα μηδενική συμμετοχή. Αυτό κάτι σημαίνει. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσω. Κανείς.
Κάνοντας μία αναδρομή στην εκλογική περίοδο… Πόσο δεσμευμένος αισθάνεστε από τις κομματικές στηρίξεις που λάβατε τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ; Νιώθετε πως πρέπει όντας εκλεγμένος Περιφερειάρχης να υπενθυμίζετε με τη στάση σας ότι στηριχθήκατε από αυτό το χώρο της αντιπολίτευσης ή μπορείτε να προχωρήσετε και χωρίς κομματικές προσημειώσεις; Το ρωτάω αυτό γιατί η διαδρομή σας δείχνει πως πολιτικά δεν μπαίνετε εύκολα σε καλούπια…
Έχω μία συγκεκριμένη οπτική για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάπτυξη, πώς πρέπει να αναπτύσσεται μία Περιφέρεια σαν και την δική μας με άρθρα και πράξη που τα κάνω εδώ και 20 χρόνια. Άρα δεν ήρθα ουρανοκατέβατος. Ευχαριστώ πάρα πολύ τα κόμματα που με στήριξαν, αλλά το ποσοστό που πήρα δείχνει πρωτόγνωρες συναινέσεις μέσα στην κοινωνία. Το 60% που πήρα δείχνει ότι οι άνθρωποι της Θεσσαλίας έδειξαν ότι ψηφίζουν κάποιον, δίνοντάς του το μήνυμα ότι θέλουν να είναι συναινετικός για να προχωρήσει. Κι αυτό κάνω και το είπα και δημόσια στον πρωθυπουργό: Ότι «θα δείτε πρωτόγνωρες συναινέσεις». Άρα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να λειτουργήσω ως κομματικός εκπρόσωπος των χώρων που με στήριξαν. Εγώ θα είμαι για όλη τη Θεσσαλία. Μπορεί να στεναχωρώ τα κόμματα, αλλά θα κάνω αυτό που θεωρώ συμφέρον της περιοχής.
Αυτή η ιδιαίτερη επαφή που έχετε με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και το γεγονός πως είστε ένας άνθρωπος που δεν λειτουργεί συντεταγμένα μέσα σε κομματικά πλαίσια, αφήνει ενδεχομένως ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να σας δούμε να στηρίζεστε από τη Νέα Δημοκρατία;
Δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον. Αν εγώ πετύχω σε πέντε χρόνια θα είναι πολύ σημαντικό για όλους να με στηρίξουν. Αν δεν πετύχω θα πάω σπίτι μου. Αν πετύχω θα είναι «καταδικασμένοι» να με στηρίξουν και αυτό το λέω χωρίς έπαρση.
Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω, στο περασμένο καλοκαίρι όταν εξελίσσονταν οι ζυμώσεις για το ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, το πιστεύατε ρεαλιστικά ότι μπορούσατε να κερδίσετε τον Κώστα Αγοραστό; Κι αν όχι από την αρχή, πότε αρχίσατε να το πιστεύετε;
Όταν ξεκίνησα την 1η Αυγούστου, απευθύνθηκα σε 58 στελέχη, υποψήφιους βουλευτές στη Θεσσαλία από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και εισέπραξα μηδενική συμμετοχή. Αυτό κάτι σημαίνει. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κερδίσω. Κανείς. Όσο περνούσε ο καιρός, έφθασε στις 20 Αυγούστου, με την επαφή μέσα στον κόσμο, αντιλαμβανόμουν ότι αν μπορέσω και πάω στη δεύτερη Κυριακή θα κερδίσω. Άρα πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν ότι ήρθε η ώρα, κάποιος να ανατρέψει τον κ. Αγοραστό. Αυτό το έβλεπα. Καθώς περνούσαν οι μέρες, μετά την πλημμύρα, κατά τις 11 με 12 Σεπτεμβρίου ήμουν κατά 99% σίγουρος. Την Τετάρτη δε, πριν την πρώτη Κυριακή που είχα τέσσερις δημοσκοπήσεις, μας έδειχναν πάρα πολύ κοντά, κανείς δεν εκλέγονταν με την πρώτη και μετά την πρώτη Κυριακή, το βράδυ της Τετάρτης ήμουν μπροστά 10 μονάδες. Δεν άλλαζε αυτό το πράγμα. Απλώς υπήρξε κι ένα κομμάτι της κοινωνίας που έλεγε ότι «δε θα πάω να ψηφίσω τον Αγοραστό» κι έτσι το 10% έγινε 20%.
Το έμψυχο δυναμικό με το οποίο μπήκατε στη μάχη των εκλογών είναι επαρκές για μία τόσο σημαντική αποστολή, όπως αυτή που έχετε αναλάβει;
Είναι επαρκές. Είναι μία χαρά άνθρωποι, φυσιολογικοί. Δεν έχουν εμπειρία αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί έχουν μεγάλη διάθεση για δουλειά. Αυτό μετράει. Είμαστε μία ομάδα η οποία σιγά – σιγά αρχίζει και διαμορφώνεται. Δεν είναι εύκολο, αλλά πιστέψτε με πως από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι τώρα που μιλάμε, δουλεύω περίπου 17 ώρες τη μέρα από τις οποίες τις μισές διαβάζω κι έχω μία εικόνα πάρα πολύ καλή του τι πρέπει να κάνω. Το όραμα αυτό αρχίζω και το μοιράζομαι τώρα με τους συνεργάτες μου.
Σέβομαι απεριόριστα τον αντίπαλο γιατί είναι 14 χρόνια Περιφερειάρχης. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος και γι’ αυτό θα τον σέβομαι για πάντα. Και θα το δείξω και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσο ζω, τον κ. Αγοραστό θα τον σέβομαι.
Αληθεύει πως κατά την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη πριν τις εκλογές, του ζητήσατε να μην υπάρξει δημόσια συνάντηση, επιδιώκοντας προφανώς μία ευρύτερη και όχι στενά κομματική, κοινωνική αναφορά;
Ναι, το ίδιο έγινε και με τον Ανδρουλάκη. Μου τηλεφώνησε και με ρώτησε «τι θες να κάνω;» Του απάντησα «απολύτως τίποτα». Δε χρειαζόταν. Ναι μεν στηριζόμουν από τα κόμματα, αλλά δεν ήθελα να φανεί ότι τα κόμματα έρχονται και κάνουν το τοπίο. Το τοπίο το έφτιαχνα εγώ με τους συνεργάτες μου και νομίζω πως ορθά έπραξα.
Μετεκλογικά επικοινωνήσατε με τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη;
Βέβαια.
Τι σας είπαν;
Κατ’ αρχάς με τον Νίκο Ανδρουλάκη την τελευταία εβδομάδα, μιλάγαμε μία ώρα την ημέρα στο τηλέφωνο και μαζί φτιάχναμε τη στρατηγική σε πολλά πράγματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν βρισκόμασταν δημόσια δεν έχουμε μία άριστη σχέση. Επίσης και με το επιτελείο του κ. Κασσελάκη μιλούσα – και τώρα κάνω κουβέντες. Συζητάω και με υπουργούς της κυβέρνησης για πολλά πράγματα, για τα πώς θα τα σχεδιάσουμε μαζί και πώς θα τα τρέξουμε.
Με τον κ. Αγοραστό προεκλογικά εκτυλίχθηκαν στιγμές σκληρού ροκ. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται ένα εξαιρετικό κλίμα μεταξύ σας. Είναι έτσι τα πράγματα;
Είναι. Κοιτάξτε, μέσα σε μία μάχη εκλογική, ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί. Όπως σε έναν αγώνα μπάσκετ που «τζαρτζάρεσαι» για να πάρεις θέση κάτω από το καλάθι. Όταν τελειώσει ο αγώνας, οι προπονητές δίνουν τα χέρια και οι παίκτες αγκαλιάζονται. Σέβομαι απεριόριστα τον αντίπαλο γιατί είναι 14 χρόνια Περιφερειάρχης. Ήταν ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος και γι’ αυτό θα τον σέβομαι για πάντα. Και θα το δείξω και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όσο ζω, τον κ. Αγοραστό θα τον σέβομαι.
Είμαι καθηγητής βασικά και Περιφερειάρχης αυτή την πενταετία. Το τι θα γίνει μετά δεν το γνωρίζει κανείς.
Σχεδόν η μισή σας ζωή είναι στα ακαδημαϊκά έδρανα και στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου. Πως θα διαχειριστείτε αυτή την κοσμογονία πλέον στη ζωή σας;
Υπάρχει κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Ζήτησα από τον Πρύτανη να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες μου, εκτός από τις ερευνητικές. Δηλαδή, θα διατηρήσω το εργαστήριο, τις συνεργασίες μου με τα παιδιά και κάποιες ώρες την εβδομάδα – γύρω στις 5 με 6 – θα παρακολουθώ την εξέλιξη των ερευνών, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν είμαι ένας κατ’ επάγγελμα πολιτικός. Είμαι καθηγητής βασικά και Περιφερειάρχης αυτή την πενταετία. Το τι θα γίνει μετά δεν το γνωρίζει κανείς.
Είστε πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου μοιράζεστε πολλά ενδιαφέροντα επιστημονικά πράγματα, αλλά και προσωπικές σας στιγμές. Πολλές φορές έχετε αναφερθεί στους δύο γονείς σας, τους οποίους τους χάσατε τα τελευταία χρόνια. Θα τους θέλατε να είναι παρόντες στην τελετή της ορκωμοσίας σας ή να σας βλέπουν να διοικείτε τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια;
Είναι αλήθεια ότι ειδικά αυτό τον καιρό, τις γιορτινές ημέρες, είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω ορφανός. Πιστεύω ότι από εκεί που είναι θα με βλέπουν, είμαι βέβαιος πως το πνεύμα τους σίγουρα θα με παρακολουθεί. Θα μου λέει η μάνα μου, ότι μου έλεγε και στο τηλέφωνο, αν φόρεσα τη ζακέτα μου, αν και ήξερε πως ποτέ στη ζωή μου δεν είχα φορέσει. Όπως έγραψα πρόσφατα, εμείς, οι δάσκαλοι και οι γονείς, είμαστε για τα παιδιά οι πέτρες πάνω στις οποίες τα πουλιά πάνε και ξύνουν τα νύχια τους για να είναι έτοιμα να πετάξουν και να πιάσουν τη λεία τους. Αυτός είναι ο ρόλος των γονέων κι όταν δεν υπάρχουν θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να ισορροπήσεις ξανά. Θα έρθει αυτός ο τρόπος, όμως αυτή την εποχή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μαζί με την ατυχία, έχω μία μεγάλη τύχη, ότι το μυαλό μου είναι τόσο πολύ απασχολημένο με τα θέματα της Περιφέρειας που όσα λεπτά μένουν τη μέρα, σκέφτομαι τη μάνα μου. Αλλά έτσι είναι η ζωή.
Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Θεσσαλούς λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων σας;
Θα ήθελα να πω αυτά που είπε ο αείμνηστος Καραμανλής όταν γύρισε το ’74 και τον περίμεναν στο αεροδρόμιο: Είπε αυτό που είχε πει ένας παλιός πρόεδρος της Αμερικής, «Boys pray for me» (μτφ. «Παιδιά, προσευχηθείτε για μένα»).
Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή στη συζήτηση. Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα.
Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Ράιδο, καλά Χριστούγεννα.