CNN: Οι 10 καλύτερες κουζίνες του κόσμου -Σε ποια θέση βρίσκεται η ελληνική, ποιο φαγητό να αποφύγετε

Η επιλογή του προορισμού των διακοπών μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το κόστος, την τοποθεσία και το… φαγητό.

Πολλές φορές, μάλιστα, επιλέγουμε τον προορισμό με πρώτο κριτήριο το φαγητό. Φαντάζεστε να οργανώνατε ένα ταξίδι, για παράδειγμα, στην Ιαπωνία εάν σιχαίνεστε το σούσι; Θα τη βγάζατε με τσιπς γαρίδας, και είναι κρίμα.

Αν λοιπόν δεν έχετε αποφασίσει ακόμη ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός σας, το CNN συγκέντρωσε τις 10 κορυφαίες κουζίνες (φυσικά, είναι υποκειμενική η λίστα) του κόσμου, μεταξύ αυτών και την ελληνική.

Οι καλύτερες κουζίνες του κόσμου

10. Ηνωμένες Πολιτείες
Πολλά από τα δημοφιλή πιάτα στις ΗΠΑ προέρχονται από κάποια άλλη κουζίνα. Όσον αφορά την πίτσα, είναι ιταλική. Οι τηγανητές πατάτες είναι βελγικές ή ολλανδικές. Τα χάμπουργκερ και τα λουκάνικα, πιθανότατα, γερμανικά.

Αλλά στις κουζίνες των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώθηκαν. Φυσικά, υπάρχουν και τα εγχώρια αμερικανικά πιάτα, όπως η clam chowder (ψαρόσουπα με οστρακοειδή), η key lime pie και η σαλάτα Cobb.

Τι να φάτε οπωσδήποτε
Τσίζμπεργκερ: Ένα τέλειο παράδειγμα ενός γευστικού πιάτου.
Μπισκότα σοκολάτας: Ο κόσμος θα ήταν πιο «σκληρός» χωρίς αυτό το κλασικό αμερικανικό μπισκότο, που εφευρέθηκε μόλις τη δεκαετία του 1930.

Τι να αποφύγετε: Όλα τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα Twinkies και κέικ Hostess και τα KFC.

9. Μεξικό
Αν σας επιτρεπόταν να τρώτε το φαγητό μόνο μιας χώρας για το υπόλοιπο της ζωής σας, ίσως να ήταν έξυπνο να επιλέξετε μεξικάνικο. Η κουζίνα του έχει λίγο απ’ όλα. Δεν θα βαρεθείτε ποτέ. Ανάμεσα στα enchiladas και στα tacos και στα helados και στα quesadillas θα βρείτε τη σπιρτάδα των ελληνικών σαλατών και τον πλούτο ενός ινδικού κάρυ, τη θέρμη του ταϊλανδέζικου φαγητού, αλλά και την εμπειρία τού να βουτάς με τα χέρια όπως στα tapas.

Στο Μεξικό, επίσης, μπορείτε να βρείτε πολλά θρεπτικά superfoods. Αβοκάντο, ντομάτες, λάιμ και σκόρδο με φασόλια, σοκολάτες και τσίλι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τι να φάτε οπωσδήποτε
Mole: Αρχαία σάλτσα από πιπεριές τσίλι, μπαχαρικά, σοκολάτα και άλλα… μαγικά.
Tacos al pastor: Το taco με ψητό χοιρινό στη σούβλα.
Ταμάλες: Ένα αρχαίο φαγητό των Μάγια μαγειρεμένο σε φύλλα.

Τι να αποφύγετε
Tostadas: Είναι σχεδόν ίδιο με τα tacos ή το burrito, αλλά σερβίρεται σε μια τραγανή τηγανητή τορτίγια που σπάει σε κομμάτια μόλις τη δαγκώσετε. Αδύνατον να φαγωθεί κόσμια.
8. Ταϊλάνδη
Το street food της Ταϊλάνδης αποτελεί πόλο έλξης. Αν ξεφυλλίσετε ένα ταϊλανδέζικο βιβλίο μαγειρικής, θα εκπλαγείτε από το πόσο μεγάλες είναι οι λίστες συστατικών σε κάθε συνταγή.

Ο συνδυασμός τόσο πολλών βοτάνων και μπαχαρικών σε κάθε πιάτο έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολύπλοκων γεύσεων που με κάποιον τρόπο συνδυάζονται σαν ορχηστρική μουσική. Μάλιστα, οι Ταϊλανδοί καταφέρνουν να χωρέσουν σε ένα πιάτο πικάντικα, ξινά, αλμυρά, γλυκά, μαστιχωτά και τραγανά συστατικά.

Με επιρροές από την Κίνα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ και μια βασιλική μαγειρική παράδοση, η ταϊλανδέζικη κουζίνα είναι η καλύτερη όλων αυτών των κόσμων.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Tom yam Kung: Ένα πάρτι για το στόμα. Οι λουλουδένιες νότες του λεμονόχορτου, το γήινο galangal, η φρεσκάδα των φύλλων λάιμ kaffir και η θερμότητα του τσίλι.
Massaman curry: Ένα ταϊλανδέζικο κάρυ με ισλαμικές ρίζες
Som Tam: Η δημοφιλής πράσινη σαλάτα παπάγια είναι ξινή, εξαιρετικά πικάντικη, γλυκιά και αλμυρή. Είναι η καλύτερη από τις γεύσεις της Ταϊλάνδης.

Τι να αποφύγετε
Pla som: Αυτό το ζυμωμένο ψάρι που τρώγεται άψητο είναι δημοφιλές σε μέρη της Βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και αναφέρεται ότι ευθύνεται για τον καρκίνο των χοληφόρων αγγείων.

7. Ελλάδα
Ταξιδεύοντας και τρώγοντας στην Ελλάδα νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στις σελίδες ενός ταξιδιωτικού περιοδικού αλλά χωρίς το photoshop. Όπως οι γαλάζιες θάλασσες και τα λευκά κτίρια, έτσι και οι ελιές καλαμών, η φέτα, οι πολύχρωμες σαλάτες και τα ψητά κρέατα είναι εξ ορισμού τέλεια σαν καρτ ποστάλ. Το μυστικό της ελληνικής κουζίνας; Το λαμπερό ελαιόλαδο.

Δώρο των Θεών, το ελαιόλαδο αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκέφτονται για το φαγητό και τη διατροφική υγεία. Το φαγητό στην Ελλάδα είναι, επίσης, ένας τρόπος για να «καταναλώσεις» την Ιστορία. Μια μπουκιά από ένα ντολμαδάκι ή μια γουλιά φακές σούπα δίνει μια μικρή γεύση από τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα, όταν εφευρέθηκαν.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Ελαιόλαδο: Περιχυμένο σε άλλα φαγητά ή επάνω σε ψητές φέτες ψωμιού, είναι σχεδόν τόσο ποικίλο όσο και το κρασί στις γεύσεις του.
Σπανακόπιτα: Κάνει το σπανάκι εύγευστο με το μείγμα φέτας και το αφράτο φύλλο.
Γύρος: Το βραδινό μεθύσι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς μια πίτα με ψητό κρέας και τζατζίκι.

Τι να αποφύγετε
Λαχανόρυζο: Βασικά λάχανο και κρεμμύδι μαγειρεμένα μέχρι θανάτου και στη συνέχεια ανακατεμένα με ρύζι. Χορταστικό αλλά μονοδιάστατο.
6. Ινδία
Όταν μια κουζίνα χρησιμοποιεί τα μπαχαρικά σε τέτοια αφθονία που το κρέας και τα λαχανικά μοιάζουν με δεύτερη σκέψη, ξέρετε ότι έχετε να κάνετε με μάγειρες που έχουν αφοσιωθεί στη γεύση.

Στην ινδική κουζίνα δεν υπάρχουν κανόνες για τη χρήση μπαχαρικών, αρκεί να προκύπτει κάτι νόστιμο. Το ίδιο μπαχαρικό μπορεί να προσθέσει πινελιά σε αλμυρά και γλυκά πιάτα ή μπορεί μερικές φορές να καταναλωθεί μόνο του. Για παράδειγμα, ο σπόρος μάραθου απολαμβάνεται ως αναπνευστικό πεπτικό βοήθημα στο τέλος των γευμάτων.

Και όποια χώρα καταφέρνει να κάνει το χορτοφαγικό φαγητό να έχει σταθερά υπέροχη γεύση, σίγουρα αξίζει κάποιο Βραβείο Νόμπελ.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Dal: Η Ινδία έχει καταφέρει να κάνει τις βραστές φακές συναρπαστικές.
Dosa: Μια τηγανίτα γεμιστή με οτιδήποτε, από τυρί μέχρι πικάντικα λαχανικά, ιδανική για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα.
Τσάι: Δεν αρέσει σε όλους ο καφές, ούτε αρέσει σε όλους το απλό τσάι. Εδώ θα βρεις ίσως το καλύτερο.

Τι να αποφύγετε
Κοτόπουλο Balti: Μια εφεύρεση για τον βρετανικό ουρανίσκο, που μάλλον θα έπρεπε να είχε πεθάνει με την αποικιοκρατία.

5. Ιαπωνία
Οι Ιάπωνες εφαρμόζουν στο φαγητό τους την ίδια ακρίβεια με τη μηχανική τους. Αυτός είναι ο τόπος που γέννησε τυραννικούς μάστορες του σούσι που κάνουν το προσωπικό και τους πελάτες να τρέμουν με ένα τους μόνο βλέμμα.

Με το γιαπωνέζικο φαγητό μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο γεύμα kaiseki πολλαπλών πιάτων που παρουσιάζει τις εποχές σαν μια οπτική και γαστρονομική ποίηση. Ή να πάρετε κάτι τυχαίο και άγνωστο μέχρι πρότινος στο γαστρονομικό σας λεξικό από τα ψυγεία ενός ψιλικατζίδικου. Είναι αδύνατο να φάτε άσχημα στην Ιαπωνία.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Σούπα miso: Αναδεικνύει μερικές από τις θεμελιώδεις γεύσεις της ιαπωνικής κουζίνας. Απλή και υγιεινή.
Sushi και sashimi: Ποιος να φανταζόταν ότι τα ωμά ψάρια σε ρύζι θα μπορούσαν να γίνουν τόσο δημοφιλή;
Tempura: Η τελειότητα του τηγανίσματος. Ποτέ δεν είναι λιπαρό, το κουρκούτι είναι λεπτό και ελαφρύ σαν τραγανός ιστός.

Τι να αποφύγετε
Fugu: Είναι πραγματικά κάτι τόσο νόστιμο ώστε να αξίζει να ρισκάρεις τη ζωή σου για να το φας; Το δηλητηριώδες fugu είναι δυνητικά θανατηφόρο.

4. Ισπανία
Ας φάμε και ας πιούμε και μετά ας κοιμηθούμε. Μετά δουλεύουμε για δύο ώρες. Μετά τρώμε και πίνουμε ξανά. Ζήτω η Ισπανία! Αυτή η χώρα της οποίας η ηδονιστική κουλτούρα φαγητού που όλοι θα θέλαμε κρυφά να ήταν δική μας. Όλο αυτό το στιλ «στέκομαι όρθιος σε έναν πάγκο μπαρ» και η κατανάλωση tapas, τα δείπνα στις 9 το βράδυ – αυτή είναι μια κουλτούρα που βασίζεται στο φαγητό, γύρω από αυτό και μερικές φορές και μέσα σε αυτό.

Η ισπανική κουζίνα φτιάχνεται με το ίδιο αχαλίνωτο πάθος που συναντάμε στον χορό φλαμένκο. Οι άνθρωποι τρώνε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας με διαστήματα μεγάλων γευμάτων. Από τα φρούτα της Μεσογείου μέχρι τα λάφυρα των Πυρηναίων, από τις νότες σαφράν και κύμινου των Μαυριτανών μέχρι τους τρελούς μοριακούς πειραματισμούς του Ferran Adria, το ισπανικό φαγητό είναι διαχρονικό αλλά και πρωτοποριακό.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Jamon Iberico: Ένα ολόκληρο παστό χοιρινό κότσι που συνήθως τοποθετείται σφιγμένο σε μια ξύλινη βάση σαν να πρόκειται για μεσαιωνικό τελετουργικό.

Churros: Η καλύτερη εκδοχή της γλυκιάς τηγανητής ζύμης στον κόσμο.

Τι να αποφύγετε
Gazpacho: Είναι αναζωογονητικό και όλα αυτά, αλλά ουσιαστικά είναι μια υγρή σαλάτα.

3. Γαλλία
Αν είστε από τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να τρώνε επειδή «η ζωή είναι κάτι περισσότερο από το φαγητό», τότε επισκεφθείτε το Παρίσι. Είναι μια πόλη διαβόητη για τους δύστροπους κατοίκους της, αλλά όλοι πιστεύουν στη σημασία του καλού φαγητού. Τα δίωρα μεσημεριανά διαλείμματα για γεύματα τριών πιάτων είναι το ζητούμενο.

Παράλληλα, η προσγειωμένη μαγειρική θα εκπλήξει όσους θεωρούν τους Γάλλους ως τους σνομπ του παγκόσμιου φαγητού – είναι, άλλωστε, η γενέτειρα του οδηγού Michelin.

Γαλλικά πιάτα όπως το κασουλέ και το pot au feu είναι αποκαλυπτικά όταν τα τρώτε στα κατάλληλα μπιστρό.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Escargot: Πιστώστε τους Γάλλους που μετέτρεψαν τα γλοιώδη παράσιτα που ζουν στους κήπους μας, σε λιχουδιά. Μεγάλος σεβασμός και για την εκπληκτική γεύση τους.
Macaron: Σαν φαγητό μονόκερου. Στην πραγματικότητα, οτιδήποτε από ένα ζαχαροπλαστείο στη Γαλλία μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από ζάχαρη, νεραϊδόσκονη και τις ευχές μικρών κοριτσιών για το δείπνο.
Μπαγκέτα: Το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα θελήσετε να φάτε στη Γαλλία. Η πρώτη μπουκιά είναι μεταμορφωτική – η τελευταία θα είναι γεμάτη νοσταλγία.

Τι να αποφύγετε:
Foie grass: Έχει γεύση σαν 10.000 πάπιες που ψήνονται σε βούτυρο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε βελούδινη πουτίγκα, αλλά ορισμένοι φιλόζωοι καταγγέλλουν τη σκληρότητα της αναγκαστικής σίτισης των πτηνών για να παχύνουν τα συκώτια τους.

2. Κίνα
Οι άνθρωποι που χαιρετούν ο ένας τον άλλον με το «έχετε φάει;» είναι αναμφισβήτητα οι πιο φαγομανείς στον κόσμο. Το φαγητό υπήρξε μια μορφή διαφυγής για τους Κινέζους καθ’ όλη τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας τους.

Το επιχειρηματικό πνεύμα των Κινέζων και η εκτίμηση για τα λεπτά σημεία της λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα μια από τις πιο γενναίες φυλές φαγάδων στον κόσμο. Αλλά οι Κινέζοι δεν μαγειρεύουν και δεν πωλούν απλώς οτιδήποτε, αλλά το κάνουν και να έχει υπέροχη γεύση.

Η Κίνα είναι το μέρος όπου πρέπει να πας για να πάθεις σοκ τρώγοντας δώδεκα φορές την ημέρα. Το «Μπορείς να το φας αυτό;» θα γίνει η καθημερινή επωδός του ατρόμητου ταξιδιώτη του φαγητού.

Οι περιφερειακές κουζίνες της Κίνας είναι τόσο διαφορετικές, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι προέρχονται από το ίδιο έθνος. Δεν είναι μια κουλτούρα φαγητού που μπορείς εύκολα να συνοψίσεις, εκτός από το να πεις ότι πάντα θα θέλεις δεύτερο πιάτο.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Γλυκόξινο χοιρινό: Μια ένοχη απόλαυση που έχει πάρει διάφορες μορφές.
Dim sum: Μια μεγάλη παράδοση από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Νέα Υόρκη.
Ψητό γουρουνόπουλο και πάπια Πεκίνου: Θαύματα των διαφορετικών στιλ φούρνων που υιοθετούν οι Κινέζοι σεφ.

Τι να αποφύγετε
Σούπα από πτερύγιο καρχαρία: Τα τελευταία χρόνια οι φιλόζωοι πιέζουν τα κινεζικά εστιατόρια και τις αγορές να σταματήσουν να σερβίρουν αυτό το πιάτο.

1. Ιταλία
Το ιταλικό φαγητό έχει γοητεύσει τους γευστικούς κάλυκες σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, με τις πικάντικες σάλτσες ντομάτας, αυτά τα έξυπνα πράγματα που κάνουν με το αλεύρι σιταριού και τα επιδόρπια που είναι ουσιαστικά οχήματα για την κρέμα γάλακτος.

Όλα είναι τόσο απλά. Πάρτε μερικά ζυμαρικά, πάρτε λίγο ελαιόλαδο, πάρτε λίγο σκόρδο, ίσως μια ντομάτα ή μια φέτα μπέικον. Μπαμ! Έχετε ένα πάρτι στο πιάτο. Κι όλα αυτά είναι τόσο εύκολο να μαγειρευτούν και να φαγωθούν.

Από τα τυρένια ριζότο μέχρι τα τραγανά τηγανητά κρέατα, η ιταλική κουζίνα είναι μια συλλογή από φαγητά που ικανοποιούν το πλήθος. Πολλοί άνθρωποι την έχουν καλωσορίσει στα σπίτια τους, ειδικά οι αρχάριοι μάγειρες. Σε αυτό έγκειται η πραγματική ιδιοφυΐα – το ιταλικό φαγητό έχει γίνει φαγητό για όλους.

Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε
Ραγού αλά μπολονέζ (σπαγγέτι μπολονέζ): Το φαγητό που όλοι επιλέγουν όταν δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θα φάνε.
Πίτσα: Ένα απίστευτα απλό αλλά ικανοποιητικό πιάτο. Βασική διατροφή των εργένηδων και των φοιτητών.
Σαλάμι ιταλικού τύπου: Δεύτερο μετά το τσιγάρο ως πηγή εθισμού.
Καφές: Ο καπουτσίνο είναι για πρωινό; Ξεχάστε το. Τον θέλουμε όλη μέρα και όλη νύχτα.

Τι να αποφύγετε
Μοτσαρέλα βουβαλιού: Αυτές οι μπάλες από σπογγώδες, υπόλευκο, διακριτικά αρωματισμένο τυρί από γάλα νεροβούβαλου. Η γεύση είναι τόσο διακριτική, που πρέπει να τη φανταστείς.

 

iefimerida