Δ. Κουρέτας: Ξεκινούν έλεγχοι σε γεωτρήσεις και πηγές της Θεσσαλίας

pigesthessalias

Το μικρόβιο της σαλμονέλας εντοπίστηκε στα κλινικά δείγματα, αλλά και στο νερό σε μία από τις τρεις πηγές που πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στην περιοχή Στεφανοβίκειου και Ριζόμυλου και ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν άμεσα σε έρευνα και μετρήσεις όλων των γεωτρήσεων και των πηγών της Θεσσαλίας. Σε Δήμο Αγιάς, Δήμο Κιλελέρ και Δήμο Ρήγα Φεραίου ξεκινούν άμεσα οι εργασίες, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

«Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ξεκινάμε μία έρευνα και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις της Θεσσαλίας και σε όλες τις πηγές για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Συγκεκριμένα υπάρχουν 788 γεωτρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία και 772 πηγές.  Θα ξεκινήσουμε αμέσως τις επόμενες ημέρες τους ελέγχους σε τρεις δήμους που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Αυτοί είναι ο Δήμος Αγιάς (40 γεωτρήσεις), ο Δήμος Ρήγα Φεραίου (33 γεωτρήσεις) και ο Δήμος Κιλελέρ (34 γεωτρήσεις)», σημείωσε ο κ. Κουρέτας.

Ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηχριστοδούλου αφού αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν σε τρεις πηγές, εξήγησε πως σε μία βρέθηκε και από τα κλινικά δείγματα, αλλά και στο νερό το μικρόβιο της σαλμονέλας.

«Είναι υπό διερεύνηση το γεγονός, μάλλον όμως σχετίζεται μία περίοδος ξηρασία, που ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις. Είναι κάποιοι παράγοντες κινδύνου που πιθανόν να συνέβαλλαν για το αποτέλεσμα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, εξήγησε πως σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ, σήμερα ξεκινά ο καθαρισμός του δικτύου, ενώ στόχος είναι τις αρχές της άλλης εβδομάδας να έχει επιλυθεί το πρόβλημα.

«Θέλουμε να προλάβουμε κάτι παρόμοιο, ενώ όλα δείχνουν ότι δεν σχετίζεται με τις κακοκαιρίες του περασμένου Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, προσθέτοντας ότι, «θα βοηθήσουμε τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους μαζί με την Περιφέρεια να οργανωθούν και να προχωρήσουν στην εκτίμηση κινδύνου. Δεν θα στηριζόμαστε μόνο σε μετρήσεις, αλλά θα έχουμε ένα σχέδιο ασφάλειας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι χθες υπάρχουν 121 καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ παρατηρείται ήδη ύφεση του φαινομένου λόγω των μέτρων που πήρε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πάντως έως να αποδοθεί το νερό στους πολίτες οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ.

larissanet