Δ. Παπαστεργίου: Θα βλέπουμε στο κινητό μας το Ε9 και τα ακίνητα

438099488_479941824365914_1512510615700964942_n
Σε λειτουργία τίθεται στις αρχές της εβδομάδας η νέα ψηφιακή εφαρμογή MyCoast.Οπως αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, με την εφαρμογή οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν από το κινητό τηλέφωνό τους τις παραλίες που νομίμως έχουν διατεθεί για χρήση και έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες και ομπρέλες και όπου παρατηρείται παράνομη κατάληψη θα ειδοποιείται αυτόματα το υπουργείο Οικονομικών για να διενεργήσει σχετικούς ελέγχους.

Κύριε υπουργέ έχετε προαναγγείλει μία νέα ψηφιακή εφαρμογή, το MyCoast, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών. Πότε θα ενεργοποιηθεί και πώς θα λειτουργεί;

To MyCoast είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και συνεργασίας του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα νομοθεσία προβλέπει τις παραλίες στις οποίες δεν υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και μέτρα περιορισμού της ασυδοσίας που ιδίως πέρυσι το καλοκαίρι ήταν πολύ έντονη.

Κι εδώ πέρα η τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει πάρα πολύ. Ερχεται να βοηθήσει με μία εφαρμογή, στην οποία θα μπορούμε πλέον από το κινητό μας να βλέπουμε τους χώρους που έχουν νομίμως διατεθεί για χρήση και να κάνουμε αναφορά εφόσον βλέπουμε επιπλέον κατάληψη. Πατώντας το κουμπί «Παραλίες κοντά μου», η εφαρμογή θα εμφανίζει την παραλία όπου είμαστε και τον χώρο στον οποίο νομίμως μπορούν να τοποθετηθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ετσι, θα μπορεί το σύστημα από μόνο του να δίνει στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους. Αρα, δεν μένουμε μόνο στην όποια καταγγελία μπορεί ένας πολίτης να κάνει, αλλά και το κράτος μπορεί να κάνει τους ελέγχους μέσω της εφαρμογής. Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον και για τις παραλίες των δήμων γίνονται οι δημοπρασίες ηλεκτρονικά, καθώς διαθέτουμε ένα ενιαίο σύστημα για όλες τις παραλίες σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος τις εκμεταλλεύεται.

Με τον ίδιο νόμο, ξεκινά και η διακίνηση δεδομένων μέσω του Gov.gr Wallet, με τη συναίνεση, βέβαια, του πολίτη. Στο ψηφιακό πορτοφόλι έχουν προστεθεί ήδη αρκετά έγγραφα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση του Wallet, ώστε να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα των πολιτών;

Μέχρι τον Ιούνιο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα super app που θα περιλαμβάνει τις διάφορες εφαρμογές του Ελληνικού Δημοσίου. Σήμερα στο Wallet περιλαμβάνονται διπλώματα οδήγησης, ταυτότητες, πιστοποιητικά αυτοκινήτων, διαβατήρια, τα εισιτήρια των αγώνων.

Το επόμενο βήμα στην ουσία είναι να ενσωματώσουμε την εφαρμογή του gov.gr στο Wallet. Να γίνει δηλαδή το Gov.gr Wallet. Να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση του mAigov, δηλαδή του ψηφιακού βοηθού που σήμερα είναι ένα κομμάτι της εφαρμογής του gov.gr, καθώς και η θυρίδα του πολίτη, η εφαρμογή για τα κατοικίδιά μας και, βέβαια, όλες οι υπηρεσίες.

Αρα, μία εφαρμογή που θα είναι το ψηφιακό μας πορτοφόλι, από το οποίο θα κάνουμε τα πάντα. Και σκοπός είναι εκεί πέρα να βάλουμε κι άλλα έγγραφα για την ιδιοκτησία, τα ακίνητά μας, την αποτύπωση του Ε9. Αρα, σε μία εφαρμογή να υπάρχει όλη η εικόνα ενός πολίτη σε σχέση με τα υπάρχοντά του. 

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και, πράγματι, ο ψηφιακός βοηθός στο gov.gr φέρνει μια νέα εποχή στη Δημόσια Διοίκηση. Σε ποιους άλλους τομείς σχεδιάζετε να την ενσωματώσετε;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα αντικείμενο για το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από πολύ νωρίς εκτίμησε ότι πρέπει επίσημα να δημιουργήσουμε μια στρατηγική. Δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα δίπλα στον πρωθυπουργό προκειμένου να κατευθύνει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Οι πρώτες υλοποιήσεις είναι ο ψηφιακός βοηθός, ενώ σύντομα βγαίνει και ο αντίστοιχος βοηθός του Κτηματολογίου.

Η ΑΑΔΕ, επίσης, έχει τις δικές της πρωτοβουλίες με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το σημαντικό είναι ότι μετά και την έκδοση του ευρωπαϊκού κανονισμού, καλούμαστε να δημιουργήσουμε μία Αρχή η οποία θα είναι υπεύθυνη για όλα τα κομμάτια ηθικής και ελέγχου χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, να δούμε πού έχουμε μεγάλα δεδομένα και πώς μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελος των δημόσιων πολιτικών, όπως της Υγείας, της φορολογίας, της Δικαιοσύνης.

Σε μια εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία που οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται, ο Κυβερνοχώρος πρέπει να θωρακιστεί και οι χρήστες να αισθάνονται ασφαλείς. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση;

Μέχρι σήμερα θεωρώ πως με τις διάφορες πολιτικές και τον τρόπο με τον οποίο δούλευε η κυβερνοασφάλεια στη χώρα δεν είχαμε περιστατικά πολύ σοβαρά. Είχαμε περιστατικά τόσα όσα χρειάζονται ενίοτε για να καταλάβουμε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας έγινε νόμος του κράτους και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε και τον νέο διοικητή.

Κύριο μέλημά μας είναι να οργανωθούμε έτσι ώστε τον Οκτώβριο, ημερομηνία έναρξης της νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας, να μας βρει έτοιμους για τον συντονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία.

Η έκδοση νέων ταυτοτήτων προχωρά, ωστόσο ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη, που θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, τον αριθμό ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ, δεν είναι ακόμα διαθέσιμος. Πότε να περιμένουμε ότι θα τον έχουν οι πολίτες;

Η καθιέρωση του Προσωπικού Αριθμού είναι μια μεγάλη τομή στη Δημόσια Διοίκηση και έρχεται να λύσει πληθώρα προβλημάτων που εμφανίζονταν στους πολίτες. Η διαδικασία αυτή, για να φτάσει στην εφαρμογή της με πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, έχει μια αυστηρή λογική και πολύ σοβαρό νομικό υπόβαθρο. Ετσι, μόλις ολοκληρωθούν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και κάποιες τεχνικές δοκιμές, θα είμαστε έτοιμοι για τη διάθεση του Προσωπικού Αριθμού.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου σας, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών που απαιτείται να προσκομίζουν οι πολίτες σε διάφορες υπηρεσίες. Η αρχή έγινε με το αντίγραφο του δελτίου ταυτότητας. Ποια πιστοποιητικά θα ακολουθήσουν;

Στην ουσία, υπάρχουν δύο αφετηρίες. Η μία αφετηρία είναι το πώς ψηφιοποιούμε διάφορα πιστοποιητικά ή δεδομένα μας και η άλλη αφετηρία πώς τα καταργούμε. Αυτές οι δύο πορείες κάποια στιγμή πρέπει να πάψουν να είναι παράλληλες και πρέπει να συγκλίνουν. Δεν θέλω να πάμε σε ένα Δημόσιο στο οποίο απλώς θα έχουμε ψηφιακά πιστοποιητικά.

Οραματίζομαι και εργάζομαι για ένα Δημόσιο το οποίο θα καταργεί όσα πιστοποιητικά δεν χρειάζονται, καθώς και όσα μπορούν να «αντληθούν» μόνα τους από τα συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι πλέον το Δημόσιο σταματά την έκδοση κάποιων πιστοποιητικών. Το ποια θα είναι αυτά θα το αποφασίσουμε με κάθε συναρμόδιο υπουργείο. Τα δύο πρώτα, στα οποία έχουμε στοχεύσει, είναι το πιστοποιητικό γέννησης και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που είναι τα δύο πιο δημοφιλή. Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία.

Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από αυτά μαζί με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για να δείξουμε ότι πλέον υπάρχει μια επόμενη μέρα στο Ελληνικό Δημόσιο, όπου τα δεδομένα αυτά υπάρχουν και απλώς με τη συναίνεση του πολίτη μπορούν να αντληθούν απευθείας από φορέα σε φορέα. Το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα μπορέσουμε να βγάλουμε σε παραγωγική διαδικασία, την επόμενη μέρα της Δημόσιας Διοίκησης. Είναι η αρχή μόνο. Θα συνεχίσουμε και με άλλα πιστοποιητικά, τα οποία μπορούν πραγματικά να αυτοματοποιηθούν.

Κύριε υπουργέ, έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη Ν.Δ., παρατηρείται μια κάμψη στα ποσοστά. Πού θεωρείται ότι οφείλεται και ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Η Νέα Δημοκρατία είναι κυβέρνηση που έχει διαχειριστεί πρωτόγνωρες κρίσεις από το 2019. Οι πολίτες, όπως θα θυμάστε, το εκτίμησαν αυτό στις κάλπες του 2023. Εχουμε ακόμη αρκετό χρόνο, στον οποίο θα εκτιμήσουν και πάλι τα όσα η κυβέρνηση επιτυγχάνει καθημερινά.

Κάποιοι θεωρούν την ψήφο στις ευρωεκλογές ως χαλαρή και, πράγματι, μερικές φορές οι πολίτες στις ευρωεκλογές δίνουν ευκαιρίες σε κόμματα τα οποία δεν θα επέλεγαν για να τους κυβερνήσουν.

Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν ραγδαία και οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται διεθνώς. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση το ποιους θέλουμε στην Ευρώπη και το πώς αυτοί μπορούν να έχουν μια ξεκάθαρη, δυνατή και πολύ συγκεκριμένη φωνή.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα ένα κόμμα με σταθερό προσανατολισμό στην Ευρώπη. Το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κόμμα το οποίο ούτε για μία στιγμή δεν έδειξε αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό. Το μήνυμα που μπορώ να στείλω είναι πως την ώρα αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα βαδίζει σταθερά και θα ήταν πολύ προβληματικό ξαφνικά να λοξοδρομήσουμε.

Γωγώ Κατσέλη (eleftherostypos.gr)

Ακολουθήστε το trikalatroll.gr στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.