Οι γαλακτοβιομηχανίες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των φορτηγών και να συνεχίζουν να παραλαμβάνουν γάλατα από τις εκτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη (17/7), στα Γρεβενά, των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα και του Γ. Γρ. Γιώργου Στρατάκου, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από την Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «αρχίζει να παρατηρείται συγκέντρωση αδιάθετου γάλακτος στις φάρμες των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές της Καλαμπάκας, όταν οι συγκεκριμένες μονάδες αυτή την περίοδο παράγουν περί τους 50 τόνους ημερησίως. Το πρόβλημα που επικαλούνται οι γαλακτοβιομηχανίες είναι το κόστος αποστείρωσης των βυτίων μεταφοράς γάλακτος που εισέρχονται στις ζώνες επιτήρησης. Όπως κάνουν απολύμανση οι κτηνοτρόφοι στους στάβλους τους ζητήσαμε από τον ΥπΑΑΤ να κάνουν και οι γαλακτοβιομηχανίες την απολύμανση των βυτίων τους. Και όταν περνάνε την ζώνη να γίνεται μια δεύτερη απολύμανση από τις τοπικές αρχές. Ο Υφυπουργός συμφώνησε με την πρότασή μας και θα μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής της».
Στην συνάντηση ο υφυπουργός κ. Κέλλας, γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν προσδιοριστεί τρεις ζώνες προστασίας: Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών. Κάλεσε ακόμη τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, που παραβρέθηκε στην συνάντηση, ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας. Όπως είπε ο στόχος που έχει τεθεί από το ΥπΑΑΤ είναι «έως τα μέσα του Φθινοπώρου, που θα έρθουν οι πρώτες γέννες των αιγοπροβάτων, να έχει εξαφανιστεί ο ιός από τις μονάδες της περιοχής. Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα υπάρξουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».