Δημήτρης Παπαστεργίου: «Το 2025 θα είναι έτος ψηφιακής ωρίμανσης»

papastergiou5

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Το 2025 θα είναι έτος ψηφιακής ωρίμανσης»

Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο ειδικό ένθετο του «CNN Greece» με τίτλο «20+5 Απόψεις για την Οικονομία το 2025»

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Το 2025 θα είναι έτος ψηφιακής ωρίμανσης»

Η νέα χρονιά ξεκινάει γεμάτη προσδοκίες, στέρεες και μετρήσιμες. Είναι αποτέλεσμα του μεθοδικού σχεδιασμού, των έργων και των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα από το 2019. Το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα που βαδίζει με σιγουριά και σταθερότητα γίνεται πραγματικότητα. Το 2025, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,3%, υψηλότερο από το μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης. Ακόμη, αναμένεται η ανεργία να μειωθεί κάτω από 10% μετά από 15 χρόνια, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ξανά.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί αδιαμφησβήτητα σημαντικό παράγοντα στη διαδρομή αυτή. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιούμε έργα τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση παθογενειών ετών καθώς και στο πέρασμα στη νέα εποχή. Η δημιουργία ενός από τα πρώτα εφτά «Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης» (Ai Factories) της Ευρώπης στην Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με βάση τις υπολογιστικές δυνατότητες ενός από τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως, του «Δαίδαλου», θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας για την εγχώρια επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα έτσι ώστε να αναπτυχθούν εφαρμογές ΤΝ σε τομείς όπως η υγεία. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας με τη χρήση της ΤΝ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή με τους Ψηφιακούς Βοηθούς mAigov και mAiGreece, δείχνει ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν την ΤΝ όταν λειτουργεί προς όφελος της καθημερινότητας τους.
Κρίσιμη για την άνθιση της ΤΝ είναι και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δεδομένων, στην οποία στοχεύουμε με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου για το 2025. Επίσης, πολύτιμα δεδομένα θα αποκτήσουμε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφορών. Τουλάχιστον 15 ελληνικοί δορυφόροι θα συλλέγουν δεδομένα τα οποία θα αποθηκεύονται σε ένα κυβερνητικό hub συμβάλλοντας στην παραγωγή λύσεων σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, η πολεοδομία, η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον αυτή τη στιγμή ψηφιοποιούνται σε όλη την επικράτεια περισσότερες από 1,2 δις σελίδες δημόσιων αρχείων. Είναι ένα έργο με ευρύτερα θετικά αποτελέσματα καθώς παράγονται δεδομένα τα οποία θα «ταΐσουν» εφαρμογές TN ενώ περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία. Άλλωστε, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας είναι ένας στόχος που παραμένει πρωταρχικός καθώς αφορά τόσο την απλούστευση της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων όσο και την απελευθέρωση δυνάμεων της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα δυνατότητα Consent του Gov.gr Wallet αναδεικνύει το σχεδιασμό μας για την καταπολέμηση ακόμα και ψηφιακών στρωμάτων γραφειοκρατίας. Οι πολίτες δίνουν τη συγκατάθεση τους μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού. Με αυτόν τον τρόπο, οι φορείς που αιτούνται πρόσβαση μπορούν να αξιοποιήσουν απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση διαδικασιών, όπως για αρχή η σύναψη ασφαλιστήριων συμβολαίων οχημάτων. Στην ίδια λογική κινείται και το mAigov, το οποίο πλέον είναι action bot, δηλαδή έχει δυνατότητα να εκτελεί και ενέργειες για λογαριασμό των πολιτών. Εκδίδει ληξιαρχικές πράξεις γάμου ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στις υπεύθυνες δηλώσεις.
Επιπροσθέτως, στηρίζουμε την επέκταση της ευρυζωνικότητας σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Με το Gigabit Voucher της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ αυξάνουμε τη διείσδυση υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων ενώ με το Smart Readiness προϋπολογισμού 110,4 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε την «έξυπνη ετοιμότητα» των κτιρίων.
Όλα αυτά αποτελούν μόνο μερικά από τα έργα και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε και τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Πέρα από το γεγονός ότι βοηθούν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και στη διεύρυνση των δυνατότητων μας, προσδίδουν χαρακτήρα οικοσυστήματος στην τεχνολογική κοινότητα της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το 2025, αυτά τα χαρακτηριστικά θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, ενώ τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που προχωρούν μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι είμαστε στο έτος της ψηφιακής ωρίμανσης.

ΠΗΓΗ: CNN Greece