![triantopoulos-agorastos plakias triantopoulos-agorastos plakias](https://trikalatroll.gr/wp-content/uploads/2024/07/triantopoulos-agorastos-plakias-e1720337414438-696x402.jpg)
Σύμφωνα με το νόμο, για την απομάκρυνση οποιουδήποτε υλικού από το σημείο της σύγκρουσης, θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η ανακριτική αρχή που προΐστατο της έρευνας
Μία κατάθεση, αυτή του Διοικητή Τροχαίας Λάρισας, είναι αυτή που έδωσε στοιχεία στις αρχές για τα πρόσωπα που βρίσκονταν στο σημείο της σύγκρουσης και τη δικογραφία που σχηματίστηκε για το μπάζωμα στα Τέμπη. Ο Διοικητής της Τροχαίας, για πρώτη φορά πηγαίνει στο σημείο της σύγκρουσης το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία. Όπως ισχυρίζεται, του τηλεφώνησε ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Το Newpost αποκαλύπτει τι αναφέρει στη συνέχεια ο Διοικητής της Τροχαίας:
«Ο κ. Αγοραστός μάς ενημέρωσε ότι έπρεπε να εξετάσουμε άμεσα, στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, το ενδεχόμενο εργασιών αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων, να φτιαχτούν δηλαδή οι γραμμές και οποιαδήποτε άλλη ζημιά είχε υποστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο στο σημείο. Ρώτησε την ΕΜΑΚ αν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους στο σημείο και έλαβε θετική απάντηση. Ρώτησε την Πυροσβεστική το ίδιο και έλαβε επίσης θετική απάντηση».
Η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον:
«Πράγματι, πήγα εκεί και είδα ότι, εκτός από εμένα, στη συνάντηση ήταν και άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκομένων με το δυστύχημα φορέων. Μόλις έφτασαν όλοι, ο κ. Αγοραστός μάς σύστησε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση αυτή. Ήταν ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Ξιφαράς, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, από την πυροσβεστική, αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο στρατηγός κ. Φαλάρας, ο Ταξίαρχος, κάποιος από την ΕΜΑΚ, δεν θυμάμαι ποιος, από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και από τον ΟΣΕ ή ΕΡΓΟΣΕ. Ενδέχεται να συμμετείχαν και άλλοι τους οποίους δεν θυμάμαι τώρα».
Αντικείμενο της συνάντησης, όπως επισημαίνει ο Διοικητής της Τροχαίας, ήταν τα έργα αποκατάστασης στο σημείο της σύγκρουσης.
«Ρώτησε και εμένα και του απάντησα ότι κακώς ζητά από μένα θετική απάντηση ώστε να προχωρήσει και κατηγορηματικά του τόνισα ότι είμαι αναρμόδιος για το θέμα και θα πρέπει να απευθυνθεί και να ζητήσει την έγκριση των ανακριτικών αρχών. Του είπα ότι πλέον η δικογραφία από τις 2 Μαρτίου 2023 δεν είναι στα χέρια της Τροχαίας, αλλά η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ανακρίτρια. Είπα επίσης ότι, σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών, μόνος αρμόδιος στην περίπτωσή μας να αποφασίσει την αποκλιμάκωση – απελευθέρωση του σημείου είναι η ανακριτική αρχή. Θεωρώντας τον εαυτό μου αναρμόδιο, αποχώρησα από τη συζήτηση, αφήνοντας στο σημείο μαζί με όλους τους άλλους τον Αστυνομικό Διευθυντή. Για να είμαι απολύτως ακριβής, απεχώρησα πριν τη λήξη της συνάντησης, οπότε δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα ποιος ήταν αυτός που τελικά έδωσε την εντολή για τις εργασίες αποκατάστασης των γραμμών και επίστρωσης του σημείου με πίσσα, χαλίκια κ.λπ. Δεν γνωρίζω αν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη ανάλογη συνάντηση, καθώς και αν έγινε, δεν κλήθηκα σε αυτή. Στο σημείο του δυστυχήματος δεν μετέβην ξανά μετά από αυτή την ημέρα».
Σύμφωνα με το νόμο, για την απομάκρυνση οποιουδήποτε υλικού από το σημείο της σύγκρουσης, θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η ανακριτική αρχή που προΐστατο της έρευνας. Στη διάταξη της Αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας, που οδήγησε και στην ποινική δίωξη 7 ατόμων για το μπάζωμα, αναφέρεται:
«Η απομάκρυνση σωρού αδρανών υλικών από τον τόπο του δυστυχήματος συνιστά αυθαίρετη παρέμβαση στον τόπο πέριξ του δυστυχήματος, που αυτονόητα είναι και τόπος εγκλήματος».