
Διπλωματική αντεπίθεση της Κυβέρνησης-Η Αμερικάνικη Chevron ακυρώνει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο
Σειρά διπλωματικών επαφών θα έχει το επόμενο τετραήμερο ο Πρωθυπουργός με την αρχή να γίνεται σήμερα στο Παρίσι και να ολοκληρώνονται την Κυριακή στα Ιεροσόλυμα όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Η ελληνική πλευρά κινείται δραστήρια στο διπλωματικό παρασκήνιο εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισχύος στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου εμβαθύνοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ καθώς υπάρχει συναντίληψη για τις εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη συνάντηση «αναμένεται να συζητηθεί ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία».
Η είσοδος επίσης της αμερικανικής εταιρείας Chevron στην ελληνική ΑΟΖ, στα οικόπεδα νότια της Κρήτης, φέρνει σημαντικές γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις για τη χώρα μας.
Η συμμετοχή κολοσσών όπως η Chevron και η ExxonMobil στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, παρέχοντας μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, τα οποία απειλεί και αμφισβητεί η Τουρκία μέσω και του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Η Ελλάδα ενδυναμώνεται μέσα από την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και η ένταση γύρω από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Η ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας μέσα από την αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση και την καθιστά ακόμα πιο ισχυρή, εφόσον προχωρήσουν με επιτυχία οι έρευνες και υπάρξουν σημαντικά ευρήματα.
Η διαδικασία που ακολουθείται για την οριοθέτηση των οικοπέδων με βάση τη μέση γραμμή, σύμφωνα με την Τροπολογία Μανιάτη, αποτελεί νομική και πολιτική βάση που υποστηρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το γεγονός ότι η Λιβύη, παρά την αρχική αντίθεση, φαίνεται να ακολουθεί τη μέση γραμμή στην οριοθέτηση της ΑΟΖ της, προσφέρει στην Ελλάδα μία ακόμα διαπραγματευτική δυνατότητα, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις τουρκικές αξιώσεις στην περιοχή.
Η Chevron αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας
Η συμμετοχή της Chevron, όπως και της ExxonMobil, δημιουργεί ένα τετελεσμένο, που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης. Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά, η Ελλάδα θα βρεθεί σε μία θέση ισχύος, όχι μόνο σε ενεργειακό, αλλά και σε γεωπολιτικό επίπεδο, με σημαντικές συνέπειες για τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες και τους διεθνείς εταίρους.
H παρουσία μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στην ελληνική ΑΟΖ φαίνεται να ενισχύει την ασφάλεια των ελληνικών συμφερόντων και να δημιουργεί μια σταθερή βάση για την εξεύρεση λύσεων που θα στηρίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τη διατήρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
πηγή: iefimerida.gr