Προϋπολογισμοί με κρατικό πλεόνασμα και τεράστια οικογενειακά ελλείμματα παρουσιάζει η χώρα εν όψει εορτών. Μέσα στο 2024 το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ πάνω από τα προϋπολογισθέντα υπερέσοδα. Και το κρατικό πλεόνασμα από 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που είχε σχεδιαστεί και έχουμε «υποχρέωση» έναντι των δανειστών, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει άνω των 6,5 δισ. ευρώ.
Τα εν λόγω, επιπλέον, έσοδα προέρχονται κυρίως από την κατανάλωση (έσοδα από εμέσους φόρους-ΦΠΑ). Κάτι που καταδεικνύει ο αυξημένος τζίρος στην αγορά, κυρίως στα σούπερ μάρκετ, ενώ έχουμε μείωση στις ποσότητες των προϊόντων που αγοράζει ο καταναλωτής, αλλά και σημαντική υποχώρησης στα έσοδα από το τουρισμό.
Κατά συνέπεια, από δύο πηγές έχουμε μείωση κατανάλωσης, ωστόσο αρκεί η ακρίβεια προκειμένου να ενισχύσει υπερβολικά τα έσοδα. Άρα, κράτος (φοροέσοδα) και έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών (χρήματα που φεύγουν στο εξωτερικό για την προμήθεια προϊόντων και μηχανημάτων-πρώτων υλών), «στραγγίζουν» στην κυριολεξία την αγορά.
Ακρίβεια και πλεόνασμα
Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση, στον βαθμό που έχει συν 50% πλεόνασμα (6,5 δισ. ευρώ αντί για 4,4 δισ.), δεν επιστρέφει αυτά τα χρήματα στην αγορά; Κυρίως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας…
Ακριβώς επειδή τα έσοδα δεν προέρχονται από την «πάταξη της εισφοροδιαφυγής», όπως ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο, αλλά από την… ακρίβεια. Και είναι βάσιμος ο κίνδυνος ότι δεν θα είναι επαναλαμβανόμενα –σταθερά- τα έσοδα κατά τα επόμενα χρόνια (οριακή πτήση τιμών, μείωση κατανάλωσης κ.α.). Άρα μη δεδομένα μεσοπρόθεσμα τα πλεονάσματα.
Έτσι η κυβέρνηση εμφανίζεται υπερβολικά «φειδωλή» στις επιστροφές προς τους πιο αδυνάτους, καταφεύγοντας μάλιστα σε έκτακτη φορολογία στις ενεργειακές επιχειρήσεις προκειμένου να αντλήσει τα αναγκαία κονδύλιο. Κοντολογίς, οι όποιες «επιστροφές» στηρίζονται στην κατανάλωση (καύσιμα) και στις ανεξέλεγκτες τιμές την αγορά.
Δηλαδή η κυβέρνηση, αρχικά αφήνει αχαλίνωτη τα ολιγοπώλια να διαμορφώνουν κατά το δοκούν τις τιμές στα πρατήρια κα, ακολούθως, εισπράττει τα 3 στα 10 ευρώ (30%) των υπερκερδών, αφήνοντας το 70% στις εταιρείες/ολιγοπώλια της ενέργειας!
Ωστόσο, ακόμη και αυτά τα μικρά ποσά επιστροφών δεν μοιράζονται δίκαια.
Θα λάβουν ενισχύσεις με ειδική πίστωση πριν τις γιορτές οι κάτωθι κατηγορίες:
- Οι (παλαιοί) συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά 200 ευρώ για αποδοχές έως 700 ευρώ, 150 από 701 έως 1.100 και 100 για όσους λαμβάνουν μέχρι 1.600 ευρώ. Δεν θα λάβουν τις εφάπαξ ενισχύσεις όσοι έχουν «προσωπική διαφορά» μικρότερη από 10 ευρώ και όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.600 ευρώ.
- Ενίσχυση ύψους 200 ευρώ οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (στους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του ΕΦΚΑ, στους δικαιούχους του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, στους δικαιούχους του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου, στους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος τα οποία χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ, στους δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και στους ανασφάλιστους υπερήλικες).
- Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν μία επιπλέον δόση, του μηνιαίου επιδόματος, ενώ στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η ενίσχυση θα πληρωθεί αυξημένη κατά 50%.
Ωστόσο, από τις ενισχύσεις εξαιρούνται:
1. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι λαμβάνουν ακόμη μικρότερες αποδοχές (398 ευρώ) ακόμη και από του ανασφάλιστους που παίρνουν 400 ευρώ (χωρίς να έχουν πληρώσει εισφορές..).
2. Οι συνταξιούχοι με αναπηρία 80%.
3. Οι άνεργοι που καλούνται να ζήσουν τις οικογένειές τους με 479 ευρώ το μήνα.
4. Οι μακροχρόνια άνεργοι (πέραν του 12μήνου) οι οποίοι δεν λαμβάνουν πλέον ούτε την ενίσχυση των 240 ευρώ το μήνα (καταργήθηκε πριν ένα χρόνο).
Χρήστος Μέγας
Πηγή: ieidiseis.gr