Eπιδόρπια γιαουρτιού εναντίον original γιαουρτιού: Ποιο είναι πιο θρεπτικό

Τα επιδόρπια γιαουρτιού, φυτικά υποκατάστατα των γαλακτοκομικών προϊόντων, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους καταναλωτές και πλέον οι ερευνητές εστιάζουν στο πόσο
θρεπτικά είναι σε σύγκριση με το παραδοσιακό γιαούρτι.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition εξέτασε τη θρεπτική αξία πολλών
διαφορετικών τύπων φυτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων γιαουρτιού που διατίθενται
στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση το σύστημα Nutrient Rich Foods (NRF) index.

Στα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν οι πρωτεΐνες, οι
φυτικές ίνες, το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Τα θρεπτικά συστατικά που έπρεπε να είναι σε
χαμηλότερη αναλογία ήταν τα κορεσμένα λιπαρά, η ζάχαρη και το νάτριο.

Μεταξύ των τύπων προϊόντων γιαουρτιού που εξετάστηκαν ήταν τα πλήρη, τα
γαλακτοκομικά με χαμηλά και ή καθόλου λιπαρά, τα επιδόρπια με καρύδα, αμύγδαλο,
κάσιους και βρώμη.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τελικά τα γιαούρτια αμυγδάλου είχαν την υψηλότερη
θρεπτική πυκνότητα (αναλογία των θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις θερμίδες μια
τροφής) από όλα τα προϊόντα που εξετάστηκαν. Ακολούθησαν τα επιδόρπια γιαουρτιού με
βάση τη βρώμη, τα γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, με πλήρη λιπαρά, ενώ στην τελευταία
θέση βρέθηκαν τα υποκατάστατα καρύδας.

Η έρευνα έδειξε ότι τα φυτικά υποκατάστατα είχαν συνήθως περισσότερες φυτικές ίνες,
λιγότερη ζάχαρη και χαμηλότερες ποσότητες νατρίου σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά
γιαούρτια. Ωστόσο, τα τελευταία είχαν συνήθως περισσότερη πρωτεΐνη, ασβέστιο και κάλιο από τα φυτικής προέλευσης.

Εντούτοις, τόσο τα γαλακτοκομικά όσο και τα φυτικά προϊόντα περιείχαν πρόσθετα (όπως
άμυλο). Για αυτό το λόγο οι ερευνητές συμβουλεύουν πως θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε
τις ετικέτες των τροφίμων.

Τι προσφέρει το γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα
μη στραγγισμένα γιαούρτια). Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την απορρόφηση των τροφών. Επίσης τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.

Συμβάλει στην διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες
του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο. Τέλος το γιαούρτι, επειδή παράγεται από γάλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο που βοηθά στην καλή υγεία των οστών.

 

 

THETOC