Ε. Λέκκας: «Πλημμύρα χιλιετίας ο “ΙΑΝΟΣ”, δεν θα την σταματούσε κανένα αντιπλημμυρικό έργο»

ianosethousa

Του Κωνσταντίνου Κοντοκώστα

Με την κατάθεση του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμη Λέκκα ολοκληρώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας η σημερινή ακροαματική διαδικασία για τον ΙΑΝΟ.

Όπως κατέθεσε ο καθηγητής, το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο, χιλιετίας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την πλημμύρα.

Ο κ. Λέκκας αρχικά ανέλυσε το φαινόμενο επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μεσογειακό κυκλώνα» σε αντίθεση με το φαινόμενο Daniel, τρία χρόνια αργότερα το οποίο χαρακτήρισε ως «ακραία κακοκαιρία».

Ανέφερε πως οι προβλέψεις για τον Ιανό αρχικά έδειχναν πως θα κινηθεί προς Δυτική Πελοπόννησο και Αττική όμως στη συνέχεια κάποιο «πλοκάμι» από τον ΙΑΝΟ αποσπάστηκε βίαια και κατευθύνθηκε στη Θεσσαλία. Το γεγονός αυτό από μόνο του, όπως τόνισε, δεν σήμαινε κάτι όμως το «πλοκάμι» αυτό συνάντησε ένα ψυχρό μέτωπο που ερχόταν από τη Βουλγαρία με συνέπεια να εκδηλωθεί το φαινόμενο στην έντασή του ακριβώς πάνω από τη δυτική Θεσσαλία.

Τόνισε ξανά πως επρόκειτο για φαινόμενο χιλιετίας όπως και αυτό του Daniel που εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και πρόσθεσε πως τα δύο αυτά φαινόμενα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τεκμηριώνουν την κλιματική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο καθηγητής στη συνέχεια επεσήμανε πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτό το φαινόμενο και όσα έργα υπήρχαν είχαν περίοδο επαναφοράς τα 50 έτη.

Απατώντας σε ερωτήσεις της έδρας σχετικά με το Μουζάκι και την αλλαγή στην κοίτη του μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως αυτή περιορίστηκε λόγω της δόμησης και σχολίασε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά σχέδια ανέφερε πως οι τοπικές δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα σχέδια σε ένα φαινόμενο τέτοιας έντασης ενώ για τη λειτουργία του 112 κατέθεσε πως εκείνη την εποχή ήταν στο αρχικό του στάδιο και η χρήση του επηρεάστηκε μεταξύ άλλων και από την υπολειτουργία  των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας του φαινομένου.

Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες

Να σημειωθεί πως ο κ. Λέκκας κλήθηκε ως μάρτυρας σήμερα στο δικαστήριο μετά την κατάθεση του στις αρχές τον Δεκέμβριο του 2023.

Νωρίτερα κατέθεσαν δύο καθηγητές  οι οποίοι διορίστηκαν από τις δικαστικές αρχές για να προετοιμάσουν την έκθεση πραγματογνωμοσύνης μαζί με τον συνάδελφο τους ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο τον Ιούλιο.

Οι πραγματογνώμονες πραγματοποίησαν αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, λίγες μέρες μετά την εκδήλωση του φαινομένου και ανέφεραν μεταξύ άλλων πως δεν υπήρχαν έργα συγκράτησης των φερτών υλικών ή αντιπλημμυρικά έργα στις ορεινές περιοχές ενώ στην έκθεση επεσήμαναν και «έντονη φυτοκάλυψη και δενδροκάλυψη» στον ποταμό Γαμβρά.

Ένας εκ των πραγματογνωμόνων απατώντας σε ερώτηση της έδρας σχετικά με το κλείσιμο και άνοιγμα των φραγμάτων, τόνισε πως αυτό πρέπει να ρυθμίζεται μέσω ενός «masterplan» και πρόσθεσε πως ακόμα και αν δούλευαν όλα «άψογα» το φαινόμενο δεν θα αποφεύγονταν, απλώς θα μετριαζόταν.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο. Θυμίζουμε πως δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και δήμαρχοι της Καρδίτσας και του Μουζακίου κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και η ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.

larissanet.gr