Είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά πραγματικά ωφέλιμα;

galaktomika

Η πεποίθηση αυτή βασίζεται στην αντίληψη ότι η μείωση της πρόσληψης λίπους, ιδίως των κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν αυτή την επί μακρόν κρατούσα άποψη, προκαλώντας μια επανεκτίμηση των οφελών για την υγεία των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών έναντι των πλήρων λιπαρών.

Οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά για την υγεία

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, όπως το αποβουτυρωμένο γάλα, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και το τυρί με μειωμένα λιπαρά, έχουν επαινεθεί για τη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά. Αυτό τα καθιστά δημοφιλή επιλογή για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, οι επιλογές με χαμηλά λιπαρά μπορούν να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνες χωρίς τα πρόσθετα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.

galaktokomika

 

Πρόσφατες μελέτες ωστόσο, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την καθολική σύσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών με στόχο την καλύτερη υγεία. Μια καίρια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, πιο συγκεκριμένα, δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών έναντι των πλήρων λιπαρών. Μια άλλη μελέτη στο European Journal of Nutrition υπέδειξε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί να συνδέονται ακόμη και με κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σχέση μεταξύ των λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων και της υγείας είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φυσικά λίπη στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχουν προστατευτικά οφέλη για την υγεία, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως τους κινδύνους που συνδέονται με την υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά vs γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά

Όταν συγκρίνoυμε το διατροφικό προφίλ των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και πλήρων λιπαρών, οι διαφορές είναι αξιοσημείωτες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών περιέχουν συνήθως λιγότερες θερμίδες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα έχει περίπου 90 θερμίδες και 0 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ το πλήρες γάλα περιέχει περίπου 150 θερμίδες και 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α και η Ε.

Και ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών προσφέρουν ορισμένα οφέλη, δεν είναι απαλλαγμένα από πιθανά μειονεκτήματα. Ορισμένες επιλογές χαμηλών λιπαρών είναι συχνά επεξεργασμένες και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα για τη βελτίωση της γεύσης και της υφής. Αυτό μπορεί να αναιρέσει την εξοικονόμηση θερμίδων και ενδεχομένως να συμβάλει σε άλλα ζητήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Διατροφικές συστάσεις

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για εμάςπου προσπαθούμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές; Υποδηλώνει ότι απαιτείται μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση:

Η ισορροπία είναι το κλειδί: Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ένα μείγμα γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών και πλήρων λιπαρών.
Προσέξτε τα προστιθέμενα σάκχαρα: Επιλέξτε επιλογές με χαμηλά λιπαρά που δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Ακούστε το σώμα σας: Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στους διάφορους τύπους γαλακτοκομικών προϊόντων και προσαρμόστε το ανάλογα.
Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία: Όταν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας ή ενός εγγεγραμμένου διαιτολόγου.

Υποχρεωτική η αναγραφή χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά

Καθώς η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσεται, φαίνεται πως η συζήτηση σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών έναντι των πλήρων λιπαρών δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Γιατί, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβή όσο πιστεύαμε κάποτε και θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμη και κάποια προστατευτικά οφέλη για την υγεία μας. Ίσως εν τέλει η καλύτερη επιλογή διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες υγείας και τις διατροφικές προτιμήσεις μας.

protothema.gr