Έκτακτο οικονομικό επίδομα: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα δοθεί

prosopiki diafora

Κερδισμένοι από το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων αναμένεται να είναι οι συνταξιούχοι, μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για περίπου 250 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους συνταξιούχους. Τα χρήματα αυτά, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα εξασφαλιστούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες προκύπτει ότι περίπου 650.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα το οποίο πέρυσι ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης).

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 – 200 ευρώ εφόσον δεν το δικαιούνται αναμένεται να λάβουν περίπου 650.000 συνταξιούχοι λόγω προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, η οποία με βάση τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5%.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος που θα δοθεί πιθανότατα τα Χριστούγεννα με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο θα είναι λιγότεροι από πέρυσι, καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν ή μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι.

Πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε:

200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ,
150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και

100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1.600 ευρώ.
Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

Επιταγή ακρίβειας

Σύμφωνα με πληροφορίες το κονδύλι που αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς υπολογίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, υπολείπονται άλλα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων με τη μορφή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσής του, δηλαδή σαν επιταγή ακρίβειας.

Έτσι, υπολογίζεται να λάβουν βοήθεια οι εξής κατηγορίες:

χαμηλοσυνταξιούχοι (με συντάξεις έως 700 ευρώ),
άτομα με αναπηρία,
οικογένειες με παιδιά και μικρά εισοδήματα (δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ),
ανασφάλιστοι υπερήλικες
δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων του επιδόματος

Χαμηλοσυναξιούχοι: Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

 

parapolitika.gr