Μεγάλη πίεση ασκείται τις τελευταίες μέρες στο Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής Κώστας Γρηγορίου, με “περίπου 200 άτομα να καταφθάνουν καθημερινά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ενώ έχουν καταγραφεί πάρα πολλές νοσηλείες στην παιδιατρική και πνευμονολογική κλινική. Πολλά ήταν τα παιδάκια που προσήλθαν για εξέταση. Τα περισσότερα με βήχα, ιώσεις και βρογχίτιδες. Η παιδιατρική έχει μέσο όρο 12-13 νοσηλείες καθημερινά. Όπως και στην πνευμονολογική έχουμε νοσηλείες, κυρίως από covid.”
Πάνω από 1.500 άτομα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ και περίπου 100 βρίσκονται σε διασωληνωμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Καθημερινά οι νέες εισαγωγές για κοροναϊό κυμαίνονται μεταξύ 200-250 ατόμων και τα εξιτήρια κυμαίνονται γύρω στα 150 την ημέρα.
Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας
Μόνο την περασμένη Τετάρτη (27.12.23) 306 άνθρωποι εισήχθησαν με επιπλοκές και βαριά συμπτώματα κοροναϊού στα νοσοκομεία όλης της χώρας, γεγονός το οποίο προκάλεσε την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη, με τους επιστήμονες να εφιστούν την προσοχή, στον επιδημιολογικό κίνδυνο από τη μη χρήση μάσκας σε Νοσοκομεία, αλλά και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών του πληθυσμού έναντι της COVID-19.
Εμβολιασμός και σύσταση για χρήση μάσκας
Η Επιτροπή συστήνει τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, παραπέμποντας όμως στην Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου την απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας που συνδέονται με αυτά.
Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής συστήνουν την χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της covid-19, αλλά και του εμβολιασμού για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, παρά το γεγονός ότι η χρήση φαρμάκων και εμβολίων είναι περιορισμένη.
Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.
Προκαλεί βαρύτερη νόσηση η νέα υπερμεταδοτική παραλλαγή;
Το πιο πρόσφατο στέλεχος που έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται και στην Ελλάδα, ονομάζεται JN.1 και μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.
«Τα αντιικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά και έναντι αυτής της υποπαραλλαγής κι επίσης το εμβόλιο παρέχει σημαντική ανοσία έναντι σοβαρής νόσου κι έναντι αυτής της υποπαραλλαγής» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Παρασκευής.
«Το εμβόλιο συστήνεται ισχυρά για όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού γιατί μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο» προσθέτει.
Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της «Omicron». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.
Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της «Omicron», αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται.
«Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει» προσθέτει, συμπληρώνοντας: «Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή».