Εναέρια μέσα “βομβαρδίζουν” από χθες τα σύννεφα για προστασία από το χαλάζι

vomvardizan

Από χθες το απόγευμα εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ “βομβαρδίζουν” τα σύννεφα στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, εφαρμόζοντας το “Πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας” της περιοχής.

Προγράμματα “διαχείρισης” και προστασίας από δυσμενή καιρικά φαινόμενα μπορούν να υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικότερα, τα προγράμματα χαλαζικής προστασίας πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών του έτους, όπου νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης αναπτύσσονται περισσότερο, ενώ προγράμματα αύξησης του υετού (βροχή/χιόνι) επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα τους χειμερινούς μήνες.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων βασίζεται στην εισαγωγή επιπρόσθετων πυρήνων συμπύκνωσης σε περιοχές της ατμόσφαιρας (νέφη), όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Ωστόσο, αν απουσιάζουν οι εν λόγω πυρήνες, είναι απίθανο να δημιουργηθούν υδροσταγόνες ή παγοκρυστάλλια, ή σε περίπτωση που ο αριθμός των πυρήνων είναι μικρός, σχηματίζονται μεγάλα “έμβρυα”, τα οποία πέφτουν στο έδαφος ως χαλάζι.

Κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Τροποποίησης, η 3Δ Α.Ε. χρησιμοποιεί τη μέθοδο της απευθείας διάχυσης των πυρήνων συμπύκνωσης. Αυτό σημαίνει ότι, η σπορά των νεφών με Ιωδιούχο Άργυρο (AgI) ή ξηρό πάγο στην περιοχή στόχο και στην κατάλληλη χρονική στιγμή, γίνεται με εναέρια μέσα (αεροπλάνα) με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της μεθόδου. Μ’ αυτόν τον τρόπο η διαθέσιμη υγρασία της ατμόσφαιρας κατανέμεται σε περισσότερα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια, τα οποία πέφτουν στο έδαφος ως βροχή ή χιόνι.

Η περιβαλλοντική επίδραση της σποράς νεφών έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες και μελέτες ότι είναι μηδαμινή. Στις περιοχές που εφαρμόζονται προγράμματα Τροποποίησης Καιρού, οι ποσότητες AgI που ανιχνεύονται στη χλωρίδα, την πανίδα και το έδαφος δεν ξεπερνούν τις τιμές υποβάθρου του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, οι δυνατότητες των μετεωρολογικών ραντάρ συνεισφέρουν στην καλύτερη παρακολούθηση των νεφών και παρέχουν ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.