Επιδότηση έως 7.440 ευρώ για αντλία θερμότητας και έως 1.264 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα

Το πρόγραμμα αφορά κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες ενώ το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει στο 50% ανεξαρτήτως εισοδήματος ή στο 60% για τους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Μια ακόμη ευκαιρία για να εγκαταστήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα και αντλία θερμότητας θα έχουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς ξεκινά η διαδικασία χορήγησης επιδοτήσεων οι οποίες θα φτάνουν έως και τα 7.440 ευρώ για τις αντλίες θερμότητας ή έως τα 1264 ευρώ για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Το πρόγραμμα αφορά κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες ενώ το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει στο 50% ανεξαρτήτως εισοδήματος ή στο 60% για τους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ποιος θα… κόψει το νήμα με αποτέλεσμα να καταστεί δικαιούχος της επιδότησης; Αυτός που θα συμπληρώσει τα περισσότερα μόρια. Μοριοδοτείται αυτός που ζει σε περιοχή με δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα, αυτός που έχει τρία ή περισσότερα παιδιά, αυτός που έχει ΑΜΕΑ στην οικογένεια αλλά και αυτός που ζει σε περιοχή με αυξημένη περιβαλλοντική μόλυνση (περιοχή Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου). Επειδή υπάρχει και ο παράγοντας “ισοβαθμία” μεταξύ των αιτούντων, εκεί θα παίξει ρόλο ο χρόνος υποβολής της αίτησης η οποία θα γίνει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα https://allazothermansi-thermosifona.gov.gr. Έτσι, όσο νωρίτερα λάβει κάποιος της απόφαση, τόσο το καλύτερο.

Είναι η δεύτερη φορά που υλοποιείται πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα ενώ αυτή τη φορά υπάρχει και η προσθήκη της (σαφώς ακριβότερης) αντλίας θερμότητας. Επειδή αρκετοί δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος με τίτλο “Αλλάζω θερμοσίφωνα” δεν κατάφεραν ποτέ να λάβουν την επιταγή, τώρα θα έχουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα.

Ποια θα είναι τα ποσά της επιδότησης;

Για τους έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα (έως 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα) επιδοτείται το 60% και της αγοράς της συσκευής και του κόστους εγκατάστασης ενώ για αυτούς που ξεπερνούν αυτό το όριο, η επιδότηση διαμορφώνεται στο 50%. Το μέγιστο όριο προκύπτει με βάση το πλαφόν. Αυτό ορίζεται ως εξής:

1. Στα 840 ευρώ για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα και στα 600 ευρώ για τους υπόλοιπους προκειμένου να αποκτηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας. Αυτά τα όρια αφορούν στην καθαρή αξία χωρίς τον ΦΠΑ. Έτσι, αν κάποιος αποκτήσει έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αξίας 1200 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (1488 ευρώ με τον ΦΠΑ) θα λάβει επιδότηση 744 ευρώ και θα πληρώσει τα υπόλοιπα. Αν την ίδια συσκευή την επιλέξει κάποιος με χαμηλό εισόδημα, τότε θα λάβει επιταγή 893 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται και επιταγή για την εγκατάσταση. Η ενίσχυση ανέρχεται στα 180 ευρώ προ ΦΠΑ για τα χαμηλά εισοδήματα και στα 100 ευρώ για τα υπόλοιπα. Άρα μαζί με τον ΦΠΑ, η επιδότηση για την εγκατάσταση μπορεί να φτάσει στα 223,2 ευρώ για τα χαμηλά εισοδήματα και στα 124 ευρώ για τα υψηλότερα.

 

 

2. Στα 5.000 ευρώ για την αντλία θερμότητας συν 1000 ευρώ για την εγκατάσταση. Άρα, αν κάποιος αγοράσει αντλία αξίας 10.000 ευρώ καθαρής αξίας (ή 12400 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ) θα πληρώσει τα 6.200 ευρώ από την τσέπη του ενώ θα λάβει ως επιδότηση και επιπλέον 1240 ευρώ για την εγκατάσταση. Συνολικά, η επιδότηση για την αντλία θερμότητας μπορεί να φτάσει στα 7.440 ευρώ.

Για το κριτήριο των καιρικών συνθηκών, θα χρησιμοποιηθούν οι βαθμοημέρες που επιλέγονται και για τον υπολογισμό του επιδόματος θέρμανσης. Επειδή υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, προφανώς οι πιθανότητες να μπει κάποιος στη λίστα θα είναι περισσότερες αν επιλέξει κάποιο ορεινό ή βόρειο προορισμό. Όμως, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η επιδότηση για την επιδότηση αλλά η κάλυψη της ανάγκης. Η αντλία θερμότητας και ο ηλιακός θερμοσίφωνας ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις, θα κάνουν απόσβεση μόνο αν χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση ώστε να εξοικονομούν χρήματα από τη διαφορά του ενεργειακού κόστους.

 

thetoc.gr