Επίσπευση ανασχηματισμού – Τα πρόσωπα και τα υπουργεία

Επίσπευση του ανασχηματισμού – Τα πρόσωπα και τα υπουργεία

Κινήσεις προκειμένου να επαναφέρει το κυβερνητικό σχήμα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του επεξεργάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα σενάρια για τον ανασχηματισμό να αποτελούν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, κατά τη διαδικασία της χθεσινής ψηφοφορίας για την εκλογή του Κωνσταντίνου Τασούλα. Η προεδρική εκλογή αποτέλεσε το μεγάλο πολιτικό ορόσημο της νέας χρονιάς και συνιστά την αφετηρία για μια περίοδο πολιτικών εξελίξεων, που σφραγίζεται από τη συζήτηση για την υπόθεση των Τεμπών και αναμένεται να κορυφωθεί με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση, έπειτα από τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Ο «επιταχυντής»

Μέσα σε έναν κυκεώνα εξελίξεων που αναταράσσουν το πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κρατά στα χέρια του το μαχαίρι και το καρπούζι. Με τις αποφάσεις του αναφορικά με το εύρος των διορθωτικών κινήσεων να σηματοδοτούν το στίγμα που θα επιδιώξει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαχειριστεί τους κραδασμούς. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις, που πυροδοτήθηκαν από την ολική επαναφορά της τραγωδίας των Τεμπών στην επικαιρότητα, δείχνουν να λειτουργούν ως «επιταχυντής». Για πρώτη φορά από το 2019 οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να έχουν δομικό χαρακτήρα και να στοχεύουν στην αποστολή ευρύτερων μηνυμάτων προς την ελληνική κοινωνία, καθώς οι προωθούμενες αλλαγές είναι εξαιρετικά πιθανό να αγγίξουν υπουργεία που άπτονται των τομέων της καθημερινότητας. Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη συζήτηση για πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκαλεί αρρυθμίες στην παραγωγή κυβερνητικού έργου, με κυβερνητικά στελέχη να έχουν κατεβάσει τα μολύβια, καθώς προβλέπουν την αντικατάστασή τους.

Οι ημερομηνίες

Ημερομηνία-κλειδί για την ανακοίνωση των πρωθυπουργικών αποφάσεων είναι η 24η Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι με τη δρομολόγηση της διαδικασίας θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Συνεπώς η αντικατάσταση του κ. Τριαντόπουλου θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τις ανακοινώσεις των διορθωτικών κινήσεων του πρωθυπουργού. Ωστόσο, υπάρχει το σενάριο και για ανασχηματισμό πριν από τη σύσταση της Προανακριτικής, με δεδομένη την απροθυμία βουλευτών να μετέχουν ως μέλη στην επιτροπή, καθώς η συμμετοχή τους θα σημαίνει αυτομάτως τον αποκλεισμό από το υπουργικό σχήμα.

Η εισήγηση που κυριαρχεί, πάντως, είναι να έχει ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία πριν από την πρόταση δυσπιστίας, καθώς εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει να τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να έχει ανανεώσει το κυβερνητικό σχήμα. «Δεν μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για μια κυβέρνηση που σε λίγες ημέρες θα αλλάξει», σημειώνει στην «Απογευματινή» έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Τα πρόσωπα

Σε επίπεδο προσώπων δεν αποκλείεται ο Κ. Μητσοτάκης να «αγγίξει» για πρώτη φορά ακόμη και τους πλέον προβεβλημένους υπουργούς. Τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να αποτελέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, που φημολογείται ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο, στον απόηχο της υπόθεσης του εξοπλιστικού σχεδίου της Τουρκίας με γαλλική υπογραφή. Το σενάριο μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο θεωρείται σε αυτή τη φάση εφικτό. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ενδεχομένως να μετακινηθεί, όπως και ο Άκης Σκέρτσος που δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός Μαξίμου, σε παραγωγικό χαρτοφυλάκιο.

Το σπάσιμο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε δύο χαρτοφυλάκια θα αλλάξει τις ισορροπίες στον σχεδιασμό, με τα ονόματα των Σταύρου Παπασταύρου και Νότη Μηταράκη να κυκλοφορούν, ενώ αν μείνει κενή η θέση του «τσάρου» της Οικονομίας, έχει μπει ήδη στην εξίσωση ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Όσο για τον Κωστή Χατζηδάκη ακούγεται η μετακίνησή του στο ΥΠΕΞ, στην περίπτωση επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα υπουργεία

Αλλαγές αναμένονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχεται κριτική για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ενώ προβληματισμός υπάρχει για την τύχη του Βασίλη Κικίλια ενόψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, θέλει να επιστρέψει στην Κύπρο για να λάβει μέρος στις προεκλογικές διεργασίες, συνεπώς η αποχώρησή του θεωρείται δεδομένη.

Ο γρίφος

Γρίφος παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου και ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα με το σενάριο επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ακόμα, η φημολογούμενη μετακόμιση σε κομβικό υπουργείο του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, σε μια συγκυρία που συμπίπτει με την πιθανή αποχώρηση του Θοδωρή Σκυλακάκη από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να «πειράξει» τους αμετακίνητους, θα μπορούσε να υπάρξει έκπληξη στην περίπτωση του Γιώργου Φλωρίδη.

Εφημερίδα Απογευματινή

Exit mobile version