Η λειτουργία του «Μύλου των Ξωτικών» είναι σημαντικό γεγονός για την πόλη, την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Η επιτυχία της διοργάνωσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική δουλειά της δημοτικής αρχής αλλά και στην μοναδικότητα του χώρου.
Ο Μύλος του Ματσόπουλου είναι ένα σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ταυτότητας και συμμετέχει ενεργά στην τοπική οικονομία. Επιπλέον έχει την τύχη να περιβάλλεται από τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου της πόλης.
Η διατήρηση και η αναβάθμιση αυτού του χώρου πρασίνου (όπως άλλωστε και κάθε χώρου πρασίνου) συμβάλλει σημαντικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Είναι περιττό να αναλύσουμε τα οφέλη του αστικού πρασίνου για σε μια πόλη (ατμοσφαιρική ρύπανση, μικροκλίμα, υδροφόρος ορίζοντας, ηχορύπανση, καταπολέμηση της σκόνης, προστασία της βιοποικιλότητας, αισθητική βελτίωση κ.α.).
Παρόλα αυτά, η Δημοτική Αρχή εδώ και αρκετά χρόνια μεθοδικά, με συνοπτικές διαδικασίες και με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μύλου των Ξωτικών (ή και χωρίς προσχήματα), σχεδιάζει και προχωρά στην καταστροφή του.
Χαράξεις δρόμων, τσιμεντοποιήσεις, ασφαλτοστρώσεις, εναποθέσεις στρωμάτων αμμοχάλικου σε τεράστιες επιφάνειες για την εξαφάνιση της φυσικής χλωρίδας, μόνιμες τοποθετήσεις πρόχειρων κατασκευών και οικίσκων, αφαίρεση δέντρων χωρίς πρόβλεψη για αντικατάσταση, κατασκευές χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, μόνιμες περιφράξεις που περιχαρακώνουν τον δημόσιο χώρο και άλλα πολλά, έχουν καταστρέψει τον φυσικό χώρο του Πάρκου.
Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θέτουν σε δοκιμασία τη βούληση του διαθέτη Ιωάννη Ματσόπουλου «όπως η περιοχή αυτή γίνει ένας πνεύμονας της πόλεως, που στερείται σήμερα τέτοιον η πόλη».
Εν όψει των ανωτέρω, ως πολίτες αυτής της πόλης υποβάλλουμε το εξής ερώτημα:
Για ποιο λόγο καταστρέφετε το πάρκο ;
Επικαλείστε ότι όλα γίνονται προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών του Μύλου των Ξωτικών. Οι επισκέπτες διασχίζουν θάλασσες, διανύουν χιλιόμετρα, περνούν ακόμη και σύνορα για να φτάσουν στον προορισμό τους, τα διακόσια μέτρα πεζοπορίας στο χορτάρι, δεν πρόκειται να τους πτοήσουν.
Η επίκληση της ευχέρειας πρόσβασης καθίσταται ακόμα πιο έωλη, δεδομένου ότι πλησίον του Πάρκου κατασκευάστηκαν πέρυσι δύο μεγάλοι χώροι στάθμευσης, ένας ιδιωτικός ακριβώς απέναντι από το Πάρκο και ένας δημοτικός σε απόσταση διακοσίων μέτρων από αυτό.
Δεν πρόκειται βέβαια για ένα λανθασμένο χειρισμό, μια λάθος αντιμετώπιση στην επίλυση ενός πρακτικού προβλήματος, αλλά για ένα επαναλαμβανόμενο προσχεδιασμένο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ευρύτερου χώρου του Πάρκου Ματσόπουλου φαίνεται καθαρά από την συνδυαστική επισκόπηση φωτογραφιών του Πάρκου κατά τα έτη 2004 και 2024 που σας προσκομίζουμε.
Κάθε χρόνο, τα «έργα» σας καταστρέφουν ένα τεράστιο τμήμα του Πάρκου και σύντομα το τσιμέντο θα καταπιεί τα πάντα…
Γιατί θυσιάζετε ένα τόσο σημαντικό πράσινο πόρο της πόλης;
Οι κάτοικοι / ιδιοκτήτες της περιοχής
- ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΣΟΥΛΑ
- ΜΑΚΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
- ΒΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
- ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ
- ΚΟΚΚΑΛΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
- ΚΑΤΣΙΑΝΗ ΡΙΤΣΑ
- ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΝΕΝΗ
- ΚΑΤΣΙΑΝΗΣ ΤΑΣΟΣ του Γεωργίου
- ΓΡΑΜΨΑΣ ΔΗΜΟΣ
- ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΙΡΙΔΑ
- ΚΟΥΤΣΑΝΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
- ΤΣΙΝΙΚΑ ΦΑΝΗ
- ΠΑΠΑΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΕΛΛΑ
- ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
- ΠΑΖΑΡΑΚΙΩΤΗ ΜΑΡΟΥΛΑ
- ΚΟΣΣΥΒΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
- ΛΙΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
- ΛΟΥΛΕ ΙΩΑΝΝΑ
- ΜΙΣΔΑΝΤΙΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
- ΚΑΤΣΙΑΝΗΣ ΤΑΣΟΣ του Δημητρίου
- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
- ΜΕΡΕΝΤΙΤΗΣ ΑΡΗΣ
- ΚΟΣΣΥΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
- ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
- ΦΩΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
- ΚΟΣΣΥΒΑ ΒΙΒΙΑΝ
- ΒΡΑΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
- ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ
- ΚΑΡΑΟΥΛΗ – ΠΙΣΣΑ ΒΟΥΛΑ
- ΚΟΣΣΥΒΑ ΜΑΡΙΑ
- ΜΠΕΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ