Ευχάριστα νέα για τους Ελληνες ογκολογικούς ασθενείς µε µη µικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύµονα, καθώς κάποιοι από αυτούς θα έχουν άµεσα τη δυνατότητα και τη ζωτική ευκαιρία να µετάσχουν, στη χώρα µας, σε µια πολύ µεγάλη, όσο και λίαν ελπιδοφόρα κλινική µελέτη ενός θεραπευτικού εµβολίου νέας τεχνολογίας, mRNA.
Συγκεκριµένα, η βιοφαρµακευτική εταιρεία M SD, η οποία ονοµάζεται Merck Co στις ΗΠΑ και στον Καναδά, σε συνεργασία µε την επίσης βιοφαρµακευτική εταιρεία Moderna, έχουν ήδη ξεκινήσει, εδώ και αρκετούς µήνες, µια κλινική µελέτη φάσης 3 για το εξατοµικευµένο αντικαρκινικό mRNA εµβόλιό τους, το V940, το οποίο χρησιµοποιείται παράλληλα µε τον αναστολέα PD-1 της MSD, δηλαδή το µονοκλωνικό αντίσωµα Keytruda, αυτήν τη φορά εστιάζοντας σε ασθενείς µε µη µικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύµονα (NSCLC) σε πρώιµο στάδιο.
Τον Μάρτιο ανοίγει η φάση 3 της κλινικής μελέτης
Σύµφωνα, λοιπόν, µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών» και όσον αφορά την Ελλάδα και τους συµπολίτες µας ογκολογικούς ασθενείς, η φάση 3 της εν λόγω κλινικής µελέτης ανοίγει τελικά από τον ερχόµενο Μάρτιο και στη χώρα µας, συγκεκριµένα για πρώτη φορά στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Χαϊδαρίου «Αττικόν». Σχεδόν ταυτόχρονα αναµένεται να ανοίξει επίσης, µεταξύ άλλων, στο νοσοκοµείο της Αθήνας «Σωτηρία» και στο αντικαρκινικό-ογκολογικό νοσοκοµείο του Πειραιά «Μεταξά». Η νέα κλινική µελέτη, η οποία ονοµάζεται «INTerpath-009», είναι η τρίτη δοκιµή τελευταίου σταδίου του συνδυασµού και διερευνά την καινοτόµο επικουρική χρήση του µονοκλωνικού αντισώµατος Keytruda (πεµπρολιζουµάµπη) µε χηµειοθεραπεία σε ασθενείς µε µη µικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύµονα (NSCLC) σταδίου 2 έως 3β, οι οποίοι µπορούν να αντιµετωπιστούν µε χειρουργική επέµβαση, ακολουθούµενη από Keytruda και το πειραµατικό mRNA εµβόλιο V940 ως επικουρική θεραπεία.
Ο στόχος της χειρουργικής επέµβασης σε ασθενείς µε µη µικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύµονα σταδίου 2 έως 3β είναι θεραπευτικός, αλλά µεταξύ του 1/3 και του 1/2 από αυτούς τους ασθενείς θα εµφανιστεί υποτροπή µετά την επέµβαση και θα χρειαστούν πρόσθετες γραµµές θεραπείας.
Το Keytruda έχει εγκριθεί από την Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA) των ΗΠΑ ως ανοσοθεραπεία, η οποία καλύπτει τη χειρουργική επέµβαση σε αυτή την οµάδα ασθενών, από τον Οκτώβριο του 2023. Η νέα διεθνής µελέτη φιλοδοξεί τώρα να δείξει ότι η προσθήκη του εµβολίου V940 στο συνολικό σχήµα θα µειώσει έτι περαιτέρω το ενδεχόµενο της υποτροπής της νόσου.
Επιβίωση χωρίς νόσο
Το κύριο καταληκτικό σηµείο είναι η επιβίωση χωρίς νόσο (DFS), µε διάφορα δευτερεύοντα τελικά σηµεία, συµπεριλαµβανοµένης της συνολικής επιβίωσης (OS)
«Ενώ τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης για ασθενείς µε µη µικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύµονα έχουν βελτιωθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του πνεύµονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσµίως», δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Marjorie Green εκ µέρους της MSD – Merck Research Laboratories.
Η ίδια πρόσθεσε ότι το πειραµατικό mRNA εµβόλιο V940 αποτελεί µια «υποσχόµενη νέα µέθοδο», η οποία, µαζί µε το Keytruda, θα µπορούσε να προσφέρει «σηµαντικές προόδους για τον καρκίνο του πνεύµονα, αλλά και περισσότερες επιλογές σε ασθενείς µε πρώιµα στάδια της νόσου, όπου δυνητικά µπορούµε να έχουµε τον πιο σηµαντικό αντίκτυπο, δηλαδή το καλύτερο αποτέλεσµα».
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά