Ερευνα: Ποιο είδος διατροφής αυξάνει τον καρκίνο του πνεύμονα-Τι απέδειξαν οι επιστήμονες

lung_cancer

Ερευνα: Ποιο είδος διατροφής αυξάνει τον καρκίνο του πνεύμονα-Τι απέδειξαν οι επιστήμονες

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι το κάπνισμα ή η ρύπανση του αέρα είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές όμως από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, ανακάλυψαν μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της νόσου του καρκίνου του πνεύμονα και της ποιότητας της διατροφής μας.

Το μόριο γλυκογόνο μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός ορισμένων τύπου καρκίνου του πνεύμονα, λέει νέα έρευνα

Συγκεκριμένα, στη νέα έρευνα που διενήργησαν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μόριο γλυκογόνο, το οποίο αποθηκεύει το απλό σάκχαρο γλυκόζη, θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει ως οδηγός ορισμένων τύπων καρκίνου του πνεύμονα.

Το γλυκογόνο βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε δείγματα ανθρώπινου ιστού αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα, του τύπου που ευθύνεται για το 40% των καρκίνων του πνεύμονα παγκοσμίως. Σε δοκιμές σε ποντίκια, η ομάδα διαπίστωσε ότι το περισσότερο γλυκογόνο βοήθησε τους καρκίνους του πνεύμονα να αναπτυχθούν ταχύτερα, ενώ η αφαίρεση του μορίου οδήγησε σε περιορισμένη ανάπτυξη του όγκου.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε μια τεχνική που ονομάζεται χωρική μεταβολωμική, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μικρών μορίων στο πλαίσιο της θέσης τους μέσα στον ιστό. Εδώ, η ομάδα χρησιμοποίησε μια πλατφόρμα σχεδιασμένη για την ανάλυση ιστών.

«Αυτή η πλατφόρμα προσέφερε έναν νέο φακό μέσω του οποίου μπορούν να απεικονιστούν οι ασθένειες»

«Αυτή η πλατφόρμα προσέφερε έναν νέο φακό μέσω του οποίου μπορούν να απεικονιστούν οι ασθένειες, επιτρέποντας στους ερευνητές να διακρίνουν προηγουμένως ανεξερεύνητα μοριακά μοτίβα και αλληλεπιδράσεις με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και βάθος κατανόησης», λέει ο μοριακός βιολόγος Ramon Sun, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Οι ερευνητές εξετάζουν εδώ και αρκετό καιρό το γλυκογόνο και τη σχέση του με διάφορους τύπους καρκίνου. Φαίνεται ότι αυτή η πηγή ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα «γλυκό κέρασμα» για τα καρκινικά κύτταρα, δίνοντάς τους το καύσιμο για να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα, ώστε να υπερνικήσουν το φυσικό ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Από πού προέρχεται το γλυκογόνο που τρέφει τα καρκινικά κύτταρα

Γνωρίζουμε ότι το γλυκογόνο προέρχεται από τους υδατάνθρακες που τρώμε και είναι ένα σημαντικό απόθεμα καυσίμου στους μύες μας, το οποίο αξιοποιεί το σώμα μας όταν γυμναζόμαστε. Ουσιαστικά αποθηκεύει γλυκόζη που δεν χρειάζεται άμεσα.

Είναι επίσης κάτι που συσσωρεύεται ως αποτέλεσμα μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Σε αυτή τη μελέτη, τα ποντίκια που τρέφονταν με αυτή τη διατροφή είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα από τα ποντίκια που τρέφονταν είτε με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες είτε με ελεγχόμενη διατροφή.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του πνεύμονα, μένει να διερευνηθεί περαιτέρω

Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του πνεύμονα στον άνθρωπο, αλλά φαίνεται ότι εδώ υπάρχει κάποιου είδους συσχέτιση.

«Μακροπρόθεσμα, η προσέγγισή μας για την πρόληψη του καρκίνου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την επιτυχία της αντικαπνιστικής εκστρατείας – δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση του κοινού και σε στρατηγικές που βασίζονται σε πολιτικές και προωθούν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ως θεμελιώδες στοιχείο της πρόληψης των ασθενειών», λέει ο Sun.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκογόνου παρατηρήθηκαν μόνο σε δείγματα ιστού αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα στον άνθρωπο, όχι σε άλλους τύπους καρκίνου του πνεύμονα – όπως το πλακώδες καρκίνωμα του πνεύμονα. Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση.

Η έρευνα υπενθυμίζει την αξία της σωστής διατροφής

Προς το παρόν, είναι μια υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας όσον αφορά τη συνολική υγεία. Ακριβώς όπως το κόκκινο κρέας και τα αλκοολούχα ποτά πιστεύεται ότι συμβάλλουν στα επίπεδα κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, μπορεί σύντομα να πρέπει να προσθέσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα στον κατάλογο των κινδύνων που συνδέονται με τη δυτικού τύπου διατροφή.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή», λέει ο Sun. «Ασθένειες όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή ο καρκίνος του ήπατος, συσχετίζονται ναι. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον καρκίνο του πνεύμονα, η ιδέα ότι η διατροφή θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σπάνια συζητείται».

 

iefimerida.gr