Εξαιρετική η έκθεση Θεσσαλικών προϊόντων-Ξέχασε όμως ο Κουρέτας το gourme..Κατσαμάκι!

katsamaki

Η κίνηση του κ. Δ. Κουρέτα να διοργανώσει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων στην Αθήνα κρίνεται ως εξαιρετική και αντανακλά τη πρόθεση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να προβάλει και να προωθήσει τη τοπική παραγωγή σε αγορές του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, αφού έπονται κι άλλες πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του trikalatroll.gr.

Ξέχασε όμως να συμπεριλάβει ένα αρχέγονο και συνάμα gourme φαγητό της περιοχής, το ξακουστό…κατσαμάκι!

Πρόκειται ουσιαστικά για χυλό δημητριακών κυρίως από καλαμποκάλευρο, γνωστό και μπομπότα στην περιοχή μας. Ήταν το φαγητό των φτωχών αλλά και των κτηνοτρόφων που βρισκόταν με τα κοπάδια τους μακριά από το σπίτι τους.

Κι έτσι με ένα σκαρίφημα, κατάφερναν με ελάχιστα υλικά που υπήρχαν να θρέψουν τις ημέρες τους και να μείνουν με δύναμη όρθιοι στη δύσκολη καθημερινότητα.

Ιδού λοιπόν η συνταγή

Συστατικά

1 κιλό νερό
200 γρ. βούτυρο
400 γρ. αλεύρι από καλαμπόκι
1 κρεμμύδι
αλάτι
πιπέρι

Οδηγίες Εκτέλεσης

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, το σοτάρουμε σε λάδι, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε