Για το παγωτό τιραμισού
-
4 αυγά χωρισμένα (βιολογικά και ολόφρεσκα)
-
100 γρ. ζάχαρη
-
1 πρέζα/ες αλάτι
-
300 γρ. μασκαρπόνε
-
100 γρ. κρασί μαρσάλα (ή βινσάντο)
-
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
-
12-14 μπισκότα σαβαγιάρ
-
1 φλ. μεγάλο δυνατό καφέ espresso σε θερμ. δωμ.
- Εκτέλεση:
- Θα χρησιμοποιήσουμε μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ. Την ντύνουμε με μεμβράνη για το παγωτό τιραμισού.Την παγώνουμε στην κατάψυξη.Αφήνουμε τον καφέ να κρυώσει καλά.
Σε μπολ βάζουμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός να ασπρίσουν, να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Χτυπάμε με σύρμα το μασκαρπόνε με το κρασί μαρσάλα και το ρίχνουμε στους κρόκους.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή και την προσθέτουμε στο μίγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να σχηματίσουν απαλές κορυφές, σε μέτρια ταχύτητα.
Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά για 1 λεπτό, να γυαλίσει η μαρέγκα.
Τη ρίχνουμε στο μίγμα και απαλά ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί.
Κάνουμε μία στρώση κρέμας στη φόρμα.
Βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα στον καφέ και κάνουμε μία στρώση μπισκότα σαβαγιάρ.
Επαναλαμβάνουμε στρώση κρέμα – στρώση μπισκότα και τελειώνουμε με κρέμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια και παγώνουμε στην κατάψυξη το παγωτό, για 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να σφίξει καλά.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη.
Αφήνουμε λίγο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει.
Κόβουμε σε φέτες το παγωτό τιραμισού και πασπαλίζουμε κακάο και καρούλια σοκολάτας.