Ευρωεκλογές 2024: Μάθε πού και πώς ψηφίζεις-Πόσοι οι σταυροί προτίμησης

euroeklogews2024

Μια ανάσα από τις ευρωεκλογές 2024 και ελέγχουμε στην εφαρμογή μάθε πού ψηφίζεις για το εκλογικό μας τμήμα.

Οι ευρωεκλογές 2024 διεξάγονται πανευρωπαϊκά την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Φέτος, για πρώτη στην Ελλάδα εφαορμόστηκε και η επιστολική ψήφος. Όπως και στις εθνικές εκλογές, η ψήφος είναι υποχρεωτική, πλην εξαιρέσεων.

Πώς ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές 2024

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Η χώρα μας στις ευρωεκλογές του 2024 εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Πού ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024

Εάν δεν επιλέξετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου θα πρέπει να δώσετε το κάνετε με φυσική παρουσία. Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και την ενότητα «Μάθε πού Ψηφίζεις».

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με φυσική παρουσία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.