Μετά την αυτοψία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα και του δημάρχου Λαρισαίων, Θανάση Μαμάκου στα ημιτελή έργα του Αχελώου και συγκεκριμένα στην έξοδο της σήραγγας μεταφοράς νερού του ποταμού στη Δρακότρυπα στην περιοχή περιοχή του Πευκόφυτου, στην είσοδο της σήραγγας μεταφοράς νερού στο Πετρωτό, αλλά και στο φράγμα της Συκιά, ακολούθησε και η σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αποφασίσθηκε «όλοι μαζί να προχωρήσουν ως ενιαίο μέτωπο» για την υλοποίηση των έργων.
Ποια όμως είναι η εικόνα στο φράγμα της Μεσοχώρας, που κόστισε μισό δισ. ευρώ και έμεινε δίπλα από τον Αχελώο να… σκουριάζει. Το κανάλι @X-Greece παρουσιάζει την εικόνα σήμερα δίνοντας παράλληλα σημαντικές πληροφορίες για την «εξέλιξη» του έργου.
Συγκεκριμένα το φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα λιθόρριπτο φράγμα με ανάντη πλάκα σκυροδέματος στον ποταμό Αχελώο κοντά στη Μεσοχώρα στα Τρίκαλα.
Το φράγμα ύψους 150 μέτρων θα συμβάλει σημαντικά με την μεταφορά νερού προς τη Θεσσαλία από τον Αχελώο περίπου 200 εκατ. κυβ. νερού με σκοπό την άρδευση 590.000-940.000 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει επίσης τα φράγματα Μεσοχώρας, Συκιάς, Μουζακίου και Πύλης μαζί με να κανάλι μήκους 17,4 χλμ.
Σύμφωνα με το βίντεο, «το φράγμα Μεσοχώρας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2001, αλλά ο ταμιευτήρας δεν έχει ακόμη καλυφθεί με νερό και ακολούθως ο σταθμός παραγωγής ενέργειας δεν έχει τεθεί σε λειτουργία λόγω δικαστικών διαμαχών.
Ένα φράγμα από το οποίο η ΔΕΗ θα παρήγαγε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από τα νερά του Αχελώου και θα έδινε νερό στον κάμπο ώστε να μη φτάνουν οι γεωτρήσεις για άρδευση σε απίστευτα βάθη, 200 και 300 μέτρων, μια απροσμέτρητη ακόμη οικολογική καταστροφή. Ένα φράγμα που αν λειτουργούσε, θα είχε φρενάρει κάπως τις καταστροφές από τον «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία».
Μάλιστα, σύνδεση με τον σταθμό παραγωγής ρεύματος έκανε και ο Λαρισαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σημειώνοντας ότι το φράγμα θα έδινε και λύσεις στα «ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα που ξεπροβάλλουν στον θεσσαλικό κάμπο».
Δείτε την εικόνα σήμερα στο φράγμα της Μεσοχώρας: