Γιατρός έδωσε παυσίπονα σε ασθενή ενώ εκείνος πάθαινε έμφραγμα!

giatros

Ένοχος για τον θάνατο από αμέλεια, 63χρονου ασθενούς, που υπέστη έμφραγμα, μία ώρα αφότου τον είχε εξετάσει, κρίθηκε γιατρός, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή. Ο άτυχος άνδρας επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας παραπονούμενος για πόνο που παρέπεμπε σε καρδιολογικό επεισόδιο και τελικά μία ώρα αργότερα υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου τη στιγμή που οδηγούσε το αυτοκίνητό του και κατέληξε.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό και το δικαστήριο αναγνώρισε στον γιατρό  το ελαφρυντικό, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, εκτός από τον πρότερο σύννομο βίο που είχε λάβει από το πρώτο δικαστήριο.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τον Ιούνιο του 2017 στη Σκύδρα Πέλλας, όταν ο ασθενής επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας, με συμπτώματα έντονου άλγους στην πλάτη και εφίδρωσης. Ο γιατρός, που είχε εφημερία και τον εξέτασε, κατηγορείται ότι δεν εκτίμησε ορθά την κατάσταση της υγείας του και περιορίστηκε μόνο στο να ρωτήσει τον ασθενή αν έκανε κάποια κουραστική εργασία. Μάλιστα, τον καθησύχασε, λέγοντας του ότι ο πόνος ήταν μυϊκός, αποκλείοντας να προέρχεται από καρδιολογικό πρόβλημα.

Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο γιατρός δεν προέβη στις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και δεν παρέπεμψε τον ασθενή σε νοσοκομείο. Αφού του έκανε δύο ενδομυϊκές ενέσεις, τού συνέστησε να πάρει παυσίπονα χάπια, ενώ πριν αποχωρήσει από το Κέντρο Υγείας τον διαβεβαίωσε πως ο πόνος θα υποχωρήσει σύντομα. Εντούτοις, μια ώρα αργότερα, ο 63χρονος υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου, την στγμή που οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην Εθνική Οδό με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Στην απολογία του ο γιατρός αρνήθηκε την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε υποψία εμφράγματος, ενώ σε ό,τι αφορά στο καρδιογράφημα που δεν έγινε, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτρεπόταν το μοιραίο.

Την καταδίκη του πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν σε εξέλιξη το έμφραγμα», όταν ο ασθενής μετέβη στο Κέντρο Υγείας.