Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, λέει ο σοφός λαός και στην προκειμένη περίπτωση κάτι τέτοιο ισχύει στον απόλυτο βαθμό για μια ιστορική, αν μη τι άλλο εταιρεία.
Σαν κεραυνός εν αιθρία σκάει η είδηση για το «λουκέτο» άλλοτε κραταιάς εταιρείας στην Ελλάδα.
Μετά από τρεις δεκαετίες λειτουργίας, η γνωστή εταιρεία θωρακισμένων πορτών ασφαλείας Balomenos Doors ανακοινώνει το κλείσιμό της, σοκάροντας τους πελάτες και τους συνεργάτες της. Η είδηση του λουκέτου για αυτή την άλλοτε επιτυχημένη επιχείρηση, που ιδρύθηκε από τον Βασίλη Μπαλωμένο το 1989, ήρθε απροσδόκητα και έφερε αναστάτωση στους καταναλωτές, καθώς τα καταστήματα κατέβασαν τα ρολά. Παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης, η εταιρεία αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις, όπως αυτή των capital controls και της πανδημίας, με το τελικό πλήγμα να έρχεται από ένα τραγικό γεγονός που επηρέασε την οικογένεια των ιδιοκτητών.
Η απουσία διαδόχου σχήματος, σύμφωνα με πηγές του ανταγωνισμού, ήταν καταλυτική για την απόφαση κλεισίματος, καθώς η επιχείρηση βρέθηκε σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται υπό προσωρινή διαχείριση, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, ώστε να προχωρήσει σε αναγκαίες ενέργειες εκπροσώπησης.
Η πορεία και η άνοδος της Balomenos Doors
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η εταιρεία μετέφερε τις δραστηριότητές της στις σημερινές εγκαταστάσεις της στο Μοσχάτο, ενώ δημιούργησε εμπορικές σχέσεις με εξαγωγείς. Ο επιχειρηματίας εισήγαγε καινοτόμες λύσεις και πιστοποιήσεις για να παραμείνει ανταγωνιστικός, ενώ παράλληλα ίδρυσε την Bravoport, μια εταιρεία με πιο οικονομικές επιλογές για τους καταναλωτές. Ωστόσο, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και η αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος περιόρισαν τις προοπτικές.
Οι μετα-πανδημικές προκλήσεις
Η πανδημία αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την εταιρεία, με τα κεφάλαιά της να εξανεμίζονται, και τη μείωση τόσο του δικτύου καταστημάτων όσο και του προσωπικού. Η τελευταία δημοσίευση του ισολογισμού της το 2022 έδειξε πτώση των πωλήσεων κατά 17,8%, φτάνοντας τα 810,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ζημίες ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Στα τέλη της λειτουργίας της, η εταιρεία διατηρούσε μόλις 36 υπαλλήλους και 4 εκθέσεις, σε αντίθεση με τα 70 άτομα και τα πολυάριθμα σημεία πώλησης του παρελθόντος.
Η πορεία της εταιρείας είχε ήδη πάρει καθοδική τροχιά αρκετά χρόνια νωρίτερα, καθώς το 2018 απασχολούσε 42 υπαλλήλους και ο τζίρος της ανερχόταν σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ζημίες άγγιζαν τα 2 εκατομμύρια. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε με περαιτέρω μείωση εσόδων και συσσωρευμένες ζημίες, αποτέλεσμα της αδυναμίας εξυπηρέτησης ενός βραχυπρόθεσμου δανείου, που οδήγησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.
Η τελευταία πράξη
Παρά την ελαφριά ανάκαμψη το 2021, η Balomenos Doors δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα. Ο τζίρος ανέβηκε ελαφρώς στα 955,5 χιλιάδες ευρώ, αλλά οι ζημίες συνέχισαν να είναι ανησυχητικές. Τελικά, το κλείσιμο ήταν αναπόφευκτο, με την εταιρεία να περνάει πλέον στην ιστορία, ως ένα από τα θύματα των πολλαπλών κρίσεων που έπληξαν την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
makeleio