Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ – Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων και τα επόμενα βήματα

asep2

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ – Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων και τα επόμενα βήματα

Με σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία και με στόχο να αφήσει πίσω τις καθυστερήσεις του παρελθόντος και να διασφαλίσει αξιοκρατία, ταχύτητα και διαφάνεια, το ΑΣΕΠ δρομολογεί τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό για το Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός εισέρχεται στην τελική ευθεία καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων. Οι 47.410 που δήλωσαν συμμετοχή αρχίζουν την προετοιμασία με την προσδοκία των υψηλών επιδόσεων και της άμεσης τοποθέτησής τους που είναι το ζητούμενο για όλους, για την κυβέρνηση, την ανεξάρτητη αρχή και φυσικά τους υποψηφίους.

Η εμπειρία από τον πρώτο διαγωνισμό με την αργή απορρόφηση των διοριστέων ίσως είναι ο βασικός λόγος των μειωμένων συμμετοχών σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη γραπτή δοκιμασία, για την οποία είχαν υποβληθεί πάνω από 108.000 αιτήσεις.

Οι επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού

Σε ό,τι αφορά τους επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι με βάση τους αριθμούς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είχε ευκαιρία διορισμού. Ο ίδιος αναφέρει ότι συνολικά πέρασαν τη βάση 14.837 από τους οποίους οι 1.371 δεν έκαναν αίτηση σε καμία προκήρυξη του 2024. Για τους 13.466 υποψηφίους προκηρύχθηκαν συνολικά 6.119 θέσεις από τον προγραμματισμό των ετών 2022, 2023 και 2024 ενώ από τον προγραμματισμό του 2025 προκηρύχθηκαν 2.084 θέσεις ΤΕ ενώ αναμένεται η προκήρυξη άλλων 4.242 θέσεων. Δηλαδή, για τους 13.466 υποψηφίους, υπήρξε και θα υπάρξει ευκαιρία διορισμού σε 12.445 θέσεις. Σημειωτέων ότι μέχρι τώρα υπάρχουν και 600 διοριστέοι του 2024 που δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους.

Οι ημερομηνίες

Για τον προσεχή διαγωνισμό έχουν ήδη δοθεί διευκρινίσεις για τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και από την κατανομή των υποψηφίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική εξέταση θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου στο εξεταστικό κέντρο της Αθήνας (στο Μαρούσι) και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιουλίου.

Η διαδικασία που θα ακολουθήσει

Μετά τον καθορισμό των ημερών διεξαγωγής του διαγωνισμού, θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι υποψήφιοι θα επιλέξουν το εξεταστικό κέντρο καθώς και την ημέρα και ώρα που επιθυμούν να εξεταστούν. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, η κατανομή τους θα γίνει ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΑΣΕΠ.

Οι εξετάσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά με την μεθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice) και περιλαμβάνει δύο ενότητες: την εξέταση γνώσεων και τη δοκιμασία δεξιοτήτων – εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Στην εξέταση γνώσεων οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν στις ενότητες α) Συνταγματικό Δίκαιο, β) Διοικητικό Δίκαιο, γ) Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο, δ) Οικονομικές Επιστήμες, ε) Δημόσια Διοίκηση και Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, στ) Πληροφορική και Ψηφιακή Διακυβέρνηση και ζ) Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας (1875-σήμερα).

Οι ερωτήσεις θα αντληθούν με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων που έχει δημιουργήσει το ΑΣΕΠ. Σε αυτή υπάρχουν τρεις ομάδες 400 ερωτήσεων γνώσεων από όλες τις θεματικές ενότητες με τις τέσσερις πιθανές απαντήσεις, ενώ θα αναφέρεται η ορθή απάντηση. Οι ομάδες ερωτήσεων θα δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εξετάσεις, ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Από την πρώτη ομάδα θα αντληθούν οι ερωτήσεις για όσους διαγωνισθούν τις πρώτες μέρες, από τη δεύτερη για όσους διαγωνισθούν στη συνέχεια και από την τρίτη για αυτούς που θα εξεταστούν τις τελευταίες ημέρες.

Δυσκολότερη θα είναι η δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, καθώς θα απαιτεί πιο σύνθετη σκέψη, ενώ στην προκειμένη περίπτωση δεν θα υπάρχουν ερωτήσεις με τις σωστές απαντήσεις παρά μόνο θα αναρτηθούν παραδείγματα ερωτήσεων. Θα αξιολογηθούν, ιδίως, δεξιότητες όπως o παραγωγικός και επαγωγικός συλλογισμός, ενώ θα εξεταστούν εργασιακές συμπεριφορές που σχετίζονται με το ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων και συγκεκριμένα με (α) προσανατολισμό στον πολίτη, β) ομαδικότητα, γ) προσαρμοστικότητα, δ) προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, ε) οργάνωση και προγραμματισμό, στ) επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα, ζ) επαγγελματισμό και ακεραιότητα, η) διαχείριση γνώσης και θ) ηγετικότητα.

Η βαθμολογία της γραπτής διαδικασίας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 ενώ η βαρύτητα της βαθμολογίας για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας και την εξέταση γνώσεων είναι ίδια (50%-50%). Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, δεν υπάρχει βαθμολογία βάσης, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει διαχωρισμός σε επιτυχόντες και αποτυχόντες.

Όπως συνέβη και στον πρώτο διαγωνισμό, οι υποψήφιοι (αυτή τη φορά όλοι και όχι μόνο οι «επιτυχόντες») θα μπουν σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (πρώτο στάδιο), προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεχεια, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων αντίστοιχων κλάδων/ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου (κεντρική διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ανεξάρτητες αρχές, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία υπουργείου και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού).

Οι προσλήψεις ανά φορέα θα γίνονται με σειρά προτεραιότητας με βάση την βαθμολογία των εξετάσεων, στην οποία θα προσμετρώνται επιπλέον τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.), η εντοπιότητα και ειδικά κοινωνικά κριτήρια.

 

iefimerida

Google News