H εμίρισσα του Κατάρ, η πιο στιλάτη γυναίκα της Μέσης Ανατολής

Το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής αυτές τις ημέρες λόγω του Μουντιάλ. Σε ένα τόσο αυστηρό καθεστώς, όμως, μια γυναίκα ξεχωρίζει.

Ο λόγος για την Αυτής Υψηλότητα Μόζα μπιντ Νάσερ αλ Μισνέντ, την εμίρισσα του Κατάρ, τη μητέρα του σημερινού εμίρη και σύζυγο του πρώην ηγέτη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο κομψές γυναίκες του κόσμου.

Guardian: Το φωτισμένο πρόσωπο ενός βαθιά συντηρητικού καθεστώτος
Σε ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του πλανήτη, το οποίο απαγορεύει την ομοφυλοφιλία και έχει, στο παρελθόν υποστηρίξει ισλαμιστικά τρομοκρατικά κινήματα, όπως η Χαμάς, η εμίρισσα αποτελεί το «φωτισμένο πρόσωπο ενός βαθιά συντηρητικού καθεστώτος», όπως την περιέγραψε ο Guardian. Άλλοι την έχουν επίσης αποκαλέσει «η πραγματική κυβερνήτης του Κατάρ». Κι αυτό όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς πως θεωρείται ευρέως η αγαπημένη μεταξύ των συζύγων του συζύγου της. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει επτά παιδιά, ηλικίας από 31 έως 44 ετών.

Η εμίρισσα του Κατάρ με δύο από τα παιδιά της στην έναρξη του Μουντιάλ
Η 63χρονη εμίρισσα Μόζα γεννήθηκε στο Κατάρ, αλλά μεγάλωσε στην Αίγυπτο και στο Κουβέιτ, όπου ο πατέρας της ζούσε εξόριστος ως αντίπαλος του καθεστώτος. Επέστρεψε στο Κατάρ το 1977, σε ηλικία 18 ετών, για να παντρευτεί τον Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, ο οποίος τελικά ανέτρεψε τον ίδιο του τον πατέρα με αναίμακτο πραξικόπημα το 1995. Είναι η δεύτερη από τις τρεις συζύγους του.

Η ελευθερία που απολαμβάνει η εμίρισσα του Κατάρ
Κι ενώ οι γυναίκες στο Κατάρ εξακολουθούν να υπόκεινται στους νόμους περί ανδρικής κηδεμονίας -που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να εργαστούν χωρίς την άδεια των ανδρών συγγενών τους-, η εμίρισσα Μόζα φαίνεται πως έχει μεγάλη ελευθερία, ιδίως όσον αφορά τα ταξίδια και τα ρούχα της. Πολλοί το αποδίδουν αυτό στην ιδιότητά της όχι μόνο ως συζύγου του πρώην ηγεμόνα, αλλά και ως μητέρα του σημερινού εμίρη του Κατάρ, Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο οποίος έπρεπε να ανταγωνιστεί τα 10 αδέρφια του για να ανέλθει στον θρόνο πριν από 9 χρόνια (οι 13 αδερφές του δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να διεκδικήσουν τον θρόνο).

Διάσημη για τις στυλιστικές της επιλογές και τα… τουρμπάνια της
Η Μόζα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η «Μπέιμπ Πάλεϊ (κοσμικός) της Μέσης Ανατολής», συμπεριλήφθηκε στη διεθνή λίστα των πιο καλοντυμένων γυναικών το 2015. Είναι διάσημη για τα πολυ-αντιγραφόμενα τουρμπάνια της, τα οποία συνδυάζει συχνά με vintage γυαλιά ηλίου Persol. Μάλιστα, υπάρχει λογαριασμός στο Instagram που καταγράφει κάθε της εμφάνιση και έχει περισσότερους από 214.000 ακόλουθους.

Η αγάπη της εμίρισσας για τη μόδα έχει επίσης παίξει ρόλο σε κάποιες επιχειρηματικές της αποφάσεις: το 2010 η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασε το εμβληματικό πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου για 1,7 δισ. δολάρια, και δύο χρόνια αργότερα εξαγόρασε τον θρυλικό οίκο μόδας Valentino για περισσότερα από 857 εκατομμύρια δολάρια.

«Εκτός του ότι είναι μια όμορφη γυναίκα, είναι πολύ ήρεμη, μιλάει πάντα με χαμηλή φωνή και ξέρει τι θέλει» δήλωσε ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής Victor Dzenk στην εφημερίδα «O Globo». «Μου ζήτησε κάποιες τροποποιήσεις στα κομμάτια που παρήγγειλε. Εκείνα που είχαν κοντά μανίκια ζήτησε να έχουν μακριά, και εκείνα με βαθύ ντεκολτέ ζήτησε μια πιο διακριτική εμφάνιση» πρόσθεσε.

Η αγάπη της για τη μόδα
Και πράγματι η Μόζα είναι γνωστή -στον χώρο της μόδας- για την ικανότητά της να προσαρμόζει τα vintage κομμάτια Chanel ώστε να ταιριάζουν στη σεμνότητα του Κατάρ, ενώ δείχνει μια προτίμηση και σε σύγχρονα σχέδια, όπως αυτά των Jean Paul Gaultier και Christian Dior.

«Είναι η ψυχική μου θεραπεία» δήλωσε πρόσφατα η Μόζα στη Vogue Arabia. «Όταν είμαι εξαντλημένη, πηγαίνω στην ντουλάπα μου και ψάχνω. Προσπαθώ να ανακατέψω και να αναμείξω κομμάτια». Είπε επίσης στο περιοδικό πως δεν έχει στυλίστα «γιατί δεν θα έβρισκα κανέναν που να καταλαβαίνει τι θέλω».

Μια προσγειωμένη γυναίκα
Ως μια γυναίκα που παρακολουθεί τη μόδα, η εμίρισσα Μόζα έχει φωτογραφηθεί συχνά σε ταξίδια στο Παρίσι και είναι τακτική θαμώνας σε επιδείξεις μόδας. Μεταξύ των στενών της φίλων είναι η κοσμική και πρώην μοντέλο από τη Βραζιλία Μπέτι Λαγκαρντέρ, σύζυγος του αείμνηστου Ζαν Λουκ Λαγκαρντέρ – του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Hachette, η οποία εξέδιδε το περιοδικό Elle σε όλο τον κόσμο.

«Δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό» δήλωσε στην The Post η Βραζιλιάνα συγγραφέας Νελίντα Πινόν, η οποία προσκάλεσε τη Μόζα στην αποκλειστική Βραζιλιάνικη Ακαδημία Γραμμάτων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Είναι μια γοητευτική γυναίκα, πολύ κομψή, αλλά και απίστευτα προσγειωμένη. Δεν φαντάζεσαι πως κάποια τόσο σημαντική γυναίκα μπορεί να είναι τόσο εύκολη και απλή ως άνθρωπος» περιγράφει.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η Πινόν, η εμίρισσα του Κατάρ κατά την επίσκεψή της στο Ρίο, αντί να δειπνήσει σε ένα σικ εστιατόριο, προτίμησε ένα παραδοσιακό «cornida por quilo», όπου το φαγητό σερβίρεται με το κιλό και η εξυπηρέτηση είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου DIY.

Οι σπουδές της και οι επικρίσεις που έχει δεχθεί
Βέβαια, δεν είναι όλοι οπαδοί της. Η εμίρισσα έχει κατηγορηθεί ότι χειραγωγεί την άνοδο του γιου της στην κορυφή και έχει επικριθεί επειδή δεν εστιάζει περισσότερο στα γυναικεία ζητήματα.

Η ίδια, όμως, έχει απολαύσει την ελευθερία στη δική της εκπαίδευση και έχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Πολιτική στο Ισλάμ από τη Σχολή Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Hamad bin Khalifa του Κατάρ, καθώς και πτυχίο Κοινωνιολογίας. Της έχουν απονεμηθεί τιμητικοί διδακτορικοί τίτλοι από τα πανεπιστήμια Virginia Commonwealth University, Texas A&M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London και Georgetown University.

Η εμίρισσα του Κατάρ με τον σύζυγό της Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι
Για χρόνια εργάζεται για την προώθηση των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα της μέσω του Ιδρύματος του Κατάρ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και την Κοινοτική Ανάπτυξη, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ίδρυσε ο σύζυγός της τη χρονιά που έγινε εμίρης. Ο όμιλος προσέλαβε ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Georgetown και το Weill Cornell Medical College για να δημιουργήσουν πανεπιστημιουπόλεις στο Κατάρ. Η εμίρισσα ορίστηκε επίσης ειδική απεσταλμένη της UNESCO για την εκπαίδευση το 2003 και συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση της φιλαρμονικής της χώρας. Πιο πρόσφατα προήδρευσε της οργάνωσης μυριάδων εγκαταστάσεων τέχνης που παρουσιάζονται στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο λήγει στις 18 Δεκεμβρίου.

Φυσικά, επέλεξε ένα απίστευτα κομψό -και με νόημα- ντύσιμο σχεδιαστή για την τελετή έναρξης του τουρνουά στις 20 Νοεμβρίου: το κατά παραγγελία φόρεμα Prada και τη φτερωτή καρφίτσα Chaumet που φορούσε και το 2010, όταν το Κατάρ διεκδίκησε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

iefimerida.gr