Η πόλη της Θεσσαλίας πρέπει να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030 και να αποτελέσει μαζί με άλλες 99 το «πράσινο ευρωπαϊκό άρμα» συμβάλλοντας κατά 55% στη μείωση των ρύπων.
ο να επιλέγεται από την Ε.Ε. μια πόλη για να φέρει σε πέρας μια εξαιρετικά κρίσιμη αποστολή, την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, αποτελεί πολύ σημαντική διάκριση. Μαζί βραβείο και καθήκον. Το σήμα της αποστολής (mission label) έλαβαν τα Τρίκαλα, συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Τάκης Παζαΐτης, μαζί με 19 ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις από την επίτροπο για την Καινοτομία, την Ερευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία Ιλιάνα Ιβάνοβα, σε ειδική τελετή χθες στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
«Οι πόλεις αυτές, κόμβοι πειραματισμού και καινοτομίας, θα αποτελέσουν το παράδειγμα για να γίνουν βιώσιμες έως το 2050 όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις και η Ε.Ε. πιο ανταγωνιστική στον παγκόσμιο αγώνα καθαρής τεχνολογίας», είπε η κ. Ιβάνοβα.
«Το σήμα της αποστολής που λάβαμε ανοίγει σε μας μια νέα πόρτα για χρηματοδοτήσεις έργων που θα μειώσουν δραστικά το ανθρακικό αποτύπωμα της πόλης, θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους ρύπους ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση από τις διεργασίες της πόλης, τις μεταφορές, την κατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των υποδομών, τη διαχείριση απορριμμάτων» είπε χθες στην «Κ» από το Στρασβούργο η Κωνσταντίνα Ζαχαρή, μηχανικός, σύμβουλος του δημάρχου Τρικκαίων, Νίκου Σακκά για το περιβάλλον και υπεύθυνη της αποστολής για την κλιματική ουδετερότητα της πόλης.
Οι πόλεις έχουν αναπτύξει συμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το συνολικό όραμά τους για την κλιματική ουδετερότητα, ένα σχέδιο δράσης και την επενδυτική τους στρατηγική. Σημαντική θεωρείται η συμμετοχή των πολιτών, τοπικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα. «Καταθέσαμε τον Μάρτιο το στρατηγικό μας πλάνο, το οποίο προετοιμάζαμε για δύο χρόνια, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων σε μαζική κλίμακα, παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ, βιώσιμη κινητικότητα, ανακύκλωση απορριμμάτων, κυκλική οικονομία. Εργα μεγάλα και κρίσιμα, που χρειάζονται τις κατάλληλες υποδομές, οι οποίες δεν γίνεται να υλοποιηθούν από τον δήμο. Χρειάζονται τη συμμετοχή της περιφέρειας, του κεντρικού κράτους και της Ε.Ε.» τόνισε η κ. Ζαχαρή.
Οι αποστολές της Ε.Ε. για την κλιματική ουδετερότητα, κύριος στόχος της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Horizon Europe για τα έτη 2021-2027, ως καινοτομία η οποία στηρίχτηκε πάνω στην εξής λογική: οι πόλεις καταλαμβάνουν μόνο το 4% της έκτασης της Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν το 75% των πολιτών της. Καταναλώνουν πάνω από το 65% της παγκόσμιας ενέργειας και ευθύνονται για περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.
Αρα, ο μετριασμός του κλίματος εξαρτάται άμεσα από τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων. Αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθούν 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030, που θα σύρουν το πράσινο άρμα συμβάλλοντας κατά 55% στη μείωση των ρύπων. Το 2023 επιλέχθηκαν οι πρώτες 10, τον Μάρτιο του 2024 άλλες 23 (μεταξύ των οποίων τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη) και χθες άλλες 20. Συγκεκριμένα οι: Ααχεν, Μίνστερ (Γερμανία), Μίσκολτς (Ουγγαρία), Τρίκαλα (Ελλάδα), Εϊλάτ (Ισραήλ), Μπολόνια, Μπέργκαμο, Μιλάνο, Πράτο, Τορίνο (Ιταλία), Λιεπάγια (Λετονία), Χάγη (Ολλανδία), Πόρτο (Πορτογαλία), 2η Περιφέρεια Βουκουρεστίου, Σουτσεάβα (Ρουμανία), Λιουμπλιάνα, Κραν (Σλοβενία), Γκέτεμποργκ, Γκέφλε, Ουμέα (Σουηδία). Απομένει να επιλεγούν ακόμη 47.
Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη αρκετά μπροστά, με σχέδια ήδη δρομολογημένα: 1) ο διπλασιασμός των ποδηλατόδρομων που σήμερα έχουν συνολικό μήκος 20 χλμ. 2) Η αύξηση του ποσοστού χρήσης των μαζικών μέσων μεταφοράς (που σύμφωνα με την κ. Ζαχαρή «είναι σήμερα πολύ μικρό»). 3) Η ηλεκτροκίνηση («στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη μετάβαση σε ηλεκτρικό όχημα το οποίο έχει διπλάσιο κόστος από το συμβατικό»). 4) Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (τρέχει πρόγραμμα μέσω του ταμείου Ανάκαμψης για την τοποθέτηση 1.000 μετρητών κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτια, «ώστε να γνωρίζουμε το προφίλ της κατανάλωσης των κτιρίων και να επεμβαίνουμε με συγκεκριμένες ενέργειες για να επιτύχουμε την εξοικονόμηση»). 5) Οι πράσινες υποδομές στην πόλη, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργήσουν ως αποθήκες άνθρακα, οι δενδροφυτεύσεις, η αντικατάσταση ασφαλτοστρωμένου χώρου σε χώρο πρασίνου. 6) Η αποκατάσταση και επανάχρηση παλαιών κτιρίων. «Λύσεις πράσινης έξυπνης πόλης με στόχο το κοινό όφελος» κατέληξε η κ. Ζαχαρή.
kathimerini- Τασούλα Καραϊσκάκη