Η ανάγκη για τη θωράκιση του φυσικού μας πλούτου δείχνει σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ, ενώ συνεχώς αναπτύσσονται νέα προγράμματα για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό η Rolex, μία από τις κορυφαίες ελβετικές εταιρείες, αξιοποίησε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για την προστασία της Βάλια Κάλντα από τις πυρκαγιές, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Πρωτοβουλία Rolex για έναν Αέναο Πλανήτη». Μία πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο για την τοπική κοινωνία και για μία περιοχή που χρίζει της αμέριστης προσοχής όλων, ενώ παράλληλα απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωση της. Έτσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ηπείρου, η Rolex Ελλάδας Α.Ε. προχώρησε σε μία σημαντική επένδυση, χρηματοδοτώντας την υλοποίηση της δράσης για την παρακολούθηση και την άμεση ανταπόκριση σε πυρκαγιές.
Η Βάλια Κάλντα, η επονομαζόμενη «Ζεστή Κοιλάδα», είναι ένας από τους επτά προστατευόμενους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου και συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο πολύτιμων φυσικών θησαυρών της Ελλάδας, καλύπτοντας 69,27 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Με την υλοποίηση του έργου, ενισχύθηκε σημαντικά η προστασία της περιοχής από τις συνεχείς απειλές των πυρκαγιών. Πιο αναλυτικά, το έργο περιελάμβανε τη δημιουργία Επιχειρησιακών Κέντρων Ελέγχου και την αδιάλειπτη εναέρια περιπολία με τέσσερα υπερσύγχρονα drones, χειριζόμενα από 11 ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους πιλότους. Εξοπλισμένα με κάμερες ευρείας γωνίας, θερμικές κάμερες και αναγνωριστές λέιζερ, τα drones μπορούσαν να ανιχνεύσουν την παραμικρή ένδειξη φωτιάς, ακόμη και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση εντοπισμού φωτιάς, η πληροφορία μεταδιδόταν άμεσα στα Επιχειρησιακά Κέντρα Ελέγχου, ενώ παράλληλα ενημερωνόταν σε πραγματικό χρόνο και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, για άμεση ανταπόκριση.