Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καρδίτσας έχει κληθεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου η διοικήτρια του αστυνομικού τμήματος Μουζακίου Καρδίτσας Κωνσταντίνα Παλάντζα, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον θάνατο της Ευδοκίας-Μυρτούς Πλακιά, της φαρμακοποιού που έπεσε με το όχημά της στον Πάμισο ποταμό στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 εν μέσω της κακοκαιρίας Ιανός.
Πρόκειται για το σκέλος της δικογραφίας του Ιανού που έχει διαχωριστεί και αφορά τις ευθύνες της αστυνομικής διευθύντριας, η οποία κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποκλείσει τον δρόμο που οδηγούσε στη γέφυρα Μουζακίου. Εφόσον το είχε πράξει, δεν θα συνέχιζε τη διαδρομή με το όχημά της η άτυχη φαρμακοποιός, οδηγούμενη στον θάνατό της.
Ωστόσο, όπως ανέδειξε το Documento, με πλειοψηφία 2-1, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ψήφος της αδελφής της προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εφέτου Φανής Βακράτσα, κρίθηκαν αθώοι και οι δέκα συνολικά κατηγορούμενοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Η έδρα αθώωσε και τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο γγ Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας.
Κατά συνέπεια η Κων. Παλάντζα είναι η μόνη που αντιμετωπίζει πλέον το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για τη διαχείριση της κακοκαιρίας (και όχι ευθύνες πρόληψης).
Και η δική της υπόθεση όμως αρχικά είχε μπει στο αρχείο τον Απρίλιο του 2024 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, το οποίο είχε αποδεχθεί την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα εφετών Λάμπρου Τσόγκα, καθώς «σαφώς προκύπτει ότι ουδεμία αδιαφορία ή αμελή συμπεριφορά επέδειξε».
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Αρειος Πάγος αναίρεσε το απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας, σημειώνοντας ότι «η αιτιολογία του είναι ανεπαρκής και ενέχει λογικά κενά», στέλνοντας ξανά την υπόθεση στο Συμβούλιο και δίνοντας το πράσινο φως για την εκδίκασή της.
Ο δρόμος που δεν έκλεισε
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 18.30 της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 το ΑΤ Μουζακίου ενημερώθηκε για πτώση δύο στύλων της ΔΕΗ κοντά στη γέφυρα Μουζακίου. Η διευθύντρια έστειλε περιπολικό για να απαγορεύσει τη διέλευση στη γέφυρα. Ομως δεν τοποθέτησε κιγκλιδώματα. Οπως κατέθεσε, «έχουν βάρος είκοσι κιλά έκαστο και μήκος δύο μέτρα» και η τοποθέτησή τους (από το –σε κοντινή απόσταση– ΑΤ) «απαιτεί σωματική εργασία και χρόνο», που δεν υπήρχαν λόγω κατεπείγοντος.
Στις 20.10 διέταξε το περιπολικό να φύγει από τη γέφυρα και να μεταβεί στην περιοχή Μαγουλίτσα, όπου υπήρχαν αναφορές για αγνοούμενους. Διέταξε ωστόσο δύο αστυνομικούς με δικό τους όχημα να κλείσουν τον δρόμο στη γέφυρα Μουζακίου.
Μέχρι να φτάσουν, η Ευδοκία-Μυρτώ Πλακιά είχε κλείσει το φαρμακείο της, είχε περάσει από τη γέφυρα, είχε μπει στην περιφερειακή οδό Αργιθέας – Καρδίτσας προς το Κέντρο Υγείας, χωρίς να βρει απαγορευτικά και χωρίς καλή ορατότητα, καθώς η πτώση των στύλων της ΔΕΗ είχε προκαλέσει διακοπή ρεύματος. Το οδόστρωμα κατέρρευσε και το όχημά της βρέθηκε στο ποτάμι.
Μεταξύ των ερωτημάτων που προκύπτουν είναι τα εξής: Γιατί η διευθύντρια του ΑΤ άφησε ανοιχτό έναν δρόμο που γνώριζε ότι ήταν επικίνδυνος, αφού τον είχε κλείσει νωρίτερα και είχε εκκενώσει το Κέντρο Υγείας Μουζακίου; Πού πήγαν πυροσβεστικό και δημοτικό όχημα και γιατί δεν έκλεισαν εκείνα τον δρόμο;