Με τις καταθέσεις πυροσβεστών, αστυνομικών και υπαλλήλων του Κέντρου Υγείας Μουζακίου ολοκληρώθηκε η σημερινή δικάσιμος για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Σεπτέμβριο του 2020.
Από την κακοκαιρία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι στην ΠΕ Καρδίτσας και σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας κατέθεσαν μάρτυρες σχετικά με τον θάνατο της 43χρονης φαρμακοποιού Ευδοκίας Πλακιά.
Η 43χρονη το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου καθώς επέστρεφε από το φαρμακείο με το αυτοκίνητο της, έπεσε σε σημείο του οδοστρώματος που είχε υποχωρήσει-καταρρεύσει, λίγο πριν το Κέντρο Υγείας Μουζακίου. Το άψυχο σώμα της βρέθηκε έξι μέρες μετά σε άλλη περιοχή καθώς παρασύρθηκε από τα νερά του Πάμισου.
Μια «παγίδα θανάτου» όπως χαρακτήρισε το σημείο του οδοστρώματος ο αδερφός της 43χρονης που κατέθεσε σήμερα στο δικαστήριο ανοίγοντας την ακροαματική διαδικασία.
Στη συνέχεια κατέθεσαν δύο υπάλληλοι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο το απόγευμα της επίδικης μέρας προκειμένου να βοηθήσουν όπου τους χρειαζόταν οι αρμόδιοι.
Αμφότεροι κατέθεσαν πως είδαν την γυναίκα να κατευθύνεται προς το σημείο του δρόμου που είχε υποχωρήσει και παρά τις χειρονομίες που έκαναν με τα χέρια τους και με φακό για να μην προχωρήσει, εκείνη συνέχισε με αποτέλεσμα να πέσει στο σημείο που είχε καταρρεύσει.
Κατέθεσαν επίσης πως στο σημείο υπήρχε όχημα του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο η 41χρονη προσπέρασε και συνέχισε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στο οποίο υπήρχε και το μοιραίο ρήγμα. Ανέφεραν πως και ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ της έκανε νόημα να σταματήσει ενώ επεσήμαναν και το σκοτάδι που υπήρχε στην περιοχή λόγω της διακοπής ρεύματος ενώ και οι καιρικές συνθήκες έκαναν δύσκολη την ορατότητα.
«Υπήρχαν κώνοι που απαγόρευαν την κυκλοφορία» κατέθεσε ένας εκ των υπαλλήλων απατώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας σχετικά με την ύπαρξη σηματοδότησης που απαγόρευε την πρόσβαση των οχημάτων στον επικίνδυνο δρόμο.
Επ’ αυτού ρωτήθηκε και ο επόμενος μάρτυρας, αστυνομικός, που τότε εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας στο Αστυνομικό Τμήμα Μουζακίου. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως στο σημείο απ’ όπου πέρασε η φαρμακοποιός υπήρχαν κορδέλες αλλά όχι κιγκλιδώματα τα οποία τοποθετήθηκαν την επόμενη μέρα. Ανέφερε πως εκείνο το απόγευμα υπηρεσία είχε ο ίδιος μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του και είχαν εντολές να παρακολουθούν τα τρωτά σημεία και να τα αποκλείουν όπου χρειαζόταν. Κατέθεσε επίσης πως ήταν σε επικοινωνία με τον προϊστάμενο μηχανημάτων στην Περιφέρεια. Στην εξέταση του μάρτυρα, η έδρα στάθηκε στην ύπαρξη των προστατευτικών μέτρων με μια εκ των συνέδρων να του επισημαίνει πως για την ύπαρξη κορδέλας αναφέρθηκε πρώτη φορά σήμερα στο δικαστήριο και δεν το είχε καταθέσει προανακριτικά.
Αντιφατικές ήταν οι καταθέσεις για τις κορδέλες και από τους επόμενους μάρτυρες, πυροσβέστες, που βρίσκονταν στο σημείο όταν πέρασε από μπροστά τους η φαρμακοποιός.
Ο πρώτος μάρτυρας πυροσβέστης κατέθεσε πως υπήρχαν κορδέλες στο σημείο και η 43χρονη της έκοψε μπαίνοντας με το όχημα της στον προβληματικό δρόμο. Ο δεύτερος κατέθεσε πως όταν έφτασε ο ίδιος στο σημείο δεν βρήκε κορδέλες και τις τοποθέτησαν μετά το περιστατικό. Κατέθεσε πως είχε παρκαρισμένο το πυροσβεστικό όχημα κάθετα προκειμένου να αντιληφθούν οι διερχόμενοι οδηγοί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν ενώ όταν πέρασε η κοπέλα με το όχημα της, βγήκε από το πυροσβεστικό και της έκανε νόημα να σταματήσει.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του πυροσβέστη και θα συνεχιστεί αύριο με άλλους μάρτυρες, πάλι για τη περίπτωση της φαρμακοποιού.
Θυμίζουμε πως οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα μεταξύ των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου, Βασίλης Τσιάκος και Θεοφάνης Στάθης.
Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται είναι η πλημμύρα από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο και η ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή.